Raskrinkavanje klijentelizma

Autor: Mislav Šimatović , 23. travanj 2014. u 22:01

Gost HDZ-ova skupa, zastupnik Bundestaga, ogolio je nakaradni hrvatski način upravljanja državom.

Unatoč brojnim verbalno jakim, a većinom otrcanim parolama odaslanim s jučer održanog HDZ-ova ekonomskog foruma nazvanog Investicijski potencijali Hrvatske, nije se čula ni jedna inovativna mjera ili barem naznaka ekonomskog programa koji bi mogao predstavljati nekakav, kako to u HDZ-u vole reći, plan za spas Hrvatske.

Na govornici su se izmjenjivali čelni ljudi stranke koja ozbiljno pretendira na sastavljanje iduće vlade, međutim ključnu poruku s govornice uputio je, očekivano, čovjek koji nije član stranke. Neopterećen hrvatskim predizbornim trikovima, zastupnik u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch poručio je okupljenim hadezeovcima ono što Karamarko, Domagoj Ivan Milošević i Martina Dalić nikada neće izgovoriti: "U predizbornoj kampanji ne obećavajte posao u javnoj upravi, a kada dođete na vlast tamo ne zapošljavajte svoje prijatelje i rođake. Jako je važno smanjiti javnu upravu koja bi trebala ići na dijetu, biti vitka i poletna", kazao je Willsch te time pomeo sve dotad izgovoreno s pozornice Kristalne dvorane zagrebačkog hotela Westin.

Da ne bi bilo zabune, ta poruka nije bila upućena biračima već vodstvu stranke koja je u posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj etablirala klijentelistički sustav upravljanja državom i gospodarstvom, koji je zapravo postao ključ uspjeha na svim vrstama političkih izbora. Zapošljavanje stranačkih kadrova u javnoj upravi toliko je metastaziralo da su taj obrazac širenja biračkog tijela nužno prihvatile i druge stranke. To ih ne opravdava, ali najveća krivnja ipak je na stranci koja je Hrvatskom upravljala tri četvrtine vremena od osamostaljenja. Uhljebljivanje podobnih de facto je postala svrha političke borbe. Da je u sintagmu o rođacima i prijateljima dodao stranačke drugove, Willsch bi do kraja ogolio suštinu partitokratskog sustava kao glavne kočnice društvenog i gospodarskog napretka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kukuriku koalicija je dokazala da neznaju.
Preostaje im jedino da raspišu izbore.
A glasaći će izabrati najbolje , ili najmanje loše.
I treba se nadati :

da nova metla uvijek bolje mete.

1.Najavili smanjenje poreza
2.Najavili plaćanje PDVa na naplaćeno

Kukuriku Vlada uvodi porez i obrtnicima na fakturirano i nenaplaćeno:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/obrtnici-protiv-obracuna-pdva-po-fakturiranim-racunima-ovo-je-pocetak-kraja/666423.aspx

New Report

Close