Nemoć političkih elita – po konkurentnosti bolji smo samo od Venezuele i Mongolije

Autor: Vladimir Nišević , 27. svibanj 2018. u 22:00

Zbog borgovskih magli vijest da se Hrvatska našla na 61. mjestu najnovije IMD-ove ljestvice svjetske konkurentnosti nije dovoljno odjeknula, a to će izvješće zasigurno biti jedna od stavki na koju se oslanjaju strani ulagači, odnosno svi oni koji žele poslovati ili donositi novac u našu zemlju.

Možda je i dobro što imamo aferu Agrokor, sumnjive mailove i razne suspektne skupine nazvane imenima iz popularnih znanstveno-fantastičnih serijala jer inače bi prošlotjedna vijest o poziciji Hrvatske na svjetskoj ljestvici konkurentnosti odjeknula puno snažnije. Ovako se čini da to nikoga ne zanima. Naime, Hrvatska se s ocjenom 55,344 našla na 61. mjestu najnovije IMD-ov ljestvice svjetske konkurentnosti.

A ljestvica ukupno ima 63 mjesta te su od nas gori jedino Mongolija (62.) i Venezuela (63.). Usporedbe radi, u 2017., s ocjenom 56,519, naša država je bila na 59. mjestu. I eto ga, zamagljena hotmail prepiskom i tko zna kakvim vrijednosnim i društvenim pitanjima ova vijest dobila je premalo mjesta u medijima te nije niti stigla do javnosti kako bi pokrenula nekakvu složeniju raspravu ili širu društvenu paniku.

Nekako to naše mjesto odmah iza Mongolije i Venezuele kao da više nikoga ne brine. I s jedne strane moglo bi se reći kako imamo dovoljno vlastitih briga da bi se osvrtali na neka tamo istraživanja iz svijeta, ali s druge strane kako živimo u vremenima kada je globalizacija stanje stvari, a ne tek najava novih trendova, i možda bi nas trebala brinuti činjenica da će izvješće IMD-a zasigurno biti jedna od stavki na koju se oslanjaju strani ulagači tj. svi oni koji žele poslovati ili donositi novac u našu zemlju.

Rješenja iz kavana
A mjesto koje zauzimamo sigurno nam nije na pohvalu. Gospodarstva Mongolije i Venezuele jedna su od onih na koje se ni ne osvrćete kada razmišljate o svojim ulaganjima. Ali teško da uopće promatrate ljestvicu od donjeg dijela pa eto zaključujete – ako ne Mongolija i Venezuele onda možda Hrvatska. Ipak je iznad nas još 60-ak država koje su konkurentnije, što bi značilo za ulaganje privlačnije. I bit će tako sve dok se ne uozbiljimo i počnemo probleme pravilno adresirati, ali i dok se ne riješimo naše stare navade polovičnih i ispod žita ili u nekakvim kavanama u pola noći skrojenih izlaza iz krize.

Jednostavno, male zemlje moraju biti besprijekorne. I iako će neki reći – pa toga ima svuda, od Amerike do Kine – rijetki će reći – mali ne mogu činiti što i veliki. Život nije pravedan i male zemlje mogu pobjeđivati u privlačenju ulaganja, u konkurentnosti jedino i samo ako su besprijekorne u svemu. To je nešto što prije svega trebaju razumijeti naše političke elite, oni koji nas vode i koji odlučuju. Vrijeme za hotmail rješenje nije nikada ni bilo, ali budimo iskreni puno je lakše prolazilo jer bilo ga je i prije dok smo imali zbog povijesnih okolnosti, usudio bi se napisati – povlašten položaj.

Danas kao punopravna članica NATO saveza i Europske unije, pripadnica zapadnog kruga, ali članica sa svega nešto više od četiri milijuna stanovnika, Hrvatska više nema položaj u kojem joj se gleda kroz prste. Danas kao takva država koju je Zapad kojem smo težili sve ove godine primio u svoj krug Hrvatska mora biti besprijekorna jer to je jedini put da dobijemo ono što želimo, a to je bolji život za sve.

Besmislena prepucavanja
I možemo se mi sada igrati hotmailovima, pokušavati kroz razne Borg skupine asimilirati obrasce lošeg ponašanja i prepucavati se u političkoj areni tko je, a tko nije vjerodostojan. Pa možemo čak i pokojeg ministra ukloniti s dužnosti i dovesti nove koji će biti drugačiji – sve to neće pomoći ako smo po konkurentnosti bolji samo do Mongolije i Venezuele.

Jer to je uspjeh naših "Borgova" – smjestiti zemlju koja ima sve predispozicije biti mala Švicarska na treće mjesto odostraga svjetske ljestvice konkurentnosti. Tako zasigurno nećemo privući kapital, a time ćemo i puno brže isprazniti sve dijelove zemlje jer tko bi živio u Mongoliji ili Venezueli, a mi im se čini se brzo približavamo. Barem kada je konkurentnost u pitanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close