Nemati u startupu i osnivača i osnivačicu, više nije najbolja investicijska politika

Autor: Bernard Ivezić , 13. srpanj 2017. u 22:00

Zanimanje za ulaganja u ‘mješovite’ startupe, koji imaju i osnivača i osnivačicu stalno raste, njih više od tisuću lani je privuklo 6,72 milijarde dolara ulaganja, drugim riječima, razlike su i dalje i do 16 puta u korist ‘muških’ startupa, ali ta se klima mijenja u korist ‘mješovitih’.

Osnivate li startup dobro promislite imate li u timu i osnivača i osnivačicu! Statistika ukazuje da je trend smanjenja ulaganja u isključivo “muške” startupe započeo prije dvije godine, da se lani produbio, a posljednji događaji u Silicijskoj dolini ukazuju da bi mogao čvrsto nastaviti tim tempom.

Pakleno ljeto za muškarce

Jednim manjim dijelom sve se više ulaže u “ženske” startupe. Istraživanje vodeće američke platforme za analitiku poslovanja startupa PitchBooka ukazuje da je broj startupa, koji su dobili financiranje u 2016., a čiji su osnivači isključivo žene, sada već vidljivih 4,94 posto. No, interes za ulaganja u “mješovite” startupe, koji imaju i osnivača i osnivačicu, pet je puta veći. Njih više od tisuću lani je privuklo 6,72 milijarde dolara ulaganja. Drugim riječima, razlike su i dalje i do 16 puta u korist “muških” startupa, ali ta se klima mijenja u korist “mješovitih”.

U Hrvatskoj je najpoznatiji “mještoviti” startup Bellabeat. Njegovi su osnivači zagrebački matematičar Sandro Mur i slovenska umjetnica Urška Sršen. Slučajno ili ne, imali su tu sreću da su na put svog uspjeha krenuli iz američkog akceleratora Y Combinatora.

Ovaj akcelerator nije samo jedan od najvećih na svijetu, već je ujedno i jedan od najprominentnijih u promociji prava žena u tehnološkoj industriji. I dok je ostatak industrije na nejednakost muškaraca i žena žmirio, uvjeren da većih posljedica po muškarce u startup zajednici neće biti, 2017. im je priredila pakleno ljeto.

Pad Davea McClurea

Sjećate se osnivača VC fonda 500Startups Davea McClurea? Jedna od najvećih zvijezda Silicijske doline prije pet godina posjetio je Zagreb na investicijskoj turneji po Europi, gostujući na konferenciji Geeks on a Plane.

Hrvatskoj javnosti u to je vrijeme bio poznat tek kao jedan od investitora u bivši osiječki startup Farmeron. Ovdje se fotografirao s kapom s hrvatskim kockicama i naglašavao da je ključno da korisnici prema startupima nisu indiferentni. Danas ispada da je u tome uspio i to na vrlo osoban način.

Niz žena iz startup svijeta prije koji tjedan prokazale su ga kao serijskog seksualnog napasnika. Pritisak prvo javnosti, a zatim i investitora bio je toliki da je McClure morao napustiti 500Startup, kompaniju kojoj je sam jedan od osnivača. Kompanija ga je čak izbrisala sa svojih korporativnih internetskih stranica.

Sam McClure javno se ispričao. “Sram me je što nisam promijenio svoje ponašanje sve dok nisam bio prisiljen na to situacijom u koju sam se doveo kao i pritiskom okoline”, napisao je McClure u isprici u kojoj je priznao i svoje neprihvatljivo ponašanje prema ženama. Sam je naveo da ga se s pravom može zvati gadom, a da je njegovo ponašanje neoprostivo i krivo.

No, taj događaj sam po sebi i nije iznimka. Tako ponašanje određenih muškaraca u Silicijskoj dolini, tehnološkom svijetu te VC zajednici poznato je već desetljećima. Međutim, sama činjenica da su investitori u 500Startups inzistirali da McClure mora otići pokazuje da je u njihovim očima takvo ponašanje značajan rizik koji ne mogu zanemariti. Drugim riječima, proizlazi da su ulagači po prvi puta procijenili da im uspješan seksulani napasnik u VC industriji izvor veće štete nego koristi.

Novo raspoloženje

I zato dok je trend rasta ulaganja u “mješovite” pa čak i “ženske” startupe bio možda i stvar načela, McClure je, po svemu sudeći, to upravo pretvorio u funkciju u Excelu. A niti jedan investitor neće ići protiv Excela. K tome, rijetko će koji investitor u startupe bilo gdje na svijetu ići protiv klime u Silicijskoj dolini.

Startup zajednica je ekosustav koji započinje lokalnim investicijama diljem svijeta, a sa svakom idućom rundom ulaganja, investitori očekuju da će ih primjetiti neki fond ili tvrtka iz Silicijske doline kako bi im se dobro prodali. Sve što u Excelu može pomoći da startup bude primamljiviji i da se čini kvalitetnijom investicijom, upravo je ono što će i poduzeti.

Promjena raspoloženja investitora nije koštala glave samo McClurea. U strahu da obilježeni VC-i neće moći privući najinovatnivnije i time potencijalno najunosnije startupe, kao i zbog straha da će morati plaćati visoke odštete, ulagači su takoreći pokopali i šanse za budućnost VC tvrtke Binary Capital. Ona nije uspjela sakupiti dovoljno novca da lansira novi VC fond nakon što je otkriveno da je partner u toj tvrtci, Justin Caldbeck, osumnjičen kao seksualni napasnik. Usto, drugi partneri poput miševa počeli su napuštati brod.

Javnog sramoćenja zbog optužbi za seksualno napastovanje nije se uspio izvući ni jedan od najpoznatijih američkih poslovnih anđela Chris Sacca, koji je među prvima uložio u Twitter, Uber i Instagram te koji se na TV mreži ABC pojavio u emisiji Shark Tank. Iako se povukao još u travnju, ovih se dana morao ispričavati zbog svog ranijeg ponašanja prema ženama. Zato kad sastavljate vaš pobjednički startup tim uzmite u obzir da investitori u Excelu sada imaju još jednu varijablu koja će s vremenom dobivati na važnosti.     

Komentirajte prvi

New Report

Close