Radna mjesta Hrvatima neće oteti zli roboti, već potpuno nesposobni političari

Autor: Bernard Ivezić , 14. rujan 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Ima hrvatskih tvrtki koje se služe robotima, umjetnom inteligencijom i algoritmima za strojno učenje, ali ih ostaci domaće industrije koju je politika kroz strategiju deindustrijalizacije sustavno uništavala ne koriste, i samim time roboti i slične tehnologije nemaju utjecaja na radna mjesta.

Bojali ste se da će vam u Hrvatskoj roboti oteti posao?! Strahovali ste da će vas zamijeniti umjetna inteligencije, algoritam za strojno učenje ili neki drugi stroj?! Vaš strah od tehnologije bio je bezrazložan! Eurostat je ovih dana matematički dokazao da na ovim prostorima niti jedan robot ili umjetna inteligencija, a kamo li neki tamo algoritam za strojno učenje nisu kadri toliko učinkovito uništavati radna mjesta u Hrvatskoj kao što to rade naši političari. Ne kažem da vaš strah nije barem dijelom opravdan. Dapače, potpuno je opravdano to što sa zebnjom razmišljate o budućnosti svog zastarjelog radnog mjesta, jer velika je vjerojatnost da će ono ovakvo kakvo je sada, bez ikakve modernizacije te u organizaciji/tvrtki bez ideje kako da svoje proizvode i usluge ponudi globalno, biti ugroženo u idućih nekoliko godina.

Nestalo 100.000 radnika

No, sigurno je da ovdje u Hrvatskoj krivac za to neće biti neki daljnji rođak WALL-E-a, Hala 9000, R2D2-a, C-3PO-a pa čak ni daljnji rođak Terminatora, već ultimativni domaći stroj za uništavanje radnih mjesta – hrvatski političar – čiji arhaičan program ili glumi ili potajice dobro zarađuje od toga vas uvjerava da se ništa loše neće dogoditi! Jer sad vidimo da se nešto loše već događa. Hrvatska se može sramiti zbog različitih pokazatelja u Eurostatu, ali doista je tužno da država koja ukupno ima manje stanovnika nego brojni gradovi na Zapadu, a ima toliko potencijala, da takva država toliko malo surađuje sa svijetom oko sebe. Da nismo kadri stvoriti gospodarske uvjete za razvoj visoko-profitabilnih biznisa koji nude i dobre plaće. To se danas postiže suradnjom, a ne zatvaranjem u sebe. U posljednjem izvješću Eurostata Hrvatska je zabilježila najveći pad zaposlenosti u Europskoj uniji. Imali smo najveći pad zaposlenosti u drugom tromjesečju 2017. u Uniji i najveći pad zaposlenosti u odnosu na drugo tromjesečje lani. Kod nas je zaposlenost pala 0,8 posto, a primjerice u Grčkoj rasla je upravo za 0,8 posto. Čak je na malom otočiću-državi Malti, koja ima deset puta manje stanovnika od Hrvatske, zaposlenost porasla jedan posto, i to najviše u Uniji.

Ali što uopće znače ti tračavi postoci?! Nisu ljudi postoci pa stoga pogledajmo nominale. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je krajem ožujka svojim radom kruh zarađivalo 1,54 milijuna radnika. Dosta veliki broj dok ne znate da je to oko sto tisuća radnika manje nego prije deset godina. Isti broj radnika, koji stvarno rade, Hrvatska je imala 2010. godine. Kako ste se dosad bojali robota, umjetne inteligencije i algoritama za strojno učenje vrijedi napomenuti da u međuvremenu u Hrvatskoj nije došlo do procvata niti jedne od tih tehnologija.

Ima hrvatskih tvrtki koje proizvode takve tehnologije, ali ih ostaci domaće industrije, koju je politika kroz strategiju deindustrijalizacije sustavno uništavala ne koriste i samim time roboti i slične tehnologije u Hrvatskoj nemaju utjecaja na radna mjesta.

Otišli po bolje plaće

Procjenjuje se da u Hrvatskoj na 10 tisuća zaposlenih rade tek četiri robota. Usporedbe radi, u Austriji i Italiji više ih je od sto na 10 tisuća zaposlenih. Znači, iako u Hrvatskoj radna mjesta nestaju najbrže u Europskoj uniji uzrok tome nisu povampireni i profita željni WALL-E, Hal 9000, R2D2, C-3PO ili Terminator.

Na odgovor na pitanje zašto onda u Hrvatskoj nestaju radna mjesta ukazuje nam jedan drugi podatak. Prema DZS-u, u odnosu na 2010. godinu, kad je Hrvatska imala isti broj aktivnih radnika kao danas, broj radno sposobnog stanovništva danas znatno je manji. Ove godine ih je 3,55 milijuna, a 2010. bilo ih je 3,75 milijuna. Razlika je u 200 tisuća radnika koji su nestali. Upravo ona brojka o kojoj se spekulira da predstavlja one koji su iz naše države otišli u inozemstvo kako bi dobili priliku raditi ono što vole ili mogu raditi, a za što im se i adekvatno plaća.

I sad postaje jasnije zašto su jedne industrije pobrojane u Industrijskoj strategiji RH, onoj koja je rađena prikupljanjem podataka o tome koje nas industrije stvarno mogu spasiti, i zašto su neke druge industrije u Strategiji pametne specijalizacije RH, onoj po kojoj se danas dijele EU sredstva. Postaje jasnije zašto nema reformi i zašto se državne institucije kontinuirano slabe. Dok se Elon Musk brine da će roboti ubojice opremljeni umjetnom inteligencijom uništiti cijeli svijet, možda bi mu trebali spomenuti da mi u Hrvatskoj već imamo naše, lokalne strojeve, koji su najefikasnije u Europi u pretvaranju plodne zemlje u beživotan prostor! Potvrdio Eurostat.v     

Komentirajte prvi

New Report

Close