Tomislav Birtić

Tomislav Birtić

tomislav.birtic@24sata.hr

Mirovinci, sredite razvod Crobexa i Dow Jonesa

Gledajući cijene dionica Dow Jonesa, S&P 500, FTSE 100 i Daxa, smatram da će ili izvješća o zaradama rasteretiti cijene dionica, ili...

Jupi! Australija povećala kamatu. Kao i svakog jutra, čim se probudim, i ne izlazeći iz kreveta na BlackBerryju pregledam newslettere na koje sam besplatno pretplaćen; Wall Street Journal, Financial Times, CNBC… Utorak, 6. listopada 2009. - stvarno mi dobro jutro! - prvi puta otkako je kriza počela neka članica G20 diže kamatu. Nije gospodar svijeta Ben izašao za govornicu i izgovorio radosnu vijest, ali eto kako poštena kriza raspiruje najbolje u čovjeku, u ovom slučaju skromnost. Istog dana i Bakić je na svom blogu objavio novi post koji, bar u mom slučaju, komotno može zamijeniti šećer u kavi. Naslovio ga je ‘Megatrend: mirovinski fondovi (prvi dio)’, a podnaslovio ‘Kako će mirovinski fondovi presudno utjecati na rast hrvatskih dionica’. Ne smeta mi ni što je zlato bilo na novom rekordu. Još da se Crobex razvede od Dow Jonesa…

Rasterećenje cijena dionica
U iščekivanju kvartalnih izvješća Pi-Iji kompanija iz Dow Jonesa ne izgledaju tako strašno, kako bi se čovjek uplašio vidjevši JP Morgan na P/E 144 i Du Pont i Intel na 45. Chevron je ispod 10, dok su AT&T, Exxon, General Electric, Hewlett-Packard, IBM, Johnson and Johnson, McDonald's, Verizon i Wal-Mart Stores svi ispod ili beznačajno iznad P/E 16. Nisam imao volje pogledati baš sve kompanije iz indeksa S&P 500, no od prvih stotinu s popisa četrdeset ima P/E manji od 10 ili između 10 i 16, dok je gubitaša 19. Deset kompanija iz FTSE 100 ima P/E niži od 10, dvadeset i dvije između 10 i 16, dok ih je devet čiji je P/E veći od 16, a manji od 20. Gubitaša je 26. I među firmama FTSE 100 ima ih čiji P/E plaši. Rio Tinto 129, HSBC 235, Imperial Tobacco 1128. DAX nije neko statičko cvijeće. Dvije kompanije ispod P/E 10, tri između 10 i 16, sedam između 16 i 20, devet gubitaša i četiri kompanije s groznim Pi-Ijem ili na webu Financial Timesa nema podataka o poslovanju.Gledajući ove cijene, mislim si da će ili zarada nakon izvješća rasteretiti cijene dionica, ili… Više se nadam da će ljudi kupovati dionice vjerujući kako će ih netko platiti više, nego što se ufam da će izvješća dramatično pomoći Pi-Iju. Šalu na stranu, zapravo se nadam da će se Crobex konačno razvesti od Dow Jonesa i ostalih indeksa s kojima vara nas, igrače na Zagrebačkoj burzi, njegove zakonite partnere. Tim me više žalosti što se korelacija Crobexa s bjelosvjetskim indeksima udomaćila u jeziku profesionalaca hrvatskog tržišta kapitala.Nije za očekivati da ću uskoro prodavati dionice, ali konačno sam se uspio natjerati dostaviti brokerima koji posreduju između Makedonije i mene potpisani ugovor, i još nešto papira bez kojih ne mogu trgovati.

Jesam li politički izložen?, bilo je jedno od pitanja.
“Hm, pomoćnik glavnog urednika 24sata. Jesam li politički izložen?” pitao sam zaposlenicu brokeraja.
“Zaokružite da niste”, reče ona. Tako sam i uradio.
“Zašto sam zaokružio da nisam politički izložen?”
“Da ne biste morali odgovarati na pet idućih pitanja”, nasmijala se.
“Čemu svi ovi formulari zapravo služe? Da klijenti potpišu kako znaju da su u džungli, na apsolutno nereguliranom terenu, a tamo se može samo na svoju odgovornost?”
“Samo potpišite i sve će biti u redu.”
“Ha! Potpisat ću, a onda ću napisati.”
“Kako to mislite, napisati?”
“Fino. U novinama.”
Relativiziranje ičega mi, nakon prošle dvije godine, smeta. Uozbiljila se. Objasnila mi je da je sve to zbog sprječavanja pranja novca i terorizma. Potom je u ured ušao broker, kojem sam potpisao nalog za prodaju paketa Strumice Tabak po 9999 denara. Cinizam, zadnja linija obrane.
“Što prognozirate? Kako će se kretati Crobex?” pitao sam ga.
“Do kraja tjedna?” šokirao me.
“Ma, ne do kraja tjedna. Do kraja godine. Ili, još bolje, do kraja iduće godine.”
“Znam što čitam na portalima. Učene glave očekuju korekciju važnijih indeksa, a znamo kako se ponaša Crobex. Rastu li međunarodni indeksi, Crobex raste manje. Padaju li, Crobex pada jače.”

Malo vjerojatan preokret
No… Hajdemo mi prvo lijepo pričekati izvješća, pa ćemo biti pametniji. Na prvu loptu, teško je vjerovati u čudesni preokret u poslovanju kugle zemaljske. Čak i da u prihode i dobiti Amerikanaca i ostalih uračunam i inflaciju, makar kompanije zarađivale više, a taj novac zapravo vrijedio manje, ne usudim se vjerovati da će izvješća opravdati rast cijena dionica kojemu smo svjedočili. Sve to miriši na ponovni razvod braka cijena dionica s fundamentima, to jest na daljnju veliku volatilnost. Zato, iako ne samo zato, slušajući kako vojska profesionalca kao mantru ponavlja brak, korelaciju Crobexa s međunarodnim indeksima, navijam za razvod. Gotovo bih o svom trošku organizirao sastanak gazda hrvatskih mirovinaca, na kojemu bi se oni dogovorili da prvom prigodom navedu krdo da proda svoje dionice, da to bude posljednje stresanje trulih jabuka sa stabla, a da se Crobex potom osamostali i da dionice u sretnom braku s fundamentima žive dok ih iduća histerija likvidnosti ne rastavi.

* Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju ni na bavljenje dionicama. Autor posjeduje HDEL-R-A, IPKK-R-A, TUHO-R-A, KODT-P-A, STTB (Makedonija) i PLNM (Srbija).

Komentari (5)
 • pepic
  pepic 18:06 12.10.2009.

  kauboj


  ajde birticu, ne seri, nisu ti brokeri i mirovinci krivi zato sto si popusio pare na burzi, daj se prizemlji i shvati da si samo ti kriv zbog svojih gubitaka, stalno nesto serendas brokeri na forumu, brokeri mi rekli da ne prodajem, a ja sam sve znao sto ce se desiti, mirovinci krivi za pad, mirovinci krivi za rast, ne znam uopce zasto objavljuju tvoje clanke kad ti se pisanje stalno svodi da su brokeri i mirovinci svi tupavi a ti jedini warren buffett, a popusio pare

  Korisnik je ocijenjen losije od 60% aktivnih clanova foruma po ocjenama drugih korisnika.

  Zvjezdica sve govori!

 • kauboj
  kauboj 11:49 12.10.2009.

  ajde birticu, ne seri, nisu ti brokeri i mirovinci krivi zato sto si popusio pare na burzi, daj se prizemlji i shvati da si samo ti kriv zbog svojih gubitaka, stalno nesto serendas brokeri na forumu, brokeri mi rekli da ne prodajem, a ja sam sve znao sto ce se desiti, mirovinci krivi za pad, mirovinci krivi za rast, ne znam uopce zasto objavljuju tvoje clanke kad ti se pisanje stalno svodi da su brokeri i mirovinci svi tupavi a ti jedini warren buffett, a popusio pare

 • jedan_proš
  jedan_proš 8:07 12.10.2009.

  Miša mu 6 taj brak je gadno košta. Čini mi se više nego razvod eventualni. Za potpisivanje onih stvari to je tako, ne smiješ ulagati na američkom tržištu, papiri za pranje novca itd. Ovisno tko nudi usluge ;) Makedonata eee ;)

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve