Nesavjesna manjina dovela na loš glas 
i poslodavce koji uredno isplaćuju radnike

Autor: Vladimir Nišević , 07. srpanj 2019. u 22:00

Umjesto da izrazi punu podršku čistačicama u splitskoj zračnoj luci zbog neisplate plaća predstavnica Nezavisnih hrvatskih sindikata poziva zakinute radnice da ne idu u štrajk i tako javno prokažu loše poslodavce, već im savjetuje strpljenje i pisanje prijeva nadležnim službama.

Već jako dugo u Hrvatskoj među običnim ljudima poslodavci i ne kotiraju baš najbolje – posebice oni srednji i mali. Svi smo se naslušali priča o kupnji novih vozila, skupim ljetovanjima i sličnim stvarima, uz istovremenu neisplatu plaća svojim radnicima po nekoliko mjeseci.

Svi smo slušali priča o radnicima koji u jeku turističke sezone nemaju slobodnog dana, a istovremeno spavaju u skladištima i garažama vrlih gazda koji zarađuju i troše na zimovanja, motore ili nove brodice.
 Istovremeno, svi mi svjesni da stanje u Hrvatskoj baš i nije takvo kakvim ga se prokazuje, već godinama objavljujemo niz tekstova o uspješnim i radišnim poslodavcima koji svojim radnicima zatvaraju kredite, školuju djecu, a u nekim slučajevima im i ostavljaju tvrtku kada se povlače u mirovinu.

Ne plaćaju doprinose

I najžalosnije je što su takvi poslodavci u većini ali se za njih ne zna, uvijek je u prvom planu ova bezobrazna manjina koja vješto koristi tromost državnog aparata.
Jer da se razumijemo, na kažnjavanju nesavjesne poslodavačke manjine prije svega bi trebala raditi država, ali i ostali poslodavci koji ne bi smjeli šutjeti u slučajevima povrede radničkih prava, a ovdje ne govorimo o pravima koja su posebna već o uplati plaće i doprinosa, točnije plaćanju onog što je radnik zaradio.

Samo tako u situaciji kada radnika nema za lijek možemo biti sigurni da će oni koji žele ostati i raditi u Hrvatskoj upravo to i učiniti.
 Međutim, da smo daleko od toga pokazuje primjer splitskog aerodroma.

Naime, u trenucima kada ovo pišem čistačice u Zračnoj luci Split nalaze se u štrajku jer nisu primile jednu plaću, a nekim od njih poslodavac doprinose nije uplatio već nekoliko mjeseci. 
Poslodavac je koncesionar – tvrtka International Outsourcing Service IOS DUD koja ima ugovor sa splitskom zračnom lukom za usluge čišćenja. 
U ovom trenutku aerodrom ne razmišlja o raskidu koncesije iako je to trebalo biti učinjeno kao opomena svim drugim takvim poslodavcima već prije nekoliko mjeseci, a nije se baš na stražnje noge digla niti politika.
Ali stvar koja slučaj s čistačicama dovodi do vrhunca apsurda je izjava Jelke Kljaković – Gašpić iz Nezavisnih hrvatskih sindikata Split na Novoj TV koja – i pazite sada s pozicije sindikalista – kaže kako ne savjetuje čistačicama štrajk već prijavu poslodavca nadležnim službama. 
Znači, dotična vrla predstavnica sindikalne scene u Hrvatskoj ne govori o tome kako su recimo sve sindikalne podružnice u Splitu na strani čistačica i da već pišu prijave nadležnim službama, ne grmi ona s televizijskog ekrana o obespravljenima radnicima i lošim poslodavcima, ne, ta gospođa savjetuje strpljenje i borbu putem inspekcije i slično.
Komotno iz hladovine gospođa Kljaković – Gašpić poziva na strpljenje.

Eto, možda i zadovoljna izjavama turista u istom televizijskom prilogu kako niti ne primjećuju da je zračna luka neuredna, pa eto zaključak je da nam turizam nije ugrožen, a čistačice će već biti namirene jer i sama tvrtka International Outsourcing Service IOS DUD poručuje: “Vezano za postavljena pitanja kako tvrtka nije podmirila dospjele doprinose, to je učinjeno tijekom tekućeg radnog tjedna, te će po obradi biti svima vidljivo i dostupno kao informacija. Kada se govori o zaostalim ‘plaćama’, smatramo bitnim napomenuti da se radi o kašnjenju s isplatom jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate. Odnosno, po isteku trenutne blokade sredstava, započeti će isplata plaća radnicima”.

Kazniti za primjer drugima

Bilo kako bilo, dok god bude ovakve prakse neće biti dobro za nikoga, ni za poslodavce, niti za radnike.

S druge strane, jako je alarmantno kada o tome moraju pisati novine koje su uvijek bile i jesu na strani poslodavaca, ali na strani poštenih, marljivih poslodavac koji po cijenu neisplate profita izvršavaju svoje zakonske obveze.

Ovi druge ne bi se niti smjeli zvati poslodavcima već pravim imenom – kriminalcima, a država bi ih trebala sankcionirati oštro i u kratkom vremenu za primjer i na 
zadovoljstvo svih drugih.

Komentirajte prvi

New Report

Close