Raspetljavanje afera u Croscu tek je počelo

Autor: Saša Paparella,VLM , 29. ožujak 2011. u 22:00

U aferi ‘Crosco’ uhićen je Bojan Milković, u zemlju se vraća i njegov navodni ortak Miroslav Pacak pa ćemo uskoro doznati vodi li trag novca prema vrhu vlasti

Za koji dan, kad se stručnjak za naftne platforme Miroslav Pacak vrati iz Tunisa u Hrvatsku kao osumnjičenik za korupciju u Croscu, istražitelji bi mogli napokon raspetljati tko je koga prevario prilikom remonta američke platforme Key Manhattan u brodogradilištu Nauta na Ugljanu. Za sada svaki od aktera tvrdi da je prevaren, tuži ostale sudionike i traži svoj novac.

Skupina kooperanata predvođena Vjekoslavom Jurkićem potražuje svoja 53 milijuna kuna i tuži donedavno vodeće ljude Crosca Bojana Milkovića i Petra Lazara, kao i nadglednika radova Pacaka. Tuže i glavnog izvođača radova Petra Elkaza (RIG-TSG), njegova sina Vilija te direktore još dviju tvrtki iz Slavonskog Broda, Vlatka Blekića (Đuro Đaković Montaža) i Zorana Lucića (Skela-mont). Iako Milkovića i Pacaka USKOK zasad sumnjiči samo za uzimanje provizije, kooperanti očekuju da će se rasvijetliti i sudbina njihova novca. Drugi akter, Petar Elkaz, tvrdi da je posao remonta dogovorio “Milković preko Pacaka” pa tuži i njih i “sve one kooperante koji su s Pacakom potajice napuhivali račune”. Prijavio je i direktora Naute te djelatnike Carine i Trgovačkog suda u Splitu koji su dopustili platformi da napusti Hrvatsku. Ne spori postojanje duga prema kooperantima, no napominje kako je i on prevaren te da je novac nestao u Dubaiju. Za sebe i kooperante potražuje 85 milijuna kuna. Treći sudionik, Bojan Milković, ponavlja da Crosco s tim poslom nema puno veze jer je Elkazov RIG-TSG bio glavni izvođač radova, a on sam je ionako iz Crosca prešao u Inu u vrijeme kad se remont tek dogovarao. Crosco također tuži, i to Elkaza, jer im nije platio vođenje projekta. Dimenzije afere iščitavaju se i iz imena angažiranih uglednih odvjetnika, pa tako Milkovića brani Goran Mikuličić, a Elkaza Krešimir Krsnik. Ovaj posljednji upozorava da se “isti scenarij s nestankom novca ponovio kod nekoliko remonta dogovaranih preko Crosca”. Sumnja da je na taj način novac već izvlačen iz kompanije pojačana je nakon što su pojedinim akterima stigli signali iz vlasti: “Po Croscu nemoj previše čačkati!” Utoliko nas više zanima što će istražiteljima ispričati Pacak i naročito Milković, a obojica izražavaju spremnost reći “sve što znaju”.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma ne vjerujem da vlast šalje poruku aktertima ne talasaj. Jaca, Hebrang, Bačić…..reklamiraju nultu stopu tolerancije na korupciju. Pa ko im nebi vjerovao. Ja da.

ma muljanje u crosu ma ajte molim vas
a najžešće mi je objašnjeje mađara nema to veze s inom crosco je NLO to nije uopće sestrinska firma nego eto tako
🙂 jebe lud zbunjenog

New Report

Close