Osuda Sanaderove bahatosti

Autor: Darko Markušić , 20. studeni 2012. u 22:00

Vlada će za obračun s Molom pričekati pravomoćnu presudu i ulazak u EU.

U skladu s očekivanjima većine građana bivši premijer Ivo Sanader osuđen je na Županijskom sudu na čak 10 godina zatvora.

Bivši predsjednik Vlade proglašen je krivim zbog ratnog profiterstva, primanja mita pri prodaji Ine mađarskom Molu i uzimanja provizije od austrijske Hypo Alpe-Adria banke, koja upravo prodaje svoje poslovanje u jugoistočnoj Europi.  Javnost je dobila tako dežurnog krivca što živimo lošije od očekivanja, Europska unija novu, dosad najozbiljniju, potvrdu da je Hrvatska uistinu spremna za članstvo i da se gorljivo obračunava s korupcijom, ozbiljnijom od nekoliko tisuća kuna ili peke iz slučaja protiv čelnika Fonda za privatizaciju. Vladajuća koalicija dobila je novi adut u borbi protiv sada oporbenog HDZ-a, dok će za obračun s Molom pričekati pravomoćnu presudu i formalni ulazak u EU.

Međutim, ostaje dojam da zbog važnosti sudskog procesa, on (ponajviše krivnjom, Državnog odvjetništva, ali i USKOK-a) ipak nije bio na zadovoljavajućoj razini. Obrazloženje presude, poneki dvojbeni svjedoci, pa i populistički nastupi suca Ivana Turudića pružili su ponešto argumenata i Sanaderovoj obrani da žalbom ishodi umanjenje kazne. Tim više što o žalbi neće odlučivati sudac koji, kao Turudić, svoj položaj predsjednika Županijskog suda duguje upravo Ivi Sanaderu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prigodno,valja se podsjetiti stare anegdote, koja otprilike glasi: Misionari su u širenju vjere i pokrštavanjem urođenike darovima odvikavali od ljudožderstva, ali su kadkada i sami završili kao ljudožddewrski obrok. Tako jednog dana dođoše misionari s darovima i pitaju poglavicu, ima li među vama još ljudoždera, a on odgovori, ne nema ,nema ih više, jutros smo zadnjega pojeli.

New Report

Close