Problem ulaganja je problem mentaliteta

Autor: Ana Blašković , 09. travanj 2012. u 22:00

Poruka Ron Brown foruma jest da se u Americi investicije ne događaju, već lokalna zajednica odradi mukotrpan posao, a ne kuka kako ne može ništa…

Just do it’, ili jednostavno to napravi, jednostavan je recept američkoga sna o investicijama koji su tamošnji biznismeni i lokalni čelnici pokušali prenijeti okupljenima na Ron Brown forumu u Opatiji. Nakon što su prošle godine u Dubrovniku, kao u glavnu zapreku ulaganjima, investitori prstom uprli u barijere na lokalnoj razini, ove godine Amerikanci su doveli svoje gradonačelnike i vijećnike da domaćima “otkriju” kako oni privlače investicije i zašto je u SAD-u američki san stvarnost, a kod nas često noćna mora.

Zamislite šoka među publikom kada bivši gradonačelnik aljaškoga grada Anchoragea (danas senator) Mark Begich kaže da, bez obzira na to bila investicija teška 10.000 ili 20 milijuna dolara, on svaki put osobno dođe i pozdravi ulagača. Ili, kada vijećnik iz Chicaga Patrick O’Connor nezadovoljstvo svojih birača neboderom vrijednim 25 milijuna dolara rješava nalogom arhitektima da naprave 3D simulacije kretanja sunca i prometnom studijom, koje potom prezentira u susjedstvu objašnjavajući dobre strane projekta i koliko će radnih mjesta otvoriti?Poruka Ron Brown foruma zapravo je da se u Americi investicije ne događaju, već lokalna zajednica odradi mukotrpan posao, a ne kuka kako ne može ništa dok se sve odluke donose drugdje. Problem investicija u Hrvatskoj problem je mentaliteta. Zbog toga je američki san kod nas prečesto noćna mora.

Komentirajte prvi

New Report

Close