Neučinkovitost javnog sektora prelijeva se i u privatni

Autor: Željko Ivančević , 19. rujan 2016. u 22:00

Banke u Hrvatskoj koje izdaju poslovne kreditne kartice poduzetnike obavještavaju o proceduri od dvanaest koraka, dok će u razvijenim zemljama EU banka ponuditi korištenje takve kartice bez dodatnih dokumenata i procedura.

Hrvatska je trenutno u fazi iščekivanja rezultata pregovora političkih stranaka o mogućem sastavu Vlade, ali  i usklađenosti i realnosti mogućih programa stranaka buduće koalicijske Vlade. Zato nije na odmet podsjetiti da konkurentnost hrvatskog gospodarstva znatnim dijelom ovisi o učinkovitosti i kvaliteti cijelog regulatornog i institucionalnog sustava koji posljednjih godina nije pokazao zamjetne pozitivne rezultate.

Rezultati nekih mjerenja, poput onog Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne doduše pokazuju poboljšanje za jedno mjesto, što ne bi smjelo biti zadovoljavajuće za ambicioznu zemlju koja godinama nazaduje. Međutim, ne treba smetnuti s uma da su u takvim mjerenjima neke usporedive zemlje poput Češke čak tridesetak mjesta ispred Hrvatske. Pritom posebno zabrinjava pad naših pozicija u učinkovitosti poslovnog sektora u financijskim djelatnostima. Navedeni pokazatelji, ali i svakodnevna iskustva pokazuju neke vrlo zabrinjavajuće tendencije koje zapravo pokazuju da se birokratiziranost i neučinkovitost javnog sektora prelijeva i u privatni sektor. 

Pomirljivi poduzetnici
Nažalost, rigidnost institucija koje se uvijek brane tezom kako funkcioniraju sasvim dobro, i nevjerojatna izdržljivost poduzetnika koji su spremni preživjeti najnevjerojatnije torture institucija, omogućuju da neki detalji u ovoj slici ostaju izvan fokusa javnosti, ali i bez reakcija donositelja političkih odluka.  Dobar primjer za to su uvjeti koje treba ispuniti poduzeće u Hrvatskoj kako bi dobilo poslovnu kreditnu karticu.

Banka koja ima ovlasti izdavati neku od kreditnih kartica poduzetnika obavještava o proceduri koja se sastoji od dvanaest koraka! Među tim uvjetima su i dokumenti koje poduzeće mora pribaviti, a izdaje ih Fina, te potvrda Porezne uprave o stanju poreznih obveza (ne starija od sedam dana od dana podnošenja zahtjeva) i za koje morate platiti odgovarajuće takse, ali što je još važnije odgovorna osoba mora osobno pohoditi šalter odgovarajuće institucije. Osim dodatnih dokumenata koje će ispuniti računovodstvo poduzeća, morate ispuniti i dva formulara, potpisati ih i ovjeriti žigom te predati na šalteru banke. Nakon toga slijedi interni proces banke u kojem se odlučuje imate li uvjete za dobivanje kartice.

Nažalost, hrvatski poduzetnici se mire s tom procedurom koja je u usporedbi s uobičajenom praksom poslovnih banaka u zemljama Europske unije zapravo tortura. Naime, poduzetniku u nekoj drugoj zemlji u pravilu će banka ponuditi korištenje poslovne kreditne kartice, bez bilo kakvih dodatnih dokumenata i procedura, a odgovarajući formular će ispuniti bankovni službenik, te će kartica biti dostavljena poduzetniku za tjedan dana. 

Porazna usporedna iskustva
Dokaz da ovo nije izuzetak već pravilo u funkcioniranju hrvatskih financijskih institucija je i usporedno iskustvo koje pokazuje da će poduzetniku za proceduru zaključenja leasing aranžmana u Hrvatskoj trebati deset do dvanaest puta više vremena nego njegovom kolegi u Belgiji. Ništa bolje nije niti stanje u naplati šteta po policama osiguranja i sl. Nije potrebno posebno naglašavati koliko su važne kvalitetne i učinkovite usluge koje poduzetnicima pružaju financijske institucije i u kojoj mjeri se u tom dijelu poslovanja gradi učinkovitost i konkurentnost. 

Nepotrebne prepreke
Zato će biti izuzetno važno da u budućim politikama i aktivnostima vlade i odgovarajućih resora, u izostanku odgovornog poslovanja financijskih institucija i slaboj angažiranosti gospodarskih udruga na zaštiti interesa svojih članova, bude posvećena dužna pozornost usporednim analizama i procjenama učinaka pojedinih institucija, koje umjesto stvaranja nepotrebnih proceduralnih i birokratskih prepreka trebaju biti koristan servis gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close