Mamuzanje mrtvoga konja

Autor: Goran Borković , 26. srpanj 2009. u 22:00

Premijerka Kosor nije objasnila što će Vlada napraviti i kako će kazniti onog tko se usudi kritički preispitati poteze ove, sve krhkije Vlade

Jadranka Kosor se razljutila. Inače prilično zakopčana premijerka iziritirana žestokim novinarskim napadima izgubila je glavu i zaprijetila medijima. Bili smo izloženi neviđenom linču i u najmanju ruku neprimjerenom govoru, veli ona. Zapravo je to bio opasan govor mržnje, naglašava Kosor, upozorivši da Vlada to više neće tolerirati.

E sad, nije da mediji nisu pretjerali. Ispala je Jadranka Kosor kriva za sve, a njezin prethodnik i duhovni otac Ivo Sanader, koji je zbrisao kad je proključalo u državi, i dalje je pozitivac. Isti oni koji je razapinju na križ, njega su dizali u nebesa premda je baš Sanader glavni krivac za stanje u kojem smo se našli. Tako dok ona gubi dane tražeći model koji bi bio koliko-toliko prihvatljiv svim partnerima u pregovorima, Sanader se bezrbižno lješkari na skupocjenoj jahti. Dok ona na sebe privlači nakupljeni bijes građana, ljutih što im država opet vadi novac iz džepa kako ne bi otišla u stečaj, kreator bankrota i dalje je narodni heroj. Priče da je Hrvatsku srušila globalna financijska kriza tek su dijelom istinite, i to u onom dijelu koji se tiče manjka kredita iz vana. Budući da nam je izvoz ionako neznatan, pad u tom segmentu nije bio posebno dramatičan. Uzalud su stručnjaci barem godinu i pol dana upozoravali što će se dogoditi. U političkim strukturama ignorirali su tvrdnje da su Hrvatskoj nužne promjene. I to strukturne prirode, a ne kozmetičke. I onda je vrag došao po svoje. A Jadranka Kosor se baš i ne snalazi. Unatoč tome što ju je i Bog lijepo pogledao, pa joj je i Katolička crkva, odnosno Vatikan, otpisala 50 milijuna kuna, prošli tjedan izgubila je tražeći postotak kojim bi se popunila rupetina u proračunu. Stoga ne čudi retorika koju je upotrebljavala. “Nadam se, vjerujem, trebalo bi…”, svećenički mirno ponavljala je cijeli prošli tjedan religiozno se nadavši da su birači svjesni situacije u kojoj smo se našli i da su rezovi nužni. Nije imala sreće ni s aferama. Već je najava da će biti rezanja plaća i mirovina proizvela niz afera u državnim tvrtkama, od Hrvatske elektroprivrede preko Hrvatskih autocesta pa sve do Hrvatskih željeznice. Trese se Hrvatska, i to je premijerki jednostavno bilo previše. Pa je zaprijetila! Kaže, neće tolerirati “govor mržnje”. Nije objasnila što će Vlada napraviti i kako će kazniti onog tko se usudi kritički preispitati poteze ove, sve krhkije, Vlade koja sve više nalikuje na mrtvog konja, što zapravo znači da oni koji su je pod muškim vodstvom do jučer bespogovorno podržavali, a danas je napadaju gdje i kako stignu, zapravo mamuzaju tu posustalu životinju.

Komentirajte prvi

New Report

Close