Neradnoj nedjelji sudbina kakvu zaslužuje

Autor: Zorislav Antun Petrović , 25. lipanj 2009. u 22:00

Doista je teško objasniti zašto se toliko ustrajavalo na zabrani rada nedjeljom koja se, barem prema medijskim napisima, u praksi vrlo često izigravala

Nakon što je i u drugom pokušaju pao pokušaj ograničavanja rada nedjeljom institucije pravne države u Hrvatskoj imaju fantastičnu priliku pokazati građanima da doista čine ono što im je zadaća. Ustavni sud je svojom presudom o ukidanju spornih članaka Zakona o trgovini koji su zabranjivali rad nedjeljom vrlo jasno dao do znanja da zabrana rada prodavaonica nije nužna za zaštitu prava radnika u prodavaonicama, što je bio temeljni cilj koji se time želio postići. Sud je ocijenio zakonskim pravom svakog radnika da za rad nedjeljom ima pravo na povećanu plaću te da za svaki radni tjedan u kojem je radio nedjelju ima pravo na dan odmora. To je apsolutno logično i doista je teško objasniti zašto se toliko ustrajavalo na zabrani rada nedjeljom koja se u praksi, bar prema medijskim napisima, vrlo često izigravala.

Jednoglasna odluka
Trgovine su, doduše, bile zatvorene za kupce, ali se iza zatvorenih vrata slagala roba na police, tako da je onaj temeljni argument za donošenje onakvog Zakona o trgovini bio na jednostavan način izigran. Još je koncem travnja Sindikat trgovine upozorio da se nakon prvog siječnja radnike nedjeljom više ne angažira da bi radili izravno s potrošačima već za druge poslove. “Imamo smiješan zakon koji ne znači ništa, jer je njegova intencija bila da radnici nedjeljom ne rade. Taj će zakon vjerojatno doživjeti sudbinu kakvu i zaslužuje”, rekla je tada proročanski predsjednica Sindikata trgovine Dragica Mišeljić. I bila je u pravu. Za razliku od prethodnog propalog pokušaja zabrane rada trgovina nedjeljom, kada su ustavni suci preglasavanjem donijeli odluku o poništavanju besmislenog zakona, ovaj put odluka je bila jednoglasna. Šteta je samo što nije došla ranije jer bi se onda u ovoj godini koja bi za turizam trebala biti iznimno teška izbjeglo da posjetitelji koji žele potrošiti nešto novca u hrvatskim trgovinama u tome budu spriječeni, no to je već drugo pitanje. Pored ukidanja zabrane rada trgovina svakako je najbitniji dio odluke Ustavnog suda konstatacija da prava radnika zajamčena Ustavom, zakonom i kolektivnim ugovorima treba djelotvorno štititi, što “se može činiti i drugim sredstvima koja manje zadiru u poduzetničke slobode trgovaca no što se to čini zabranom rada prodavaonica nedjeljom”. Premda nije eksplicite navedeno koja bi to sredstva bila ne treba previše mašte da bi se zaključilo da se mislilo na inspekcije rada. Na žalost, još uvijek nema podataka o tome koliko je bilo provjera poštivanja Zakona o radu tijekom ovih par mjeseci otkad je zabranjen rad nedjeljom, ali to će svakako biti jako zanimljiv podatak. U izvještaju o radu Državnog inspektorata za 2008. godinu navedeno je da je nakon obavljenog inspekcijskog nadzora protiv poslodavaca nadležnim prekršajnim sudovima podneseno 5.737 optužnih prijedloga zbog sumnje u počinjenje 14.593 prekršaja. Većina otkrivenih i procesuiranih prekršaja se odnosila na ono što se nominalno htjelo izbjeći zabranom rada nedjeljom: nezakoniti prekovremeni rad, rad u preraspodijeljenom punom radnom vremenu i uskratu pripadajućih prava na dnevni, tjedni i godišnji odmor. Bilo bi doista zanimljivo vidjeti koliko je optužnih prijedloga završilo s presudama i kakve su sankcije zbog toga poslodavci pretrpjeli, a još zanimljivije će biti usporediti statistiku s ovogodišnjom. I to ne samo dio koji se odnosi na nepoštivanje odredbi o zabrani rada nedjeljom, već i one koje se tiču kontroliranja poštivanja radnih prava – brojke bi trebale biti bitno veće, bar kad se radi o inspekcijskom nadzoru.

Rad na sajmu
Naime, u želji da pomognu trgovcima kojima je izuzev besmislenih odredbi Zakona o trgovini ove godine zaprijetila i globalna recesija gradonačelnici s obale počeli su proglašavati sajmišne dane kako bi omogućili trgovinama da izađu u susret turistima. Međutim, nakon što su gradonačelnici Dubrovnika, Hvara, Umaga i drugih gradova na obali proglasili Tijelovo neradnim danom odmah su stigle najave iz Inspektorata i Ministarstva gospodarstva da će se svi trgovci koji će raditi na sajmene dane strogo kazniti. Srećom, u međuvremenu je Ustavni sud ukinuo lakrdiju od zakona, ali inspektori koji su trebali kažnjavati trgovce koji rade sajmenim danom a nemaju štandove nego lokale mogu sada na dobrobit zajednice marljivo početi provjeravati koliko se u trgovačkim centrima poštuju odredbe Zakona o radu i plaća li se rad nedjeljom više, odnosno imaju li radnici koji rade nedjeljom dan odmora preko tjedna. Na taj način će se najbolje poštivati odluka Ustavnog suda koji je zaključio da radnici imaju pravo na dan odmora u svakom tjednu te na odgovarajuću plaću za rad nedjeljom, pri čemu treba voditi računa i o zajamčenim slobodama poduzetništva trgovaca i općeg interesa funkcioniranja društva. Nema te zemlje na svijetu gdje svi poštuju zakon, ali zato u uređenim zemljama postoji djelotvoran sustav koji kažnjava svakog prekršitelja. Evidentno do sada se Zakon o radu nije baš poštivao, zbog čega se i zabranio rad nedjeljom, no sad je došla velika prilika da se to promijeni. Inspektora sigurno ima dovoljno za kontrolu poštivanja propisa vezanih uz radno vrijeme i tjedni odmor i samo ih treba pustiti da rade svoj posao. Doduše, pitanje je koliko će se od podnesenih tužbi do kraja procesuirati na hrvatskim sudovima, ali reforma pravosuđa koja je u tijeku svakako će doprinijeti da taj broj bude na zadovoljavajućoj razini.

Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska i član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Komentirajte prvi

New Report

Close