Oporavak Ruđera nije znanstvena fantastika

Autor: Marija Crnjak , 21. kolovoz 2012. u 22:00

Institut je dugo bio zanemaren, s novim ravnateljem na čelu ima puno prostora za korake koji mu mogu povećati prihod i riješiti ga ovisnosti o državnim jaslama

Bit će zanimljivo nakon četiri godine pročitati izjave Tome Antičića, novoimenovanoga ravnatelja Instituta Ruđera Boškovića, i usporediti njegove želje i planove sa stvarnošću koja, možda više nego ikad prije, može biti znatno bolja za Ruđer.

Uvođenje strožih pravila u poslovanje, veća transparentnost, bolje korištenje brojnih kadrovskih i tehničkih potencijala te izlazak Instituta na tržište i davanje veće odgovornosti ruđerovcima samo su neki od ambicioznih planova kojima taj renomirani znanstvenik želi obilježiti svoj četverogodišnji mandat. Uz pretpostavku da je iskren u nastojanjima da uvede reda u Institut te oboružan strpljenjem potrebnim za takav pothvat, Antičić će se na tom putu morati suočiti s brojnim zaprekama. No, istodobno će dobiti i neusporedivo veće šanse nego njegovi prethodnici da se proslavi na toj poziciji. Postao je ravnatelj Ruđera u relativno neugodnim okolnostima, nakon afere s bivšom ravnateljicom, što je popraćeno nizom međusobnih optužaba za brojne malverzacije koje su se očito događale na Institutu. Stoga sigurno može očekivati zakulisne igre koje bi ga mogle izbaciti iz ravnoteže. Još je veća prijetnja radu Instituta sve žešća kriza koja se nadvija nad Hrvatsku. No, baš zbog toga što je Institut dugo bio zanemaren, na njemu ima jako puno prostora za konkretne korake koji mu mogu povećati prihod, učiniti ga fleksibilnijim i riješiti ovisnosti o državnim jaslama. Kad se tome pribroje brojne opcije za povlačenje novca iz strukturnih fondova EU, a to će baš dopasti Antičićev mandat, perspektiva Ruđera izgleda više nego dobro, a time i svih vezanih djelatnosti u hrvatskoj znanosti i gospodarstvu. Zvuči kao da bi bilo teško zeznuti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Odličan članak

Zasto bi IRB morao voditi znanstvenik a ne manager? Statut nazalost nedopusta managera. Upravno vijece IRB u ovom mandatu je puno bezveznjaka pocevsi od Silobrcica koji je i kao manager (Imunoloski zavod) i kao znanstvenik jalov odnosno stetan. IRB je pun inteligentnih ljudi koji su zaboravili znanost i rade svoje fuseve ili u nastavi. Kriterija i selekcije za zvanja nema…zelim puno uspjeha novom Ravnatelju no ne ocekujem puno. UV je bezveznog sastava a sam Ravnatelj samo slucajno moze imati dovoljno managerskih kvaliteta (znanje nemoze imati jer je fizicar).

New Report

Close