Pijani turisti postali veći problem od poreznog rasterećenja ključnog sektora

Autor: Vladimir Nišević , 06. kolovoz 2017. u 22:00

Ako na stranicama Poslovnog dnevnika prvi čovjek jedne od najjačih hotelskih kuća govori kako smo po uvjetima daleko najneisplativija destinacija Mediterana za ulaganje, onda bi se ministar turizma, ali i cijela Vlada, trebali vratiti s odmora i takvu izjavu jasno demantirati.

Zanimljiva smo i lijepa zemlja, ali ponekada apsurdna do ne viđenih razmjera – negativizam koji je preuzeo duh nacije u proteklom razdoblju u konačnici je paralizirao većinu građana, a sunce koje se ponekad i promoli iza oblaka loših slutnji i predviđanja kao da sve zbuni, ne i razveseli. Primjera za to jer puno, ali ovih dana jedan se nameće sam po sebi, a zove se turizam ili gosti na Jadranu.

Ti stranci koji dolaze iz bližih i daljih destinacija potrošiti svoj novac na našoj obali u posljednje vrijeme su, ako je suditi po medijskim napisima, sve osim dobrodošli – ponašaju se nepristojno, odijevaju se nepristojna, preglasni su, zauzimaju naše prekrasne plaže svojim ležaljkama (koje su platili), stvaraju prevelike gužve na našim autocestama koje preskupo plaćaju i niz drugih stvari koje se prije mogu prišiti mrskom okupatoru nego nekome tko plaća svoj odmor od posla. I zanimljivo je da takvih turista ima, i svi koji su ljetovali u nekom od razvikanih mjesta znaju za njih, ali se nitko ne bavi onim drugima, pristojnom i tihom većinom koja iz nekog razloga odabire baš našu obalu i plaća nam ljetovanje često i daleko skuplje nego što bi platiti u nekoj drugoj državi.

Do kuna najlakšim načinom
Za njih nemamo ni plana ni strategije. Njima ne se ne trudimo uzeti više novca, prodati domaće prehrambene proizvode, ili ne daj bože, ponuditi izlete diljem Lijepe naše pa možda u nekoj dalekoj budućnosti spajati ravnice Slavonije i more Jadrana u istom ali skupljem paketu ljetovanja. Naravno, daleko je lakše uzeti još pokoju kunu naplaćujući kazne Britankama koje polugole hodaju biserima našeg Jadrana ili mladim Nizozemcima koji se drznu na nekom povijesnom zidiću zaspati nakon cjelonoćne zabave.

I nije da takvo ponašanje u nekoj mjeri ne treba sankcionirati, ali treba priznati da smo godinama hvaleći se i oglašavajući pojedine destinacije upravo takve turiste i prizivali. I sada su došli i smetaju nam. Sada bi željeli da su oni publika za operu, a ne rave party. Zapravo, turizam kao najprofitabilnija grana ujedno je i najjasnija u pokazivanju onoga što Hrvatskoj nedostaje, a to je jasna razvojna vizija, ali ne razvojan vizija na razini jednog grada na Jadranu ili sela u Slavoniji već na razini cijele države. Ako na stranicama Poslovnog dnevnika prvi čovjek jedne od najjačih hrvatskih hotelskih kuća govori kako smo po uvjetima daleko najneisplativija destinacija Mediterana za ulaganje onda bi se ministar turizma, ali i cijela Vlada trebali vratiti s godišnjeg odmora i takvu izjavu jasno demantirati brojkama, a ne floskulama.

A i lokalni čelnici bi se nakon ove izjave ponajmanje trebali baviti nedoličnim ponašanjem turista na Jadranu a puno više planiranjem kako pritisnuti državnu vlast da popravi uvjete za ulagače u gospodarsku granu koja čini gotovo 20 posto našeg BDP-a. Međutim upitno je čuju li se ozbiljne poruke ljudi poput Željka Kukurina iz Valmar Rivijere koji nepretenciozno i nenametljivo nudi suradnju državi u rješavanju problema u turizmu poput radne snage. Njegove poruke teško se probijaju kroz naš negativizam nošen viralnim snimkama nepristojnih turista i ponekom izjavom lokalnog iznajmljivača o devastaciji njegova preskupo naplaćenog apartmana – ponovno od strane nekog pijanog turista.

Zamagljivanje problema
Ostaje činjenica da će u vremenima društvenih mreža, poplave portala i sl. pijani turisti biti izvor zabave i tako je u svim turističkim zemljama. Ali opasno postaje kada takvi turisti postanu jedino bitno u našem turizmu, jedino oko čega se svi mogu složiti i nešto to zamagljuje daleko važnija pitanja, ona poput poreznog rasterećenje sektora ili osposobljavanja stručnih djelatnika u turizmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close