Premijer između izbora 2014. i Vizije 2030.

Autor: Jadranka Dozan , 04. studeni 2013. u 22:01
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U samo dva-tri dana saznali smo da premijer usporedno razmišlja o prijevremenim izborima i promišlja viziju razvoja u iduća dva desetljeća.

U kabinetu Zorana Milanovića, prema pisanju nekih medija, ozbiljno se razmišlja o tome da se za nekoliko mjeseci upriliče prijevremeni izbori. Samo koji dan poslije saznali smo, međutim, da se premijer usporedo bavi i jako dugoročnim horizontom. S ovećom skupinom (40-ak) intelektualaca i stručnjaka raznih profila, naime, u posvemašnjoj diskreciji već mjesecima bistri viziju Hrvatske 2030., a ideje s tih seansi navodno bi se već za koji mjesec trebale i “ukoričiti” u neki osnovni papir. Novinama su to povjerili premijeru bliski ljudi, kolege iz stranke i Vlade. Hoće li se što od toga u idućih nekoliko mjeseci i obistiniti, druga je priča.

Za početak, zanimljivo je da se preokupacija o prijevremenim izborima i vizionarenje razvoja Hrvatske u iduća dva desetljeća odvijaju paralelno. To bi, primjerice, moglo sugerirati da je premijer optimističan u pogledu ishoda prijevremenih izbora. Logiku za eventualnu takvu odluku njezini zagovornici vide u slabijim izgledima pobjede u slučaju redovnih izbora jer će drugo poluvrijeme mandata ove vlade nužno obilježiti teže i nepopularnije odluke. No, s obzirom na stanje u državi, pad gospodarstva i standarda ljudi, ni u opciji prijevremenih izbora vladajuća koalicija nema baš previše aduta i može igrati tek na (ne)povjerenje ljudi u to da ni konkurencija nema bolje “karte”.

Kako god bilo, plan s prijevremenim izborima mnogi ocjenjuju tek probnim balonom, spinom koji bi trebao poslužiti za osluškivanje raspoloženja birača. Puštanje informacija o osmišljavanju Vizije 2030., pak, teško da je zamišljeno kao spin jer za širu javnost to je zona apstrakcije i horizont koji uvelike nadilazi neposredne interese i fokus običnih ljudi. Imati dugoročnu viziju razvoja zemlje je, dakako, poželjno. Nije stoga čudno ni što je premijer Milanović u svoj think tank uspio pridobiti zvučna imena iz raznih područja znanosti i biznisa. Svi su oni nesumnjivo svjesni dubine problema u hrvatskom gospodarstvu i društvu. No, da bi se promjene i dogodile potrebne su inicijative koje će biti više od debatnog kluba, a dojam je da premijeru Milanoviću debate leže daleko bolje negoli nošenje s konkretnim i “prizemnim” problemima koji traže odlučno djelovanje – sutra, za mjesec dana, za pola godine.  

Čak i više od činjenice da će 2013. biti još jedna godina gospodarskog pada, a da iduće godine slijedi tek blagi oporavak, u Hrvatskoj danas brine to što su tijekom posljednjih nekoliko godina, prema posljednjim procjenama relevantnih institucija, potencijalne stope rasta našeg gospodarstva “kalale” na oko dva posto. Uz takve stope rasta u srednjem roku ne možemo servisirati ni kamate po državnom dugu. Drugim riječima, ističu makroekonomski stručnjaci, uz njih u dogledno vrijeme nećemo biti u stanju riješiti ni jedan od ključnih društvenih i ekonomskih problema. To naročito vrijedi za poražavajuće nisku stopu zaposlenosti, kojom smo praktički na začelju kluba Europske unije. Više nego zabrinjavajuće zvuče predviđanja nekih ekonomista kako Hrvatska – a imajući u vidu i danak nepovoljnih demografskih trendova – ni cijelo desetljeće neće uhvatiti pretkrizni broj zaposlenih od nešto više od 1,63 milijuna. Taj problem sigurno zahtijeva dugoročnu viziju. Ali u međuvremenu su brojni izazovi za koje su nužne kratkoročne odluke i održive srednjoročne mjere Vlade. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Premijer između ostanka na vlasti i ostanka na vlasti.
Samo to mu je bitno.


Kamo sreće da se u iduće godini zabilježi bilo kakav rast, ali u to iskreno sumnjam, a i ako se desi bit će to tek rast u odnosu na prethodne katastrofalne pokazatelje.

ako ove godine padnemo oko -1% kako se najavljuje,a druge porastemo 1%, to neće nadoknaditi niti minus iz ove godine. svaki rast ispod +3% je beznačajan za gospodarski oporavak, a očito je da ova vlada nema znanja/snage kako to napraviti

Kamo sreće da se u iduće godini zabilježi bilo kakav rast, ali u to iskreno sumnjam, a i ako se desi bit će to tek rast u odnosu na prethodne katastrofalne pokazatelje.

U tome su jedino dobri… u pisanju bajki. No, kao sto znamo, bajke sa stvarnoscu nemaju bas puno veze. Vizija razvoja Hrvatske 2030 ozbiljno svrstava SDP u stranu “religijskih” stranaka. Poruka je jasna: trpite i molite se i mozda ce Vam 2030 biti bolje. Tko dozivi 2030. A onda mozete birati na izborima koga zelite jer cemo mi vec biti u povlastenim mirovinama.

New Report

Close