Pročitajte Sorosevu originalnu poruku Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2012. u 14:15

Ili predvođenje političke Unije s pravom podjelom tereta ili napuštanje eura, izbor je koji treba nametnuti Njemačkoj. Svako je rješenje bolje od neodržive dvoslojne Europe

Međunarodni financijer George Soros pozvao je nedavno Njemačku da odluči hoće li stati na čelo eurozone ili istupiti iz nje. Donosimo njegovu poruku u cijelosti.

Europa je ušla u financijsku krizu 2007. godine. Kad je bankrot tvrtke Lehman Brothers ugrozio kreditnu moć financijskih institucija, privatne su kredite zamijenili državni ukazavši na dotad neviđenu manu eura. Kad su moć tiskanja novca ustupile Europskoj središnjoj banci (ECB), članice su se izložile riziku bankrota, poput zemalja Trećeg svijeta koje su duboko zadužene u stranoj valuti. Komercijalne banke opterećene obveznicama slabijih zemalja postale su potencijalno nesolventne. Postoji poveznica između trenutačne krize eurozone i međunarodne bankarske krize 1982. godine.Tada je Međunarodni monetarni fond (MMF) spasio globalno bankarstvo tako što je ozbiljno zaduženim zemljama pozajmio tek nužnu svotu novca. Bankrot je izbjegnut, no po cijenu trajne depresije. Južna je Amerika izgubila cijelo desetljeće. Njemačka danas igra istu ulogu kao tada MMF. Okolina je drukčija, no učinak je isti. Vjerovnici cijeli teret prilagodbe guraju na leđa dužničkih zemalja te izbjegavaju vlastitu odgovornost.

Stvaranje trajne podjele
Kriza eura složen je spoj bankarskih i državnih problema te razlika u gospodarskom učinku koje su dovele do neravnoteže bilanci unutar eurozone. Vlasti nisu razumjele složenost krize, a kamoli uočile rješenje, pa su pokušale kupiti vrijeme. To obično upali. Financijska panika se smanji, a vlasti na svojoj intervenciji ostvare dobit. No, ne ovaj put jer su se financijski problemi spojili s političkim raspadom.Kad je stvorena, Europska unija (EU) bila je utjelovljenje otvorenog društva: dobrovoljan spoj jednakih država koje su dio suverenosti ustupile za opće dobro. Kriza eura EU pretvara u nešto što je iz temelja drukčije te zemlje članice dijeli u dvije skupine, vjerovnike i dužnike, s tim da vjerovnici drže glavnu riječ. Kao najjači vjerovnik, Njemačka je zadobila prevlast. Dužničke zemlje plaćaju pozamašne premije rizika za financiranje državnoga duga, što se očituje u općim troškovima financiranja. Kako bi stvar bila gora, Bundesbanka se i dalje drži zastarjele monetarne doktrine utemeljene na traumatičnu iskustvu Njemačke s inflacijom. Zbog toga prepoznaje samo inflaciju kao prijetnju stabilnosti te ignorira deflaciju, koja je danas prava opasnost. Štoviše, Njemačka ustraje na mjerama štednje u dužničkim zemljama, što vrlo lako postaje kontraproduktivna mjera jer se omjer duga povećava zbog pada BDP-a.Postoji ozbiljna opasnost da bi dvoslojna Europa mogla biti trajno stanje. I ljudski i financijski resursi privlačit će se prema centru, a periferija će ostati u depresiji. No, periferija kipi od nezadovoljstva. Europska tragedija nije rezultat zlobnog plana, već nesuvisle politike. Kao i u drevnim grčkim tragedijama, zablude i nerazumijevanje doveli su do nehotičnih, ali kobnih posljedica. Njemačka, najveći vjerovnik, upravlja svime, no ne želi preuzeti dodatnu odgovornost: zbog toga je propuštena svaka prilika za rješavanje krize. Kriza se proširila od Grčke do drugih zemalja s deficitom te je na kraju i sam opstanak eura doveden u pitanje. S obzirom na to da bi raspad eura uzrokovao neposrednu štetu, Njemačka čini minimum koji je potreban za njegovo održanje.Nedavno je njemačka kancelarka Angela Merkel poduprla predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija izoliravši presjednika Bundesbanke Jensa Weidmanna. To će Europskoj središnjoj banci omogućiti da ograniči troškove kreditiranja zemalja koje se podvrgnu programu štednje pod nazdorom Trojke (MMF-a, ECB-a i EK). Euro će se time spasiti, no bit će to i korak prema trajnoj podjeli Europe na dužnike i vjerovnike.

Skupo odgađanje raspada
Dužnici će prije ili kasnije odbaciti ideju o dvoslojnoj Europi. Ako dođe do kaotična raspada eura, zajedničko će se tržište i EU raspasti, a Europi će biti gore nego prije ujedinjenja u okružju nepovjerenja i neprijateljstva. Što kasnije dođe do raspada, ishod će biti gori. Vrijeme je, stoga, da se razmisli o alternativnim rješenjima dok ne dođe do nezamislivoga. Smatram da je najbolje Njemačku uvjeriti da izabere između predvođenja političke Unije s pravom podjelom tereta ili napuštanja eura.S obzirom na to da je akumulirani dug izražen u eurima, jako je bitno tko će ostati na čelu monetarne unije. Ako je Njemačka napusti, past će vrijednost eura. Dužničke bi zemlje ponovno postale konkurentne, dug bi im se smanjio u realnim okvirima, a Europska bi središnja banka bila pod njihovim nadzorom, što znači da ne bi bilo opasnosti od bankrota te da bi troškovi kreditiranja pali na razine u Velikoj Britaniji.Vjerovničke bi zemlje zabilježile gubitke na imovinu i ulaganja izražena u eurima te naišle na žešću konkurenciju drugih zemalja eurozone na domaćem tržištu. Opseg gubitaka vjerovničkih zemalja ovisio bi o opsegu deprecijacije, čime bi im bilo u interesu održati deprecijaciju unutar granica. Nakon početne krize, krajnji bi ishod ispunio san Johna Maynarda Keynesa o međunarodnom valutnom sustavu u kojemu i vjerovnici i dužnici dijele odgovornost za održanje stabilnosti, a Europa bi počela izlaziti iz depresije. Isti se rezultat, uz manju štetu za Njemačku, može ostvariti ako se Njemačka počne ponašati kao blagonaklon vladar. To znači da bi trebalo provesti prijedlog o bankovnoj uniji, uspostaviti jednake temelje za vjerovnike i dužnike putem Fonda za smanjenje duga, pretvoriti sav dug u euroobveznice te dosegnuti nominalni rast BDP-a od pet posto kako bi se Europa mogla izvući iz pretjerane zaduženosti. Bilo da Njemačka ostane ili ode, svako bi rješenje bilo bolje od stvaranja neodržive dvoslojne Europe.

© Project Syndicate, 2012.

George Soros, predsjednik je Uprave Soros Fund Managementa i Instituta Otvoreno društvo

Komentari (7)
Pogledajte sve

POSLUŠAJTE , VI GOSPODO ,HRVATSKI ODUZETNICI I PODUZETNICI KAKVA VAS SREĆA ČEKA NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA NJEMAČKE, PENTAGONSKE FINANCIJSKE AFILIJACIJE ,EVROPSKOG CENTRA SVETE ALIJANSE, PREKO KOJE MAJKA AMERIKA U SIMBIOZI SA KATOLIČKIM CENTROM ,VATIKANOM,VAŽNIM DUHOVNIM CENTROM ZA ZATUCANE, USPJEŠNO PLJAČKA S POZICIJA TEHNOLOŠKE OPREMLJENOSTI I S POZICIJA POLITIČKO SIGURNOSNE ,SVETOALIJANSKNE METODE VOJNE KONTROLE NJENIH ČALNOVA, POMAŽUĆI POROBLAJVANJE, TERORIZIRANJE I PLJAČKANJE CIJELOG SVIJETA .TERORIZIRANJE I PLJAČKANJE UZETO IZ KONTEKSTA SADRŽAJA U KNJIZI NOAMA CHOMSKOG =HEGEMONIJA ILI OPSTANAK=TIČUĆI SE AMERIČKE POLITIKE.
MA , KAKVA JE TO NOVA VIJEST ,MA KAKAV JE TO DOBAR DAN ZA EVROPU, ZA RJEŠAVANJE KRIZE U EVROPI????
KAKAV JE TO NOVI DAR GOSPOĐE MERKEL, AMERIČKE BARBIKE ,KOJA SE PRETVONO POKAZUJE KAO PEPELJUGA, KADA TREBA PRITISNUTI ILI ISPRAZNITI ĐEPOVE EVROPSKIH GRAĐANA ILI DRŽAVNE ,IONAKO OSIROMAŠENE KASE, UVJERAVJUI IH ČAK JEDNOM ,NAOKO,VAŽNOM PREDSTAVOM ,MALE GALERIJE OD OSAM SUDACA USTAVNOG SUDA ,KOJI SVOJOM ODLUKOM DEMONSTRIRAJU TOBOŽ SVOJU SUGLSNOST,DA NJNJEMAČKA MOŽE POMAGATI OBOLJELU EVROPU , ALI I DA JU MOŽE DISCIPLINIRATI I ULJUĐIVATI KAKO SE ŠTEDI, KAKO SE SLUŠA CENTAR MOĆI, A KAKO SE MOŽE I PREKO NOĆI BITI SIRIJA ILI LIBIJA AKO SE NE POVINUJEŠ I SVATIŠ ŠTA JE TO PONIZNOST I POSLUŠNOST GOSPODARU. NARAVNO , I SUD STOŽERNOG CENTRA PENTAGONSKE AFILIJACIJE,NJEMAČKJE , POMAŽE OPSTANAK I LEGALIZACIJU MOĆI KONCENTRIRANE U TEHNOLOŠKOJ NADMOĆI I VOJNO SIGURNOSNOM GOSPODARENJU EVROPOM, DA I DALJE UREĐUJE ROBOVSKE ODNOSE, KAKO U EVROPSKOJ UNIJI, KAO CENTRU AFILIJACIJE PENTAGONA ,TAKO I VAN NJE , POMOĆU USTAVNE SUDSKE KLASNO ROBOVSKE VALSTI,DA ĆE ONI POTPOMOĆI NJEMAČKU VLADU U ISTRAJAVANJU ,ČAK I POMOĆU SVOJE KLASNE MOĆI KONDEZIRANE U MALOJ GALERIJI OD OSAM SUDACA.
KAKVE LI DEMONSTRACIJE,VEĆ STOLJEĆIMA POZNATE, KATOLIČKE PRETVORNE SOLIDARNOSTI .
NJEMAČKE KOMPANIJE, NJEMAČKI FINACIJSKI CENTAR EVROPSKE UNIJE JE AFILIJACIJA SVIJETSKOG FINACIJSKOG CENTRA NA ČELU SA VOJNIM KOMPLEKSOM ,PENTAGONOM, KOJI JE EVROPU OPLJAČKAO DO NAJNIŽEG STUPNJA SIROMAŠTVA, KOJE SE NEĆE NIČIM POPRAVITI NITI UBLAŽITI BEZ OBZOIRA NA VIJEST O KOJOJ PIŠEM ,ODLUKA NJEMAČKOG NAJVIŠEG SUDA, KAKO NJEMAČKA DOBIVA POTPORU ZA POMOĆ EVROPI DA IZIĐE IZ KRIZE. TA ISTA NJEMAČKA ,A UZ NJU I NEKE MANJE EVROPSKE KORPORACIJE SU SAMO ZA DEST GODINA TOTALNO OPLJAČKALE GRČKU, HRVATSKU ,ITALIJU ,ŠPANIJU I PORTUGAL. SAMO TRGOVINSKI LANCI NJEMAČKIH FINANCIJSKIH KORPORACIJA SU MJESEČNO ,U VIDU EKSTRA PROFITA IZNOSLI IZ HRVATSKE , DSETINE MILIJARDI EURA,A NAŠE TAKOZVANE KOMPANIJE ,TUĐMAN-FALANGIOSTIČKE PROVENIJENCIJE, SVAKOG DANA ILI MJESECA SU OSTAJALE BEZ DOHOTKA KOJI JEUZROKOVAO OTPUŠTANJA RADNIKA. I EVO NAS GDJE SMO DOŠLI, DA NAM TA ISTA NJEMAČKA ,ONA KOJA DAJE SIGNALE VELIKIM FINANCIJSKIM KORPORACIJAMA KAKO SE TREBAJU PONAŠATI U SLUČAJU PROPUŠTANJA NEKOG KREDITA ILI NEKE FINACIJSKE POZAJMICE , NEKOJ DRŽAVI OSIROMAŠENE I OPLJAČKANE EVROPE ,TOBOŽ ZAJEDNICE, A U KOJOJ APSOLUTNO GOSPODARI NJEMAČKA ,ODNOSNO, PENTAGONSKA FINACIJSKA KORPORACIJA.
PA SE TREBA ZAPITATI DA LI JE UOPĆE POTREBNO SE UDRUŽIVATI U TAKVU EVROPSKU FEDERACIJU (UNIJU/ KOJA JE VEĆ SADA AMERIČKA LATIFUNDIJA KOJOM UPRAVLJA ANGELA MERKEL, ZVANA BARBIKA ,A KOJA SE U TOJ ULOZI PONEKAD ŽELI PREDSTAVITI PEPEPLJUGOM KAO OVOM PREDSTAVOM USTAVNIH SUDACA ,KOJI KAO LUTKE ,PO AMRERIČKOJ PROCEDURI ,TEATRALNO ,ODLUČUJU ,OVI U AMRICI DALI ČE AMERIKA RAZORITI VIJETNAM ,IRAK,ILI NEKU DRUGU DRŽAVU ,A ANGELINI MANEKENI ,U BINJŠIMA I TOGAMA, DAJU BLAGOSLOV ANGELI ,BARBIKI ,DA EVROPSKI PROSTOR TRETIRA KAO PRAVI ROBOVSKI DUNJALUK.

JADNA MAJKO JADNI JE SVATOVA ,POKISOŠE KUĆI NE DOĐOŠE!! OVA NARODNA POTRKUŠICA IMA NEKU ANALOGIJU SA SOROŠEVIM SAVJETIMA KOJI SU , KAKO BI SE REKLO ,ILI GLUPI ILI TRAŽE SPASA ZA VLASTITU KOŽU. ZAR IMA ITKO TAKO NAIVAN DA POSLUŠA DOJUČERAŠNJEG BURZOVNOG ŠPEKULATA KAKO SE ON PROMJENIO, OD JUČERAŠNJEG BURZOVNOG KRVOPIJE U DANAŠNJEG OSJETLJIVOG NARODNOG ,RADNIČKOG, BRIŽNIKA. JER ,ETO,ON IMA PA MU NIJE STALO DO PROFITA NEGO DO NEKE NARODNE PRAVDE KOJA SE SVE VIŠE ZAPOSTAVLJA, PA SE,GLE ČUDA, ČOVO OSJETIO SOCIJALNO OSJETLJIV, DA UPOZORI DRŽAVNE ORGANE EVROPSKE ZAJEDNICE DA SVOJOM TRENUNOM POLITIČKOM PRAKSOM VLADANJA IDU U PROPAST, RASPAD. SMJEH U AUDITORIJU AKO GA IMA I SLUŠA TU GLUPOST. NA PAMET MI PALA JOŠ JEDNA IZREKA NEKADAŠNJEG PREDSJEDNIKA VLADE, AMERIČKE POSLIJERATNE EVROPSKE KOLONIJE ,ZAPADNE NJEMAČKE, KOJA JE JOŠ I DANAS U TOME STATUSU,GOSPODINA ADENAUERA, A KOJA BI SVOJIM SADRŽAJEM REPLICIRALA GOSPODINU SOROŠU.ONA GLASI: KADA ME MOJ KONKURENT TAKO ISKRENO HVALI ZA MOJE NAPORE KOJE ČINIM .
ZA MOJU ZEMLJU,ZAPADNU NJEMAČKU ,ONDA SE MORAM ZAPITATI ,-GDJE SAM TAKO TEŠKO POGRIJEŠIO** NAIME ,NA ZASJEDANJU BUNDESTAGA ,IZMEĐU SVIH ZASTUPNIKA KIJI SU GOVORILI O POLITICI VALADE I KRITIČKI SE OKOMILI NA PREDSJEDNIKA ADENAUERA, NARAVNO IZ REDOVA NJEGOVE STRANKE,JAVIO SE OLENHAUER,PREDSJEDNIK SOCIJALDEMOKRATA, DAKLE, NJEGOVA OPORBA, I NA SVA USTA DAO NEKOLIKO PRIMJERA O DOBRIM POTEZIMA ADEANAUERA ,TIČUĆI SE DRŽAVNIČKIH ODLUKA. ZATO MENE NE IZNENAĐUJU SOROŠEVE DAVORIJE .ONE SU TAKO PRIZEMNE I BLJUTAVE DA BI SE OZBILJINI DRŽAVNICI ,A KOJIH DANAS NEMA U EVROPSKOM AMBIJENTU, GLATKO NASMIJALI I SOROŠU PORUĆILI DA JE ZAKASNIO NA BURZOVNI DERNEK ,JER VIŠE NEMA NIKAKVIH ŠANSI DA BURZOVNI MEŠETARI ,UDRUŽENI U OLIGARHIJSKI ČOPOR UVJETUJU SVOJE FINACIJSKE USLUGE, PO I NAJNIŽIM PROFITNIM STOPAMA. ZAŠTO? ZATO ŠTO SU PROIZVODNI KAPITALISTI UTROŠILI SVA SVOJA SLOBODNA SREDSTVA KAPITALA ,ONAJ VIŠAK KOJIM KAPITALISTA PREDICIRA SVOJ STATUS KAPITALISTE,ULOŽIVŠI GA U NOVU TEHNIKU I TEHNOLOGIJU ,KOJA JE 2OX POVISILA
PROIZVODNJU PO JEDINICI MJERE I VRIJEDNOSTI,A ZA TOLIKO PUTA SMANJILA UČEŠĆE U PROIZVODNJI ŽIVOG LJUDSKOG RADA, KOJI JE DANAS NA BURZI ,TOTALNO OSIROMAŠIO I POSTAO NESPOSOBAN POTROŠAČ HIPERPRODUCIJE KOJU ČINI TA PLANETARNA TEHNOLOGIJA. DAKLE ,GOSPODIN SOROŠ JOŠ UVJEK MISLI DA SU TO 6O-DESETE I SEDAMDESETE GODINE PROŠLOG STOLJEĆA ,KADA JE SOCIJALIZMU I NOVOOSLOBOĐENIM KOLONIJMA TREBALA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA, ODNOSNO, TREBALI SU MU KREDITI,A ZA UZVRAT DOBIVALI KONCESIJE ZA NAJKONKURENTNIJE BAZNE SIROVINAE I TAKO OVLADAVALI PROIZVODNIM KAPITALOM,ZADUŠŽIVŠI GA DO DANAŠNJIH RAZMJERA , KADA SU I NEGOVU DRŽAVU UVUKLI U ZALOŽNU OBAVEZU.DANAS SOROŠ TRAŽI DA SE SKINE EMBARGO NA POTROŠNJU ,TOTALNO ,JER MISLI DA BI KONZUMACIJOM PROIZVODA HIPERPRODUCIJE NJEGOVE TEHNOLOGIJE , U KOJU JE ULOŽIO SVOJ KAPITAL, BRZO SE VRATILA ULOŽENA FINACIJSKA SREDSTVA,PA MAKAR I SA MRŠAVIJOM KAMATOM .BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA!!!! NEMA OD TOGA NIŠTA .PROIZVODNI RESURSI SU ZATRPANI I ZADUŽENI ,A NEZAPOSLENOST SE NE MOŽE RIJEŠITI.
KAPITALISTI NE KORISTE TEHNIKU I TEHNOLOGIJU U NARODNI NAPREDAK U SVIM PODRUČJIMA DRUŠTVENOG ŽIVOTA VEĆ SAMO TAMO ,U ONA PODRUČJA I U ONE RESURSE KOJI DAJU SIGURNU I ISPLATIVU KAMATU-PROFIT. NEMA VIŠE PERSPEKTIVE ZA TAKVE DRUŠTVENE ODNOSE . ONI SU PROŠLOST,DA LI TO KAPITALISTI HTJELI I NE ,ONI SU DOŽIVJELI SVOJ POČETAK RASPADANJA O KOJEM JE MARX PRIJE ,15O GODINA DETALJNO PISAO I MATEMATIČKI PROJICIRAO ,KAKO ON REČE, RASPAD KAPITALIZMA. ZATO ANGELA MERKEL ,BARBIKA FINACIJSKOG OLIGARAHA,PENTAGONA, NE MOŽE ODLUČIVATI ŠTA SA KAPITALOM VOJNOG KOMPLEKSA ULOŽENOG U NJEMAČKU IDUSTRIJU I DRUGE DRUŠTVENE DJELATNOSTI JOŠ 1945 GODINE ,MARŠALOVIM PLANOM, JER JE TADA BILO NAJISPLATVIJE ULAGTI U OBNOVU EVROPE KADA SU LJUDI BILI ZADOVOLJNI I MINIMUMOM OD MINIMUMA , JER IM JE JOŠ UVJEK U MISLIMA CAREVALA ONA NEIZVEJSNOST RATNE NEJMAŠTINE ,PA SVAKI ZALOGAJ VIŠE DOBRO DOŠAO. TAKO JE NJEMAČKA INDUSTRIJA POSTALA AFILIJACIJA AMERIČKOG VOJNOG KOPLEKSA POMOĆU KOJEG I DAN DANAS

Soros odlično detektira situaciju samo od njegove analize i smjernica nikakva korist jer naši tikvani na vlasti to ne razumiju.


I jedno pitanje za kraj ovog dijela rasprave?

Zašto jedino posudba novca odnosno novac ima svoju cijenu? Ili da reinterpretiram pitanje, da li bi ti da posudiš svome susjedu željeznu šipku na godinu dana, tražio od njega da ti vrati "veću" željeznu šipku od posuđene? I ako bi zašto? S time da imaš na umu da šipka ima svoju stvarnu (funkcionalnu ili težinsku) vrijednost, dok isti taj novac (zanemarimo li kovani) svoju vrijednost bazira na povjerenju odnosno kauzalnoj vezi financijske sfere gospodarstva s onom realnom (izuzev valuta koje imaju djelomičnu podlogu na zlatu, iako nisu razmjenjive za isto).

Pozdrav,

Da pokusam odgovoriti, ili barem potaknuti raspravu. Mislim da razumijem intenciju pitanja ali da je isto pogresno postavljeno. Naime, i za ostale "posudbe" se placa naknada. Ovaj primjer sa sipkom je banalan. Ali uzmimo primjer "posudbe" auta ili kombija. Ili "posudbe" strojeva za obavljanje gospodarske djelatnosti (koja se u biti realizira sa "posudbom" ljudi koji istima upravljaju, odnosno pravnim osobama jer za realizaciju odredjenih gospodarskih aktivnosti je potrebna dozvola od strane drzave). Sve se te "posudbe" naplacuju. Stoga se ne bih slozio da samo novac ima svoju cijenu. Isto tako, u kapitalistickom sustavu, i ljudi imaju svoju cijenu. Oni svoje usluge nude na burzi rada (ne kapitala – to je druga burza) gdje se njihova cijena formira prema vjestinama s kojima raspolazu i prema njihovom trenutnom ekonomskom statusu.

Danasnji je novac fiat novac, i to je tocno, jedino na cemu se bazira je povjerenje. Onog trenutka kada novac izgubi povjerenje tada prestaje biti sredstvo placanja odnosno sredstvo razmjene. Cijena je novca kamata. Novac uvijek ima svoju cijenu jer omogucuje privrednu (gospodarsku) djelatnost kao jedinstveno sredstvo razmjene.

Sa ovime sta Soros kaze u nacelu se slazem. Za Europu je najbolje da se jedno dogodi. Ili da Njemacka napusti euro ili da stane iza njega. Danas se dogodio povijesni dan. Ustavni je sud Njemacke podrzao ESM. Dakle, Njemacka ostaje pri euru i spasavanju Europe. Ostaje nam vidjeti koja ce biti cijena. Ali Europa se nece nikada do kraja spasiti ako ne stvori zajednicki fiskalni sustav. To ce biti korak ka federaciji. Sve ostalo je dezintegracija i povratak necemu sto se smatralo passe – nacionalnim drzavama.

Pozdrav

New Report

Close