Poštanska nervoza uoči otvaranja tržišta

Autor: Ksenija Puškarić , 23. listopad 2012. u 21:59

Konkurencija Hrvatske pošte debelo je iskoristila nesmotrenost zakonskih rješenja te inerciju nacionalnog operatera, regulatora i Vlade.

Hrvatska pošta traži krivca jer je u pet godina izgubila trećinu tržišta i 700 milijuna kuna.

A tržište poštanskih usluga do siječnja iduće godine uopće nije trebalo postati tržište, ljutiti su u vrhu Hrvatske pošte. Ne bi to njih toliko boljelo da je konkurencija gradila svoj biznis u, primjerice, teško dostupnim goranskim selima, slavonskoj provinciji ili na otocima. No, Hrvatska pošta ostala je bez tržišta u gradovima, posebice u Zagrebu, a ima zakonsku obvezu još 15 godina nakon liberalizacije biti dostupna svim građanima Hrvatske, od Babina Kuka do Babine Grede. A to je za njih trošak koji će teško pokriti! Javni operater ne može, na žalost, birati korisnike, ali ne može biti ni troškovno operativan kao privatnici. No, to nije izgovor.

Konkurencija Hrvatske pošte debelo je iskoristila nesmotrenost zakonskih rješenja te inerciju nacionalnog operatera, regulatora i Vlade. Hrvatska pošta bila je poligon za stranačka kadroviranja te menadžersko eksperimentiranje koje, na žalost, nije rezultiralo inovativnim poslovnim rješenjima koje dugoročno mogu donijeti dobit. Najnovije afere s CityEX-om pokazuju da tih rješenja nema ni danas. Radi se samo na pritiscima na konkurenciju, a po novome i na HAKOM, dok se vlastiti problemi u Pošti zanemaruju. A HAKOM je možda i pogrešna adresa, jer regulator čini sve kako bi nacionalni operater zadržao najpovoljniju poziciju na tržištu. Sve to pokazuje koliko su u Pošti nervozni uoči otvaranja tržišta na kojem se tek očekuju tektonske promjene. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koji bezvezni komentar. Svugdje u svijetu i Europi nacionalni poštanskim operator ima monoplo na pošiljke do određene mase (ili ih je imao). Sporno je što se u Hrvatskoj taj monopol ne poštuje.

O čemu vi to? Pa da nema regulacija i nepravedno povlaštenih, privatni sektor bi se odavno pobrinuo puno bolje i za Babinu Gredu i za njezin kuk. Zaboravljate koliko masivan i neefikasan aparat bi nestao s lica zemlje i kolike bi to resurse oslobodilo za nešto produktivno na sveopće oduševljenje širokih javnih masa.

New Report

Close