Neka svi dobavljači dobiju udjele

Autor: Suzana Varošanec , 26. veljača 2014. u 22:00

Dojučerašnji dobavljači u novoj ulozi i suvlasnika imaju više smisla od zadržavanja postojećih vlasničkih struktura.

S pravomoćnošću Dalekovodove predstečajne nagodbe završava se razduživanje i počinje njegovo vlasničko restrukturiranje.

Upisom dionica na poziv vjerovnicima, u korist novih vlasnika, velika izvozna tvrtka konačno napušta zonu raznih vrsta rizika i prijetnji. Upravo se odvija selidba u sigurne poslovne vode, sukladno izglasanom planu i sudskoj nagodbi, a uz glavnu polugu: tvrtku Konsolidator, novog većinskog vlasnika. Taj status rezultat je izglasane skupštinske odluke, a po istoj odluci i dobavljači Dalekovoda sad postaju njegovi dioničari. Njihove će se tražbine djelomično pretvoriti u temeljni kapital. Pretvaranje potraživanja u temeljni kapital bio je, primjerice,  recept za izlazak Peveca iz stečaja, koji su preuzeli dobavljači. Općenito, model je zanimljiv i čini se pravedan. Stoga je novi element i za izmjene zakona moguće rješenje koje se veže uz smanjivanje ovlasti dužnika.

To bi značilo da se zakonski radikalnije krešu prava dužnika i njihovih vlasnika u odnosu na vjerovnike i njihova prava. Ako se vlasništvo onih koji su tvrtku doveli u probleme u predstečaju ograniči u odnosu na vjerovnike, cijeli model više bi bio u skladu s idejom pravednosti. Postoji, naime, velik broj predstečajeva u kojima vlasništvo ostaje netaknuto, a prema sadašnjem zakonu pretvaranje potraživanja u vlasničke udjele tek je opcija. Umjesto toga, moguće je to učiniti obvezom. Ako je cilj smanjiti prava dužnika, u korist jačanja položaja vjerovnika, to posredno znači ograničavanje prava postojećih vlasnika. Dalekovodov primjer najuočljiviji je putokaz da dobavljači ulaze u vlasničku strukturu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sto se uzrujavate…

Zar nikad prije niste citali Suzyne tekstove…?

Trebalo vam je odavno biti jasno za koga Suzy rudari…

Il se pravi mutava ili nije razumjela o čemu se radi. O kakvoj pravednosti zbori gospođa, jednima po 10 kuna a drugima po 100.
Vjerovatno je nabrzinu sklepala članak!

Ima jedan mali problem.Dobavljači kupuju po 100,a FGS po 10.Bez obzira što će sadašnji dioničari kao i dobavljači možda imati pravo da naprave i dokapitalizaciju od 1,5 dionica za jednu sadašnju,dobavljači ako iskoriste
tu mogućnost imati će prosječni ulaz po 40.Ipak je to četiri puta skuplje
od strateškog okupatora Kolonizatora,pardon Konsolizatora.
40 je ipak puno više od 10,a kako će dobavljači u stampedo prodaju odma i sada ako dobiju
1 30 kn po dionici koju su platili po 100 mogu biti sretni.Nije li to diskont od
70% ,i to na glavnicu,jer su zatezne kamate već otpisane.Kako se radi o 90 mil kn
koje bi dobavljači po PSN trebali upisati odneseno im je cca 60 mil kn.Koliko
će to smanjiti broj radnih mjestau tim Dalekovodovim žrtvama.
Ne ovo nije pozitivan primjer.Novinarski komentar je za svaku osudu!!!!!

New Report

Close