Mađari u top pet, što će biti sa Zabom?

Autor: Ana Blašković , 21. prosinac 2016. u 22:00

Prodajom Splitske, francuskom Societe Generaleu otvaraju se vrata za kupnju Zabe, no ostaje vidjeti je li mu ipak isplativije povlačenje iz Hrvatske.

Objavom mađarskog OTP-a da kupnjom Splitske kreće u osvajanje značajnog tržišnog kolača u Hrvatskoj od desetak posto, među bankarima je otvorila pitanje hoće li francuski Societe Generale krenuti u preuzimanje Zabe.

O tom dealu UniCredita i SocGena, dvije bankarske grupacije čija se suradnja i koordinacija oslikava izrazom da su poput sijamskih blizanaca, nagađa već mjesecima. UniCreditu nedostaje 13,8 milijardi eura kapitala, no i francuska grupa gasi poslovnice na domaćem tržištu i reže troškove da ispuni regulatorne zahtjeve, iako želi ojačati prisutnost u srednjoj i istočnoj Europi. Pitanje je uklapa li se Hrvatska u tu sliku, posebno ako se zna da dugoročno ima slabe potencijale rasta BDP-a i kreditnog rasta (uz iznimku kredita u kunama) koji generiraju svježe prihode.

Sudbinu Zabe, koja je marginalni igrač u bilancama obiju grupacija, no ima vodeću poziciju kod kuće, kolateralno će tako odlučiti regionalna preslagivanja. Istodobno, jačanje pozicije OTP-a nosi i političku težinu zbog sporenja Vlade i Molom oko Ine, a s obzirom na isprepletenost vlasništva Mola, OTP-a i mađarske države. Za klijent (od iduće godine) velikog OTP-a ne bi trebalo biti većih promjena jer je, kao i Splitska, univerzalna banka fokusirana na sve segmente klijenata i široku paletu bankarskih usluga, a dokazanim modelom poslovanja teško da će se eksperimentirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close