Pet poljoprivrednih agencija treba spojiti u jednu, smanjiti administraciju i – troškove

Autor: Božica Babić , 15. ožujak 2016. u 22:00

Zbog europskih uredbi jedino Agencija za plaćanja mora imati samostalnost, ali ne i strukturu i broj zaposlenika koje danas ima, u Agenciji od proračuna od 156 milijuna kuna na bruto plaće otpada oko 82 milijuna, dok na razne usluge iskazane kroz tri stavke odlazi gotovo 40 milijuna kuna.

Državna ergela Đakovo & Lipik zakinuta je u proračunu za 2016. za pola milijuna kuna u odnosu na subvencije koje je dobila u 2014. Nepravedno je kažnjavati lipicance, kojima se dolazi pokloniti i vječiti britanski prestolonasljednik sa svojom životnom izabranicom, i to u godini kada je poljoprivredni proračun, unatoč općoj oskudici u domovini, nagrađen povišicom većom od 240 milijuna kuna.

To je novom ministru poljoprivrede Davoru Romiću prije dva dana oštrim tonom prigovorio jedan oporbeni zastupnik na sjednici Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru etiketirajući ga kako time "čini novi udar na Slavoniju."  Lipicanci su doista "ponos i dika" ne samo Slavonije. Međutim, nakon višegodišnjeg urušavanja gotovo svih sektora u nacionalnom agraru i paralelnog bujanja administracije u tom resoru minus od pola milijuna kuna za ergelu problem je s kojim se baš i ne bi trebali baviti preskupo plaćani zastupnici kojima je promaknulo da je u proračunu za zdravstvenu zaštitu bilja rezervirano tek 3,5 milijuna kuna ili da za horizontalne mjere potpore u prehrambeno-prerađivačkoj industriji stoji iznos od 1000 kuna.

I uz spomenuti minus ovogodišnji proračun itekako ljubi konje. Naime, povrh 7,4 milijuna kuna subvencija koliko će dobiti državna ergela, za "poticanje proizvođačkih organizacija nacionalnog programa za toplokrvne konje i pokriće troškova liječenja konja" još se izdvaja 3 milijuna kuna. Nadalje, za "poticanje provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u RH" odobreno je 676.800 kuna. I Udruga Sinjska alka nagrađena je sa 279 tisuća, no i ona je zakinuta, jer prošle je godine dobila okruglo 300 tisuća kuna.  

Što radi saborski odbor?
Da se razumijemo, nisam konjomrzac. Naprotiv! No, u situaciji kada bi trebalo verbalna koplja oštriti nemilice u sučeljavanju argumenata kako raspoloživim sredstvima povećati proizvodnju da bi od uvoznice izrasli u zemlju izvoznicu hrane, te kako osposobiti administraciju da postane efikasan servis poljoprivrednim gospodarstvima, aktualni sastav saborskog odbora baš i ne daje nadu da mnogi među njima uopće prepoznaju nagomilane probleme. O tome kao i o najavljivanim reformama i restrukturiranju glomazne državne birokracije gotovo se nije čula riječ. Ministarstvo poljoprivrede s pripadajućim agencijama ukupno zapošljava oko 2600 osoba.

U samom ministarstvu ih je ni tisuću, ostatak je raspršen u šest agencija. To su Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu, Agencija za poljoprivredno zemljište, Hrvatska agencija za hranu, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Hrvatska poljoprivredna agencija i Savjetodavna služba. Ukupan proračun za sve njih u 2014. iznosio je 279 milijuna kuna, a za 2016. nabubrio je na 358 milijuna kuna dok ukupan ovogodišnji proračun za čistu poljoprivredu iznsosi 2,58 milijardi kuna. Novac za agencije predstavlja jednogodišnji trošak plaća, režija za urede, materijalnih troškova i naravno usluga. Pa tako primjerice Agencija za plaćanja za 2016. ima vlastiti proračun od 156 milijuna kuna iz kojega na bruto plaće otpada oko 82 milijuna kuna, a na razne usluge iskazane kroz tri stavke gotovo 40 milijuna kuna.

Jakovinina samovolja
Zbog europskih uredbi jedino ta Agencija mora imati samostalnost, ali ne i strukturu i broj od 730 zaposlenika koje danas ima. Svaka politička opcija tu je naime, uhljebljila dosta svojih podobnih kadrova. Ostalih pet agencija komotno može poslovati pod istom "kapom", no nijedan se ministar nije drznuo pokušati ih integrirati s jednim, a ne pet šefova i zasebnih administracija. Tek je HSS-ov Branko Hrg zapitao kada će Poljoprivredna agencija u Križevcima završiti zgradu kroz čiji se kostur sada prošetavaju lisice i vrane te preseliti administraciju koja i dalje sjedi u zagrebačkoj Ilici, a laboratoriji su u Križevcima, no odgovor nije dobio.  Među prvim odlukama bivšeg ministra Jakovine 2012. našla se ona o eutanaziji Hrvatske poljoprivredne komore ukidanjem obveznog članstva. Već dogodine samovoljno je odlučio Komori godišnje donirati po pola milijuna kuna. Dokinuo je Jakovina HPK-a, a pokrenuo osnivanje Komore agronoma, što je nastavio i Romić te toj listi saad dodao i ustrojavanje Komore prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.    

Komentirajte prvi

New Report

Close