Reagiranja, Roberto Motušić

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2010. u 22:00

ZSE: Market makeri će imati popust
U vezi s tekstom “Upitna sudbina prvog ugovora o market makingu” objavljenog u Poslovnom dnevniku 29. siječnja Zagrebačka burza objavljuje sljedeći demanti: U cjeniku Zagrebačke burze koji je na snazi i koji je 27. ožujka 2008. odobren od HANFE piše da će specijalisti (market makeri) imati popust prilikom obračuna provizije.

Prema tome svi članovi burze zainteresirani za obavljanje poslova specijalista znaju da će popusta biti. U cjeniku koji još od 30. ožujka 2009. čeka odobrenje HANFE piše točno koliki će taj popust biti. Visinu predloženog popusta u cjeniku odobrio je Nadzorni odbor burze. Pritom napominjemo da je predviđeni popust vrlo sličan onom koji za poslove “market makera” daju druge burze u regiji (Ljubljana 30-60 posto, Beograd 50 posto). U tekstu se netočno navodi da burza Erste Vrijednosnim papirima “u trajanju od 6 mjeseci neće naplaćivati ništa”. Točan navod prijedloga odluke Uprave upućen Nadzornom odboru burze, a radi poticanja ostalih članova da i oni zaključe ugovor za obavljanje poslova specijalista glasi: svima koji započnu obavljati poslove specijalista do 30. lipnja 2010. neće se obračunavati provizija na temelju poslova sklopljenih u svojstvu specijalista za prva tri mjeseca trgovine s vrijednosnim papirima koje su zaključene s osnova poslova specijalista i koje su izvršene sukladno obvezama specijalista. Prošle je godine dionicom Atlantic grupe ostvaren promet od 89,1 milijun kuna. Da je tada Erste, ili bilo koji drugi član burze, bio specijalist i da je sudjelovao u polovici prometa zaključenog tom dionicom te da mu je (prema prijedlogu cjenika odobrenom od strane NO burze) bio odobren popust od 40 posto, platio bi 21.403 kn provizije. Da je kojim slučajem na temelju prijedloga Uprave burze za koji se u članku navodi kao upitan i sporan oslobođen provizije za prva tri mjeseca (samo za onaj papir za koji su specijalisti), ukupna provizija spomenutog specijalista na Atlantic grupu u 2009. godini bila bi niža za 5351 kunu ili nevjerojatnih 445 kn mjesečno! Špekuliranje ovom doista minornom i ničim potvrđenom brojkom postavljeno je kao glavni prijepor i najvažnija tema uvođenja nove usluge koja bi mogla potaknuti likvidnost cjelokupnoga hrvatskog tržišta kapitala. A zanimljivo da nigdje u tekstu nije spomenuto što nova usluga donosi razvitak hrvatskog tržišta kapitala niti je igdje navedeno da je već osam brokerskih kuća poslalo svoje ljude ne edukaciju za “market makere” koju je organizirala burza te da se tehnički i organizacijski spremaju za ulogu specijalista.

Roberto Motušić, predsjednik Uprave

Rad na određeno
Na tekst pod naslovom “U državnoj upravi traže nove radnike, a ne znaju koliko zaposlenih je već višak”, objavljenom u Poslovnom dnevniku 3. siječnja, reagiralo je Ministarstvo kulture i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ministarstvo kulture poručuje da je točno da je objavilo javni natječaj za zapošljavanje 15 suradnika, ali na određeno vrijeme, i to kao zamjene za rodiljski dopust. Ministarstvo naglašava i da je 15 njegovih zaposlenica na rodiljskom dopustu. Točno je i da Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje traži stručnog savjetnika, ali to također nije novo zapošljavanje, već zamjena za vrijeme bolovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close