(Ne)opravdane dvojbe pet do dvanaest

Autor: Božica Babić , 17. siječanj 2012. u 22:00

Dok seljaci radi EU potpora love hektare, ministar će blagosloviti zakup i prodaju poljoprivrednoga zemljišta koje je već dobio na potpis. Nove neće jer dvoji jesu li sumnjive

Zakon o poljoprivrednom zemljištu ovlast za prodaju i zakup 546.758 hektara poljoprivrednoga zemljišta u vlasništvu države 2001. dao je općinama i gradovima. U 2012. smo, a nezakonito se koristi više od 50 posto državnih oranica. Nered u vlastitom zemljišnom fondu Vlada je odlučila prekinuti novim zakonom 2008. i osnivanjem Agencije za zemljište.

Četiri godine poslije Agencija ima tek ravnatelja. Nije imenovan zbog stručnosti nego zbog pripadnosti vladajućoj koaliciji HDZ-HSS. Novac potreban za rad Agencije Vlada u proračunu nije osigurala nijedne godine. Načelnici i gradonačelnici više puta pozivani su u Ministarstvo poljoprivrede, gdje bi im očitali lekciju neka konačno zakonito stave u funkciju državne oranice, ili će to umjesto njih učiniti Agencija, a time će automatizmom izgubiti i očekivani prihod za lokalni proračun. Po tim napucima, Agencija je neraspoređenim državnim oranicama konačno trebala početi upravljati prvoga siječnja 2012. Nova Vlada, međutim, nije “uhvatila” taj vlak, već problem namjerava riješiti izvanrednim naputkom ministra Jakovine, koji jednostrano suspendira odluke, zaustavlja prodaju i zakup. I to u razdoblju kada poljoprivredna gospodarstva radi EU sustava potpora nastoje izboriti što veći broj hektara. Je li (ne)opravdan strah poljoprivrednika da će politika opet biti iznad zakona? Ministar će, naime, blagosloviti zakup i prodaju koje je već dobio na potpis. Nove neće jer dvoji jesu li sumnjive.

Komentirajte prvi

New Report

Close