Nije smjena, nego izvanredna promjena

Autor: Darko Markušić , 03. lipanj 2012. u 22:00

Vijeće članica Hrvatske udruge poslodavaca u četvrtak je smijenilo predsjednika Ivana Ergovića i zaodjenulo to u ruho usklađivanja mandata Izvršnog odbora i predsjednika

Dugo očekivana promjena na čelu Hrvatske udruge poslodavaca konačno se dogodila prošlog tjedna. Nije nikakva tajna da velik broj članova, osobito banaka i većih tvrtki iz različitih sektora već dulje vrijeme nije zadovoljan načinom na koji je Ergović proteklih 16 mjeseci vodio poslodavačku udrugu. No većina njih nije bila zadovoljna niti njegovim izborom.

Kritike idu u nekoliko smjerova. Jedan je da se nije nametnuo javnosti u dovoljnoj mjeri kao autoritet, da svojim istupima i lošijim poslovanjem vlastite tvrtke škodi imidžu HUP-a i automatski slabi njegov pregovarački položaj prema Vladi. Ergovićevi kritičari pritom ne spominju da je cijeli građevinski sektor potonuo i da Nexe pritom teško može biti izuzetak. Činjenica da je Nexe dužan državi, ali i dobavljačima i radnicima i da je prisiljen zatvarati tvornice svakako narušava imidž uzornih i dobrih poslodavaca, kakav HUP želi razvijati. No isto tako činjenica je da takvih poduzetnika ima najmanje još nekoliko u HUP-u. Dodatno poziciju Ergovića slabi i jedna struja u HUP-u koja je sklonija tome da poslodavačku udrugu predstavlja i vodi menadžerski sloj, a ne izvorni poduzetnici. Ergović je tu pritom u dvojakoj ulozi, ulozi vlasnika ali i menadžera bez kojega se u Nexeu apsolutno ništa ne događa. Upravo ta struja, neslužbeno priznaje, da je Hrvatska gospodarska komora proteklih mjeseci primjerice puno glasnije i kvalitetnije od HUP-a zastupala interese hrvatskih prehrambenih tvrtki koje ulaskom Hrvatske u Europsku uniju gube izvozna tržišta Cefte. To naravno nije jedini i glavni razlog ove smjene, koja formalno-pravno to i nije. Već nekoliko mjeseci traju lobiranja za micanje Ergovića i njegovi pokušaji zadržavanja na toj funkciji. Proteklog tjedna očito je postignut konsenzus i umjesto smjene dogovoreno je usklađivanje trajanja mandata članova Izvršnog odbora i predsjednika HUP-a, odnosno dogovoreno je osvježavanje Udruge poslodavaca novim ljudima. Novi Izvršni odbor i novi čelnik HUP-a, jer predsjednik Vijeća članica Ivan Miloloža jest samo privremeni vršitelj dužnosti, trebali bi jače pritisnuti Vladu da pokrene Hrvatsku. Novi, osvježeni, HUP trebao bi pridonijeti jačanju antipoduzetničke klime, poboljšanju uvjeta za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta. Vlada u HUP-u ima saveznika, valjda će to konačno i prepoznati.

Komentirajte prvi

New Report

Close