Posebne mjere za ulagače, treći pokušaj

Autor: Marija Brnić , 23. travanj 2014. u 22:00

Dok god Ministarstvo vanjskih poslova mora reagirati da bi birokracija radila svoj posao, investitori će nas zaobilaziti.

Prije dva mjeseca Vesna Pusić tvrdila je da je ova Vlada najbolja koju je Hrvatska dosad imala, no iz najnovijih reakcija i inicijativa koje radi pokretanja investicija, glavnog cilja s početka mandata, sada sama pokreće, čini se da potpredsjednica Vlade samu sebe demantira.

I prije skoro dvije i pol godine Vlada je odlučno najavljivala provesti reforme i time privući investitore. Za pomoć investitorima osnovane su čak dvije agencije (AIK i CEI). No, kako reforme nisu zaživjele, zapeo je i dolazak ulagača, pa je Ministarstvo gospodarstva osmislilo zakon o strateškim ulaganjima, kojim svakome od njih daje operativca zaduženog za brzo zaobilaženje birokratskih zapreka, koje, nažalost, i dalje ostaju na životu. Četiri mjeseca od kada je taj režim na snazi ne daje rezultat, pa se ide na novi paket potpora za ulagače, s time da sada ulogu u pomaganju ulagačima preuzima i Ministarstvo vanjskih poslova. Iako ulagačima ni dosad nije jasno na koju od adresa se zapravo trebaju obratiti za pomoć, sada će im se i u MVP-u osigurati specijalnog povjerenika, i to 24 sata na dan.

No, sve dok MVP treba intervenirati da bi bilo koja tvrtka dobila potvrdu o nekažnjavanju, dok javna uprava ne funkcionira i dok domaće tvrtke ne počnu dobro poslovati i bude moguće planirati poslovanje bez mjesečnih promjena i novih troškova, investitori će zaobilaziti Hrvatsku. Ma koliko im paketa ili povjerenika za pomoć nudili. Stoga i najaktualnije mjere za poticanja ulaganja znače na žalost tek potvrdu da sustav i dalje ne funkcionira i šalju jasnu poruku ulagačima: "Ne dolazite u Hrvatsku, kaos još nije riješen".

Komentari (2)
Pogledajte sve

gos:Pusić ,bi trebala postaviti javno pitanje ,svim ministarstvima ,zašto se ne objavljuju ponude pristigle od investitora za DIOKI-DINA-LNG..

i zašto se ne objavljuju na ZSE??

ako čita ovaj foru netko od njenih savjetnika ,neka ju posijeti.
http://www.vecernji.hr/hrvatska/ceti…na-krku-929715

http://www.poslovni.hr/media/forum-u…ca9063cb4f.jpg

Svi pokazatelji govore da je to najgora vlada koju je Hrvatska imala.
Svi pokazatelji su u padu.
A sada je vlada spala na to da Vesna Pusić spašava gospodarstvo.


jasnu poruku ulagačima:
“Ne dolazite u Hrvatsku, kaos još nije riješen”.

New Report

Close