Pišem ti pismo da monopolisti nismo…

Autor: Ksenija Puškarić , 10. listopad 2012. u 21:59

Hrvatska pošta vrlo bi lako mogla izgubiti povlašten status jer nije na vrijeme pospremila računovodstvo, a to će objeručke dočekati konkurencija.

Hrvatska pošta nepripremljena će dočekati liberalizaciju tržišta poštanskih usluga koja počinje 1. siječnja iduće godine.

Kriva je bivša Uprava, kriva je sadašnja Uprava, krivo je resorno ministarstvo, krivo je more… Svi, ali baš svi kontaktirani sudionici te priče smatraju kako je kriv netko drugi jer Pošta čeka doslovno pet do dvanaest da razdvoji računovodstvo na dva dijela: poštansko i ostalo. A da je to jedan od glavnih uvjeta za liberalizaciju, zna se već godinama. No, svatko misli da to nije njegova zadaća, da će to odraditi netko drugi… A iza kulise nebrige vjerojatno se krije kompliciran razlog: Hrvatska pošta od poštanskih usluga gotovo i nema prihoda. Barem ne onih održivih, koji bi joj omogućili da sljedećih 15 godine ostane svojevrsni monopolist na liberaliziranom tržištu zahvaljujući univerzalnoj usluzi.

Naime, ta odluka će se revidirati svakih pet godina i Pošta bi vrlo lako mogla izgubiti povlašten status. To će objeručke dočekati konkurencija, posebice CityEx, na čijem je čelu bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec. On je čak sudjelovao u pregovorima Hrvatske i Europske unije o poglavlju Prometna politika i prilično je dobro upoznat da stečevinom Unije, kao i s iskustvima drugih zemalja čiji su nacionalni poštanski monopolisti u kratkom roku nakon liberalizacije izgubili svoju ulogu na tržištu. Ne želi li Pošta takav ishod, pod hitno se mora prihvatiti posla i spremno dočekati konkurenciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close