Marija Crnjak

Marija Crnjak

Papirnata pomoć ulagačima u turizam

Vlada se hvali odlukama koje će pomoći ulagačima, ali primjena Zakona o turističkom zemljištu kasni bar pola godine, a uplatnice za koncesije trebale su doći u lipnju

Kažu u Vladi da su u protekloj godini napravili čak četiri stvari kako bi privukli investitore u turizmu. Prvi se na popisu našao Zakon o turističkom zemljištu koji bi trebao raščistiti pitanje vlasništva, ubrzati ishođenje papira, omogućiti ulaganje tamo gdje se prije nije moglo. Novac koji će tvrtke uplaćivati za koncesije vraćat će se u jačanje infrastrukture.

Dalje su tu izmjene Zakona o gradnji koje će investitorima omogućiti etažiranje apartmana i omogućiti brži povrat uloženog pa tako i daljnja ulaganja u kvalitetu. Treće je osnivanje državne Agencije za upravljanje državnom imovinom AUDIO koja je zamijenila omraženi Hrvatski fond za privatizaciju. I četvrto, imenovanje Vladina potpredsjednika zaduženog za investicije, odnosno Domagoja Miloševića. Na papiru super zvuči, ali kako je to u stvarnosti? Primjena Zakona o turističkom zemljištu kasni bar pola godine do sada, ugovore koji su trebali biti potpisani prije lipnja još nitko nije vidio, kao ni uplatnice za koncesije koje su trebale doći još u lipnju, nakon što su turističke tvrtke polomile noge da stignu rok za predaju svih papira uz zahtjev za koncesiju. Novac od koncesija ionako nema kamo sjesti osim ravno u proračun jer još nema spomenutog fonda za turizam. Zakon o gradnji je donesen, ali kažu investitori da mu još nedostaju provedbeni akati koji će omogućiti da rješenja zažive. Kad ih pitate za razliku između HFP-a i agencije AUDIO, ulagači će vam kazati “nije šija nego vrat”. Miloševića pak svi hvale, kažu čovjek je “one stop shop” za investitore koji konačno u Vladi imaju nekog tko govori njihovim jezikom. Ali što mu to vrijedi kad sam nema političku snagu za provedbu, odnosno nema Vladu koja će donositi odluke. I to je ključan problem koji ne može riješiti samo donošenje zakona ili puko imenovanje, sve dok niti jedna struktura u Hrvatskoj nije spremna preuzeti odgovornost. Pitanje je hoćemo li to dočekati nakon izbora.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve