Preustroj TZ-a čeka novu Vladu, pa opet od početka

Autor: Marija Crnjak , 04. prosinac 2013. u 22:00

Jasno je da će najviše otpora reorganizaciji turističkih zajednica biti među lokalnim ‘šerifima’.

Sve je jasnije da će preustroj sustava turističkih zajednica, od depolitizacije do izmjene čitavog operativnog koncepta, trajati znatno dulje nego što nam je ova Vlada obećala, a pitanje je i hoće li proces započeti za ovog mandata.

Štoviše, kad se pogledaju primjeri drugih zemalja u kojima funkcionira destinacijski menadžment, a to bi ubuduće trebale raditi današnje turističke zajednice, Hrvatska je "mentalno" od takvog koncepta udaljena godinama. Cilj je transformirati nekad koristan, ali zastarjeli i netransparentan sustav u kojem se preklapaju poslovi i odgovornost, jednak status imaju zajednice s različitom turističkom razvijenošću, veličinom destinacije. Svemu tome kumuje politika i upravo se tu otvara jedna od najčvršćih barijera za reorganizaciju, bilo kad su u pitanju pozicije i politička moć, ili još češće novac. Jasno je da će najviše otpora biti upravo među lokalnim "šerifima". Naime, sustav TZ-a s ukupnim prihodom od skoro 300 milijuna kuna (uz 250 mil. koliko "teži" glavni ured HTZ-a), mnogim lokalnim zajednicama služi kao rezervni budžet.

Također, primjena novog zakona predviđa se za početak 2015. godine, odnosno godine parlamentarnih izbora u kojoj nijedna vlast ne voli "talasati" i zamjerati se biračima. Tako nije trebalo biti, bivši ministar turizma reorganizaciju sustava najavio je odmah za početak mandata, dakle novi zakon čekamo od 2011. godine, a možda ćemo ga vidjeti u prvom kvartalu 2014. i veliko je pitanje hoće li biti usvojen. Ako se i usvoji, provedba će biti pravi izazov, jer je temeljni problem i kočnica turističkog razvoja većine destinacija nedostatak komunikacije među dionicima, prvenstveno između javnog i privatnog sektora, ali i među kompanijama. Stoga potpuno nedostižno zvuči podatak da u kreiranju jednog zimskog turističkog proizvoda u Austriji u prosjeku sudjeluje čak 47 kompanija odnosno institucija. Ako novi zakon ujedini bar njih desetak u Hrvatskoj, jedva ga čekamo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close