Božica Babić

Božica Babić

Razočarat će birače, ali neće HDZ

Pristankom na rušenje poreza na prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko sa 100 na 10 posto HSS odustaje od ideje koja je ključna za njegovo biračko tijelo

Hrvatskim političarima, neovisno o stranačkoj opciji, od konsenzusa o zaštititi nacionalnih interesa milija je razmjena niskih udaraca. Izgubljeno je cijelo desetljeće dok su oni međusobno ustrajavali dokazati jesu li pametniji ‘naši’ ili ‘njihovi’ te tko više skrbi za budućnost Hrvatske.

Vrijeme su potrošili nenadoknadivo i spiskali gomile kuna radeći isključivo u interesu vlastite koristi. A nisu trebali gledati daleko, samo do Ljubljane. Tamo su političke elite još 1993. zaboravile na netrpeljivost i prisegnule nad nacionalnom strategijom za pregovore s EU. Izvukli su maksimum u gotovo svim poglavljima. Od 12 zemalja pristupnica samo su Slovenci već u prvoj godini od EU dobili 60 posto od iznosa potpora u poljoprivredi. Svi ostali po 25 posto. Kako stoji Hrvatska velika je enigma, pa Jandroković umjesto Čobankovića na portalu svog ministarstva iznosi da prve godine članstva za potpore seljacima iz EU stiže 18 milijuna eura premda godinama za tu namjenu iz proračuna odlazi oko 500 milijuna eura. Budućnost postaje sve ovisnija o proizvodnji hrane, ne samo u pogledu kakvoće već i količina. Nakon što smo uz mnogo ‘pjene’, koju su političari proizvodili samo dok su bili oporba, talijanskim ribarima kroz ZERP u Jadranu isporučili akvatorij površinom veći od Slavonije sada je na red stiglo i poljoprivredno zemljište. Naviknuta na olaku promjenu mišljenja politika ukida zaštitu oranica uvedenu nedavno.

Poljoprivredno zemljište ‘dobro je od posebnog nacionalnog interesa i nužna mu je osobita zaštita’, stavio je HSS u zakon na pragu 2009. Kako bi od mešetara zaštitili oranice, zatraže li prenamjenu u građevne parcele, uveli su porez u visini 100 posto. Zakonom skrojenim između posljednjeg Božića i Silvestrova porez je radi ‘oporavka gospodarstva’ srušen na 10 posto. Vlada i vladajuća većina u Saboru ovih će dana odobriti taj zakon. Friščićevi seljaci odriču se ideje koja je ‘hrana’ njihovog biračkog tijela. Peru ruke tvrdnjom kako pojma nemaju o promjeni zakona. Jer, ovoga puta olovku nije držala njihova ruka već ruka koalicijskog HDZ-a. U Sabornici će, iako novi zakon nisu ni pročitali, ipak podržati rušenje poreza. Partnera u vlasti ne mogu iznevjeriti. Biračko tijelo hoće. Od promjene zakona prvi će profitirati investitor iz zemlje koja svoje oranice automatizmom zakona štiti i od samih vlasnika ukoliko se primarno ne bave poljoprivredom. Švedska je višemilijunskom darovnicom i slanjem svojih stručnjaka Hrvatskoj pokušala biti mentor u provedbi projekta očuvanja oranica. Nažalost, učenik je iznevjerio učitelja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve