MOST i Pametno zaostaju za HDZ-om i SDP-om u obećanjima startupima

Autor: Bernard Ivezić , 22. kolovoz 2016. u 22:00

Kampanja Narodna koalicija želi u iduće četiri godine u tehnološke startupe investirati milijardu kuna i to kroz investicijske fondove, dok HDZ planira dati 30 posto porezne olakšice na iznos uložen u startup, a u slučaju da propadne porezna olakšica bi iznosila 60 posto.

Planirate li prodavati udio u svom startupu, ako ste mu, naravno, sjedište ostavili u Hrvatskoj, pričekajte iduću godinu. Jednako tako pričekajte 2017. i ako tražite investitora. Programi većih političkih opcija za predstojeće izbore, od Narodne koalicije i HDZ-a do MOSTA i stranke Pametno, još uvijek visokotehnološkim startupima i ICT-u ne daju istu važnost kao primjerice poljoprivredi, ribarstvu i turizmu, ali ovo su već drugi izbori zaredom na kojima ta dva pojma dobivaju na značenju.

Možemo se samo nadati da su gospodarski startezi političkih stranaka pročitali preporuke Europske komisije i istraživanja američke zaklade Kauffman o doprinosu tehnologije i startupa gospodarskom razvoju te otvaranju novih radnih mjesta pa da interes za ICT-om i startupima izvire od tuda.

U tom bi se slučaju u programima zasigurno našla i poglavlja o motiviranju hrvatskih startupa da svoja sjedišta izvana povrate u Hrvatsku ili pak poglavlja o razvoju vanjske politike koja bi dokinula trgovinske i financijske barijere za razvoj globalnog poslovanja odavde, iz Hrvatske.

Preporod sveučilišta

Ovako, bez obzira na očigledne populističke motive političara, 2017. godina bit će zanimljiva za sve hrvatske startupe. Trenutačno po anketama vodeća Narodna koalicija, iza koje stoji SDP, s jedne strane i HDZ, stranka aktualne vladajuće koalicije, s druge strane, gorući problem nedostatak lokalnih investicija u startupe kane riješiti na različite načine.

Narodna koalicija želi u iduće četiri godine u tehnološke startupe investirati milijardu kuna i to kroz investicijske fondove. Očigledno je plan raditi javno-privatna partnerstva, a iz EU fondova planiraju za tu namjenu povući 300 milijuna kuna. Prvi korak, navode u svom programu, bit će im osnivanje fonda rizičnog kapitala od 150 milijuna kuna.

Usto, plan im je tržište zasipati poticajima. Tako već iduće godine žele vratiti vaučere za kupnju informatičke opreme i web stranica, a tome će sad dodati i besplatne poslovne aplikacije za poduzetnike početnike. Njima žele omogućiti besplatno korištenje osnovne aplikacije za računovodstvo, ljudske potencijale i prodaju. Dodatno, kane omogućiti besplatno pohađanje startup akademije, vaučere za inovacije te sufinanciranje konzultantskih usluga poduzetnicima pri prijavi na programe poput Eureke i Horizonta 2020.

HDZ s druge strane 1,1 milijardu kuna planira uložiti u “znanstvene infrastrukturne centre” te na taj način preporoditi sveučilišta i znanstvene institucije te ih bolje povezati s gospodarstvom. Gorući problem nedostatka lokalnih investicija u visokotehnološke startupe kani pak riješiti kroz porezne poticaje. Svima planira dati 30 posto porezne olakšice na iznos uložen u startup, a u slučaju da propadne i izgubi se uloženo, investitora će se za rizik nagraditi poreznom olakšicom u iznosu od 60 posto ukupnog ulaganja.

Informatičari na listama

Dodatno, HDZ želi da se prodaja vlasničkog udjela oslobodi poreza na kapitalnu dobit. K tome, HDZ želi da se osnuje poseban fond za inovacije te da se potakne strane investicije u Hrvatsku, poput one IBM-a, tako da se lokalnim malim i srednjim poduzetnicima omogući da se uključe u lanac nabave takvih investitora.

Stranka ima i procjenu učinka takvih mjera. Do 2020. vidi 45 tisuća novih radnih mjesta u startupima, IT-u, novim tehnologijama i izvozu u segmentu malog i srednjeg poduzetništva.

I dok dvije najveće političke opcije navode konkretne mjere, dva najveća izazivača MOST, koji je trenutačno zajedno s HDZ-om na vlasti, te stranka Pametno, koja je okupila i dio informatičara na svojim listama, rezolutno se ne zalažu niti za jednu mjeru. Umjesto toga, MOST želi oformiti nacionalno povjerenstvo pri Ministarstvu gospodarstva koje bi poticalo proizvodnost i konkurentnost pri čemu općenito navodi da je nužno i važno ulagati u inovativne tehnologije te u istraživanja i razvoj. Stranka Pametno pak mudro ističe da bi mirovinski fondovi trebali investirati u startupe kao i da bi sve to trebalo biti uređenije. No, kao prvu mjeru u tom smjeru navodi da bi Ministarstvo financija u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama trebalo donijeti i provesti nacionalni plan razvoja industrije rizičnih ulaganja. S takvim konkurentima, prijelozi HDZ-a i Narodne koalicije, koliko su god nedorečeni djeluju čak i ozbiljno. Još da se kojim slučajem na radost mladih i poduzetnika nakon izbora međusobno kopiraju dobili bi koliko-toliko cjelovit paket mjera u pravom smjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close