Nova guvernerka trenira strogoću

Autor: Rato Petković,VLM , 23. kolovoz 2012. u 22:00

Mnogi ne dijele optimizam čelnice Narodne banke Srbije. Od češljanja banaka bolje bi bilo, kažu, ispitati tko stoji iza off-shore tvrtki ‘neuhvatljivih’ aktera afera

Nakon što je prvom mjerom snizila sebi plaću, nova guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković demonstrirala je strogoću prema poslovnim bankama. Istražuje tko su njihovi pravi vlasnici, odnosno ima li netko preko skrbničkih računa i povezanih osoba veći vlasnički udjel od 4,99 posto, jer je za svaki postotak iznad toga potrebno odobrenje NBS-a. Cilj je, uz dobivanje stvarne vlasničke strukture, učinkovitija kontrola poslovanja banaka u kojima država ima vlasnički udjel.

Taj potez prouzročen je aferom u Agrobanci u koju su, prema dosadašnjoj istrazi, umiješani veliki igrači, ali i dvojbenim poslovima u Vojođanskoj razvojnoj banci, koja posluje s gubitkom, kao i većina ostalih državnih banaka. Mnogi u stručnim krugovima ne dijele, međutim, guvernerkin optimizam. Bolji bi se rezultati, ocjenjuju, postigli ispitivanjem tko stoji iza off-shore tvrtki preko kojih poslove obavljaju “neuhvatljivi” akteri afera. Kad je riječ o skrbničkim računima, stručnjaci ne vide opasnost od neregularnosti u finacijskom sektoru, jer mnogi, osobito investicijski fondovi, takav oblik vlasništva koriste za jednostavnije trgovanje na burzi, pa u tome ne vide motive za špekulitivne radnje. Vlasnička je struktura važna za kvalitetu rada banaka, a u tom pogledu prethodne su srbijanske vlade demonstrirale nemar prema državnoj imovini, što je potvrđeno u Agrobanci i Vojvođanskoj razvojnoj banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close