Prilika za govor koja se ne propušta

Autor: Tamara Depolo , 14. ožujak 2010. u 22:00

Koruški parlamentarci žele čuti što o slučaju Hypo ima reći guverner HNB-a Željko Rohatinski te kako je Ivo Sanader radio pritisak da se popusti Bavarcima

Guverneru HNB-a Željku Rohatinskom sredinom travnja bit će pružena sjajna prilika da javnosti još jedanput detaljno ispriča kako je izgledalo lobiranje tadašnjeg poglavara Bavarske Edmunda Stoibera u ljeto 2008. u vezi s preuzimanjem hrvatskog ogranka Hypo banke od Bayerische Landesbanka.

Rohatinski je već hrvatskim medijima potvrdio da je Stoiberu pomagao tadašnji premijer Ivo Sanader, koji je radio “strašan pritisak” kako bi Rohatinski bezuvjetno popustio Bavarcima. Kako je sve to izgledalo i može li se to okvalificirati kao udar na neovisnost središnje banke, o svemu će guverner moći reći svoje. Koruški regionalni parlament ustoličio je istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi političku odgovornost za prodaju Hypo grupe Bavarcima i za enormne gubitke Hypa, a među ostalima i guverner HNB-a će u svojstvu svjedoka biti pozvan pred povjerenstvo. Pozornost europskih medija Rohatinskom je zajamčena jer i globalna financijska scena već se zainteresirala za slučaj Hypo, koji je bacio sjenu na cijelu austrijsku bankarsku scenu. Hoće li se guverner odazvati pozivu kada bude uručen, o tome u HNB-u još ne žele otvoriti karte. Ostaje vidjeti je li Rohatinski spreman u Klagenfurtu “pokopati” bivšeg premijera. Svakako bi njegov iskaz spriječio jedno – da Sanader preko svojih PR suradnika u Austriji i dalje tvrdi da Rohatinski nije rekao što je zaista rekao o pritiscima u korist Bayern LB-a. Rohatinski ima priliku o svemu reći i puno više. Imat će priliku i podsjetiti austrijske institucije kako su se i same prije mogle sjetiti postaviti Upravi Hypa određena pitanja, primjerice o enormnom rastu kredita koje je centrala u Klagenfurtu izravno dijelila, što za projekte na Balkanu, što za domaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close