Odustali od zvanja ulagača

Autor: Marija Brnić , 09. travanj 2014. u 22:00

Osim načelne želje da se privuče investicije, nemamo politiku promocije i otvaranja investitorima.

Zvuči nevjerojatno, no u konkurenciji globalnih gospodarskih igrača poput P&G-a, Daimlera, Volkswagena, Honde, Nestela ili Bombardiera koji su nanizali još jednu titulu najvećih ulagača po ostalim kontinentima, naša Pliva s jedne od najvećih svjetskih investicijskih konferencija koja se upravo održava u Dubaiju nagradu za najbolju investiciju na europskom području donosi u Hrvatsku.

U zemlju u kojoj sebe i ostale svakim danom uvjeravamo kako nismo zemlja za investicije, u kojoj je povrat uloženog kapitala krajnje spor i upitan zbog pravne nestabilnosti i promjene uvjeta poslovanja. Ipak, izraelska grupa Teva u čijem je sastavu Pliva prepoznala je sama vrijednosti i potencijal Hrvatske i investirala 200 milijuna dolara u proizvodne pogone, ali i financijski centar za Tevine europske lokacije. Dodatnu vrijednost Plivinoj pobjedi daje i to što je Hrvatska u ovom slučaju imala bolji investicijski pothvat od nekih od najatraktivnijih ulagačkih eurodestinacija, poput Poljske, Češke, Slovačke, Turske i susjedne Srbije. No, ova pobjeda biti će i velik test za hrvatsku Vladu u daljnjem određenju prema investicijama.

Jer osim načelne privrženosti želji da privuče investicije, Hrvatska nema politiku promocije i otvaranja investotirima. Nije u tom kontekstu iskoristila ne samo ulazak u EU za promociju, nego niti zakon o strateškim investicijskim projektima. Čak je i nastup na konferenciji u Dubaiu realiziran zahvaljujući organizatoru, koji je želio da se među ulagačima iz 80 zemalja promovira nova članica EU. Za razliku od Hrvatske, druge zemlje, primjerice slabije razvijena Makedonija, shvatile su da u reforme i razvoj ne mogu bez novih ulaganja, pa tome ozbiljnije podređuju i proračunska izdvajanja. Svi koji prate CNN i BBC redovito vide reklamu i poziv ulagačima u Makedoniju, koja samo za oglašavanje u Financial Timesu godišnje izdvoji dva milijuna eura. Hrvatska tu stavku uopće nema.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Hrvatska je jednostavno lose mjesto za investiranje. Los proizvod mozes reklamirati koliko god zelis, nitko ga nece kupiti.

Ko ce investirati u zemlju gdje se porezi podizu svaki mjesec i gdje se poduzetnici tretiraju kao kriminalci?

lol, i tako, autorica je uvjerena da je u hrvatskoj sve pet, treba samo pojačati oglašavanje u stranim poslovnim magazinima i čeka nas preporod? i to je članak za poslovne novine?!!

pa da je autorica koja se naziva poslovnim novinarom ikad uložila u svoje obrazovanje o temi o kojoj želi pisati mrvicu truda, te porazgovarala samo s par pravih tržišnih investitora koji žele ulagati u hrvatsku, naučila bi što su temeljni problemi zbog kojih nitko ne želi ulagati a projekti kao plivin kap u moru ili izutetak koji potvrđuje pravilo. i onda bi se mogao napisati suvisao i koristan članak, ali za to treba truda.

https://www.youtube.com/watch?v=XT0qccXleWc


Ima tomu nešto više od deset godina kako sam se vratio u Hrvatsku, nakon više od 25 godina odsustva. Prilika me dovela do nekolicine mladih ljudi koji su netom završili uglavnom ekonomske fakultete i htjeli su se baviti poduzetništvom te su tražili poslovne partnere iz inostranstva.
Da bih bilo što napravio i uslišao njihove želje, najprije sam htio utvrditi sa kim i kakovim poduzetničko-intelektualno- obrazovanim kapacitetima raspolažu. Upravo u tom trenutku odražavao se poznati Svjetski ekonomski forum u Davosu.
Simulirali smo događaj da su oni hrvatska delegacija u Davosu a ja bogati i cinični investitor. Njihov zadatak je bio višestruk:
– Najprije me trebaju uvjeriti da uopće investiram;
– Zatim da, ako se odlučim investirati ,da to učinim u Hrvatsku,
– Na koncu da znam u što se to isplati investirati u Hrvatskoj
Rezultat: nakon višemjesečnih konsultacija i istraživanja izašli su pred mene sa Izvještajima kao da su resorni ministri a da sam ja Predsjednik vlade a ne bogati i cinični investitor.
A tko ih je tomu naučio???!!!

[emo_smijesak]…možda Grdović…

New Report

Close