Neplatiše u ICT sektoru iznimka

Autor: Bernard Ivezić , 01. kolovoz 2012. u 22:00

Rijetke su informatičke tvrtke u Hrvatskoj, poput podružnice srpskoga diva ComTradea, pribjegle neplaćanju poreza: među 1500 najvećih dužnika samo je deset ICT tvrtki

Zvuči kao dosjetka: došao obećavajući investicije, a otišao ostavši dužan za porez. No, prema Linićevu popisa poreznih dužnika, tako je izgledao poslovni put Veselina Jevrosimovića, srpskoga Billa Gatesa, u Hrvatskoj.

Prije pet godina većinski je vlasnik ComTradea putem medija obećavao 15 milijuna eura ulaganja, a kad je Ministarstvo financija objavilo popis dužnika, ispostavilo se da je najveća srpska informatička tvrtka za porez ostala dužna više od 15 milijuna kuna. Ta je kompanija u Hrvatskoj planirala otvoriti tehnološki centar na 10 tisuća kvadrata. Prethodno je takve centre sagradila u Beogradu i Sarajevu. ComTrade rastao je toliko brzo da je na Svjetskom gospodarskom forumu ušao na popis 300 najbržerastućih kompanija na svijetu. No, došla je kriza i pogodila niz informatičkih tvrtki u regiji, pa tako i ComTrade.U Hrvatskoj je pak ComTrade vrhunac prihoda zabilježio 2008. godine, 64,9 milijuna kuna. Godinu kasnije pao je na 50 milijuna pa na 21, da bi lani hrvatska podružnica najveće srpske IT tvrtke završila u stečaju. Ostaje nejasno zašto je tako velika tvrtka, u branši druga po veličini na Balkanu, ostala dužna za porez. No, Linićev popis pokazuje da su rijetke ICT tvrtke u Hrvatskoj, iako je kriza pogodila mnoge od njih ukupno 1800, pribjegle neplaćanju poreza. Među 1500 najvećih dužnika samo je deset ICT tvrtki. Ako je, kako tvrdi jedan analitičar, porezna disciplina kriterij za ocjenu menadžmenta, ICT menadžeri položili su ispit.

Komentirajte prvi

New Report

Close