Milanović je svoju kamatu već dobio

Autor: Goran Borković , 28. srpanj 2011. u 22:00

Predsjednik SDP-a naumio se solidarizirati s građanima pa poziva na smanjenje kamata, no “zaboravio” je da ista pravila ne vrijede za sve i da je SDP-ova računica pogrešna

Probudi se tako tu i tamo predsjednik SDP-a Zoran Milanović iz sna u koji je zapao još davnih dana. I sam je prošle godine rekao: “Ja živim svoj život, živim svoj san”. Komentirao je pritom tekst iz Slobodne Dalmacije u kojem je otkriveno da je stan od 127 četvornih metara u Krajiškoj ulici, u centru Zagreba, 2008. godine kupio za 290 tisuća eura uz rok otplate od 30 godina.

Sitan je problem bio što je riječ o kreditu “za mlade” koji se daje po povoljnijim uvjetima. Dakle, za one koji nisu prešli 35 godina, a Milanović je u tom u trenutku imao 42 godine. Baš kao i bivši ministar obrane Berislav Rončević, koji se još više “pomladio” kad je pohodio banku. Naveliko se lani pisalo o tome pod različitim naslovima. Zajedničko je bilo da je čelnik SDP-a dobio ono što mu ne pripada. Je li bilo presudno osobno poznanstvo s nekim iz banke, činjenica da je kupio stan od tadašnjeg predsjednika Uprave Croatia osiguranja Hrvoja Vojkovića ili pak činjenica da je šef oporbe, nikada se nije doznalo. Banka je suho priopćila da ima “diskrecijsko pravo donijeti odluku koja predstavlja iznimku u odnosu na standardna pravila, pa tako i u slučajevima kada krajnje dospjeće kredita podrazumijeva životnu dob veću od one predviđene standardnim pravilima”. Milanović, dakle, nema problema s bankama, za razliku od većine građana koji svaki mjesec muku muče s plaćanjem kredita. Valjda je zato pomislio da će uvažiti njegov apel da snize kamate na švicarske franke. Ako su se oglušile na dosadašnje pozive premijerke Jadranke Kosor i većine drugih stranaka, na njegov neće. Ipak se zna tko je budući premijer! Trebao bi i on nešto znati. Kamate na stambene kredite u francima u većini banaka su ispod 5,5 posto. Štoviše, ispod 5 posto. Iznimka je nekoliko banaka koje se iz različitih razloga nalaze u problemima, tako da je računica koja je na tiskovnoj konferenciji SDP-a prikazana u korijenu kriva. Pravo je pitanje, međutim, hoće li ga banke poslušati i dodatno sniziti kamatne stope kako bi koliko-toliko anulirale previsok tečaj. Odgovor je jednostavan. Neće! Odnosno, ako i hoće, neće zbog Milanovića. On je svoju kamatu dobio još tamo 2008.

Komentari (21)
Pogledajte sve

samo da se ne zaboravi jer je veoma interesantno kako ko danas vidi problem i kako bi ga rješio

kamata na kredit u chf je 5,95% godišnje – hypo, tako da bi barem urednici trebali opomenutio novinare da provjere info, prije nego pišu neistine i time omalovažavaju narod.

povećanje od 2% godišnje, sa 3,95 na 5,95 godišnje je 60% povećanje na ukupnu sumu kredita 30g. to znači da se više ne vraća 120%, nego 180% glavnica.

Nije mi jasno čemu sad napadate novinara Borkovića: sve je točno napisao pa čak i visinu kamatnih stopa. Samo što obični smrtnici ne znaju kada sve i za koje klijente banke koriste diskrecijska prava. Npr. o visini kamatnih stopa: jedne su kamate za zaposlenike tih banaka i VIP face, a druga je kamata koja se ugovara sa ostalim građanima (drugoga reda). Tako vam je to u banana državi gdje vlada pohlepa bankara a država je postala sluga zbog prekomjerne potrošnje.

svako ko je na vlasti ili želi doći na vlast treba reči jasno argumentirano dali postoji ili ne postoji problem i kako ga on misli rješiti i koje mjere če poduzeti jer oni zastupaju u ovom slučaju stranu koja je oštečena ili ima poteškoću koja se direktno preslikava na djelokrug njihovog posla i odgovornosti /nisu banke došle i uzele si nikakvo pravo i sustav oni su im u ime nas dali to pravo ako su loše ili pogrešno obavili taj posao imaju mehanizam da ga isprave i rješe anomaliju da u jednoj državi koja je nelikvidna i mrtvom privrednom djelatnosti siromašnim zaduženim stanovništvom nesrazmjeran profit jedino ostvaraju banke što znaći da su pozicionirane tako da im ide u prilog isto stanje čisti financijski lihvarsko-protekcijonizam/
sve druge priće apeli osobna mišljenja prada nepravda korektnost ne korektnost je mlaćenje prazne slame a u našem slućaju naivno politikanstvo koje nas sve dublje svaki dan gura na dno i ubija nadu za zaustavljanje pada oporavak a razvoj i napredak postaje utopija i daleki san

New Report

Close