Mogu li se Vlada i MOL dogovoriti o prodaji Ine?

Autor: Marko Biočina/VLM , 10. rujan 2013. u 12:31
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ako je interes Rosnjefta za Inu stvaran, ozbiljna je potvrda činjenice da hrvatska kompanija ima potencijala za budući rast.

Bez obzira na to što je vijest o pregovorima hrvatske Vlade i Rosnjefta o prodaji udjela u Ini objavio ugledni američki Bloomberg, teško se oteti dojmu da se ponajprije radi o topničkoj pripremi pregovaračke bitke između Vlade i MOL-a koja počinje za devet dana.

Ti pregovori bit će dugi, teški i teško predvidljiva ishoda – ponajprije zato što obje strane žele što druga ne može dati. Hrvatska Vlada ne može prijeći preko mogućnosti da je prevlast MOL-a u Ini ostvarena korupcijskim aranžmanom, a MOL pak ne može pristati na smanjenje svojih upravljačkih prava u Ini jer bi tako bio prisiljen Inu dekonsolidirati iz svoje bilance i tako osjetno smanjiti vrijednost svojih dionica.

Između tih dviju naizgled nepomirljivih pozicija sad se pojavljuje najveća svjetska javno trgovana naftna kompanija, i to nakon što su obje strane neslužbeno prijetile povezivanjem s Rusima. Razdvojiti spin od fakta u Ininoj priči vrlo je teško, no ako je interes Rosnjefta za Inu stvaran, ozbiljna je potvrda činjenice da hrvatska kompanija ima potencijala za budući rast. Kako ostvariti taj rast, tema je koju bi Vlada trebala pokušati dogovoriti s MOL-om, a tek ako se to pokaže nemogućim, treba se okrenuti alternativnim rješenjima. No i za takvo rješenje potreban je nekakav dogovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close