Preporuke hit dionica 2014. nisam ni pogledao

Autor: Tomislav Birtić , 29. prosinac 2013. u 22:00

Više se ne spominje samo taper, nego se i nagađa o Fedovom povećanju kamate. Ne da se ne ‘tučem’ s Fedom, nego ni s njegovom sjenom.

Savjet ne tražim, niti bih ga dao, ali mislim da je jedan od tri akorda od kojih netko napravi hit, a netko ništa – netko uvijek mora prodati. Nevolja, izazov, prilika, je što nekad odsvirati taj akord znači imati gotovinu, pa jeftino kupiti, a nekad imati dionice, pa skupo prodati. Zato je moja refleksna reakcija na novinsku vijest da Todorić prodaje Juicy sokove jer prikuplja novac za Mercator, suvlasnik sam Vupika, bila – jao!, ne Juicy sokove, Vupik!, šteta što ne prodaje Vupik…

Vupikova imovina
Šalu na stranu, mislim da sam već pisao da mislim da bismo fer vrijednost Vupika (i ne samo Vupika) saznali da ga većinski vlasnik prodaje, recimo to tako, krajnjem kupcu. Savjet ne tražim, niti bih ga dao, ali mislim da se ni jedno tržište efikasnosti ne može približiti više od transakcije koju obave dva igrača Todorićeve klase, to jest bar jedna od strana u transakciji mora biti Todorićeva ranga.Znalci kažu da su dvije najvažnije hrvatske strateške točke riječka Luka i Vukovar, gdje moja kompanija ima pretovarnu luku. Gledajući dugoročno – put your money where your money is – okladio sam se na produktivnu Vupikovu imovinu. I zato, kako se i sam nadam da će Vupik ostati mojim potomcima, a tek onda da će ga netko preplatiti, koliko mi je žao što još jučer nisam saznao po koliko bi ga Todorić pristao prodati, toliko mi je drago što novine umjesto o Juicy sokovima nisu izvijestile o prodaji Vupika kako bi se namakao novac za Mercator. I, naravno, daljnje praćenje svih Agrokorovih dionica se podrazumijeva.

Neki dan sam u inbox dobio preporuku za dvadeset dionica koje će iduće godine biti hit. New York. Možda sam bahat, ali pročitao sam samo naslov maila, newslettera, obrisao sam ga ne pročitavši ni prvu rečenicu. Tisućiti put ponavljam – savjet ne tražim, niti bih ga dao – ali, za moj ukus, autori koje cijenim sve češće tematiziraju jači pad indeksa. Neki od njih čak to pišu istim riječima kao i ja, da ih ne bi iznenadilo popadaju li iduće godine indeksi i 30 posto. Više se ne spominje samo taper, nego i Fedovo dizanje kamate, analitičari raznih globalnih igrača vide EUR/USD na 1,25, a šale na račun neke američke verzije našeg statističkog zavoda, koji tvrdi da inflacije u Americi nema, već su se izlizale. Previše su puta viđene da bi nasmijavale. U tim okolnostima, koliko god me zvali da sjednem za stol i okušam sreću, imajući na umu trenutne valuacije, i dalje ostajem strpljiv i, isti akord kao u prvom odlomku, ne diram gotovinu koju na štednji držim na oročenju.

Zahtjevi tržišta
Na Twitteru sam pročitao vijest da je Herbalife dogovorio deal s Farmacias Benavides. Meksiko. Ne znam detalje, radim na saznavanju. Ma, naravno da sam se odmah sjetio deala Applea s najvećim kineskim telekomom, koji ima više od 700,000.000 klijenata. Icahn u Appleu, Icahn u Herbalifeu. I sad, od početka me nešto kopka. Ne znam ni jedan jedini slučaj da je tržište nešto zahtijevalo, a da mu nije udovoljeno. Ako tri posto odraslih Amerikanaca jede Herbalife, to znači da tri posto američkih turista želi da ih doručak, i sve ostalo od Herbalifea, čeka na stolu, a ne da to moraju nositi sa sobom. U redu, ni McDonald'sovi hamburgeri ih ne čekaju na švedskim stolovima, ali, jasno je što želim reći. Podrazumijeva se da kakav blogerčić, kakav god aktivist bio, ne može utjecati na poslovnu politiku multinacionalke.

Švedski stol
Ali, pitam se što bi bilo da Icahn, Stiritz, Soros i još nekoliko njih požele da svi najpoznatiji hoteli ovog svijeta na švedskim stolovima ponude shake, i da na svim stolovima bude reklama, poziv da se nezdravi doručak zamijeni shakeom. Smatram da je to samo pitanje kritične mase potrošača, i ničeg više. Ostalo su tehnikalije, kako da se stvar riješi na korist svih zainteresiranih, a prvenstveno distributera bez kojih o ovome ne bismo mogli ni razmišljati. Možda je ključna riječ access point. Nije retail, recimo zahtijeva iskaznicu, članstvo u klubu, a oslobađa me nošenja proizvoda na put. Jedva čekam da saznam o čemu se radi. Što se naše burze tiče, ništa veliko ne očekujem prije izbora. A ni tad nešto ne očekujem od burze, nego samo novac za redistribuciju.

* Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju ni na bavljenje dionicama. Autor posjeduje HDEL-R-A, IPKK-R-A, TUHO-R-A, KODT-P-A, HBAS-R-A, LURA-R-A, VPIK-R-A, STTB (Makedonija), PLNM (Srbija) i HLF (NYSE).

Komentari (7)
Pogledajte sve

http://www.munknee.com/78-of-nfl-players-go-bankrupt-within-5-years/ [emo_naivan]

Gdje je Birta, fali mi stari dobri Birta [IMG]http://forum.net.hr/emoticons/emotion-18.gif[/IMG]

Kad se samo sjetim posta od prije koji mjesec da mu je “prijatelj”(zar takvi postoje na burzi?), smart rekao da od brodara treba bježati, mi je dovoljno s obzirom na porast vani tako i kod nas brodartva i vozarina, te općenito stanje na brodarskom marketu i očekivanja za 2014 -2015 onda mi stvarno gubi svaki smisao čitati i sam naslov ovog teksta uz dužno poštovanje naravno.
Brodarstvo je ušlo u bull nakon dugo godina ma koliko god vi šutjeli o tome i kupovali vrijednosne papire za smanjenje loja i kilograma.

e moj Tomislave..rušiš si kredibilitet konstantno…i to sam sebi.,..iako ga što se mene tiče nikad i nisi imao..
A ovo savjet ne tražim niti bih ga dao je stvarno iritantno i u koliziji je sa onim što pišeš jer otvoreno drukaš za vpik,..

New Report

Close