Hrvatskoj kronično nedostaju kvalitetni konzultanti za EU fondove

Autor: Ariana Vela , 18. ožujak 2013. u 09:43
Thinkstock

Hrvatskoj kronično nedostaje kvalitetnih konzultanata za EU fondove.

Piše Ariana Vela, direktorica konzultantske tvrtke EU PROJEKTI

Iako stalno slušamo da je nadležnim ministarstvima za kvalitetnu pripremu i korištenje sredstva iz EU fondova potrebno cca 250 stručnjaka, nemojte misliti da je situacija u privatnom sektoru znatno drugačija.

Naime, Hrvatskoj kronično nedostaje kvalitetnih konzultanata za EU fondove. Pritom ne mislim na one koji su negdje završili dvije do tri radionice ili tečaj pa sada, uz dužno poštovanje, pišu projektiće u četvrtoj komponenti IPA programa, nego onih koji su sposobni raditi na razvoju jedinica lokalne i područne samouprave, pripremi i provedbi infrastrukturnih projekata, ali i provedbi postupaka javne nabave. Naravno, nedostaje i onih koji se bave mekim mjerama koje nipošto ne omalovažavam.

Danas u privatnom sektoru postoji mali broj kvalitetnih tvrtki kojima možete povjeriti svoje projekte i razvoj, a i one muku juče s pronalaženjem kvalitetne radne snage. Vjerovali ili ne, sve manje si predstavljaju konkurenciju te sve više surađuju i tako održavaju razinu svoje usluge kvalitetnom.

Koji je razlog tomu?

Jedan je svakako nekvalitetanobrazovani sustav koji stvara „nezapošljive“ kadrove. Proizvode se kadrovi koji će, umjesto obavljanja posla za koji su se obrazovali, negdje preslagivati police, raditi u kafićima i sl., dok s druge strane postoji hrpa djelatnosti u kojima nedostaje kadrova. Tako su i konzultanti za EU fondove postali pravi endemi, a potraga za njima gotovo nemogućom misijom.

Drugi razlog je činjenica da u Hrvatskoj malo tko želi da mu „pametuju“ konzultanti jer političari koji upravljaju općinama, gradovima, županijama i javnim tvrtkama koje su mahom korisnici EU fondova, imaju ego veličine Mont Everesta. Oni naprosto ne razumiju da nije poanta u izgradnji objekta koji će vam kupiti sljedeće izbore, nego u viziji dugoročnog razvoja i mogućnostima da isti iznesete ljudski i financijski.

Razloga ima još mnogo, ali nema ih smisla nabrajati jer nas svi vode ka zaključku da je danas u Hrvatskoj lakše na cesti pronaći milijun eura, nego dobrog konzultanta.

To je ujedno poruka svima onima koji razmišljaju o svojoj budućnosti. Ako budu dovoljno brzi i spretni u učenju, možda stvore pretpostavke za obavljanje zanimljivog i inspirirajućeg posla.

Posjetite nas na prvom hrvatskom portalu o EU fondovima – EU PROJEKTI INFO, i saznajte sve o EU fondovima (www.eu-projekti.info)!

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close