Kuknjavu treba zamijeniti akcijom

Autor: Suzana Varošanec , 30. kolovoz 2012. u 22:00

Štednja na broju regija zbog EU prilika politička je odluka s kojom se Bruxelles slaže, a biti protiv nje sada je krajnje kontraproduktivno

Podjele koje je otvorila nova regionalna podjela Hrvatske na samo dvije regije, kontinentalnu i jadransku, ako potraju, oslabit će državu ondje gdje treba biti najjača. Cilj bi trebao biti da postane lider na području iskorištavanja svih eura koji joj stoje na raspolaganju. Zato su podjele koje su inače dokaz straha manje razvijenih dijelova da će Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska usisati najiše EU novca sada besmislene.

Pravo je pitanje je li uopće opravdan strah pojedinih potencijalnih korisnika, poput onih koji dolaze iz Slavonije. Pitanje je i je li naš problem da najpovoljniji novac inače ne bismo mogli apsorbirati bez uključivanja Zagreba u kontinentalnu regiju, odnosno je li točna ta Vladina procjena. Posebice u svjetlu novih pokazatelja da rapidno raste iskorištenost novca EU. Ako se zna da su potrebe velike, a namjena projekata za koje se najpovoljniji novac može dobiti zapravo vrlo široka, onda se čini da će manjkati novca, a ne projekata. Na neke može obeshrabrujuće djelovati kombinacija dvaju faktora: namjene, koja se kreće u rasponu od prometne infrastrukture (željeznica, luka) do regionalnih odlagališta smeća i natapanja, i najave da će se tako finnacirati veliki javni projekti. To budi dosta sumnji u lansiranu tezu da će problem biti u manjku projekata za izdašne i povoljne EU fondove. No, unatoč tome što su stahovi, posebice zbog četverogodišnje krize, legitimni, svaka polemika o tome je suvišna. Donesena je politička odluka s kojom se Bruxelles slaže, a biti protiv nje sada je kontraproduktivno. Jedino konstruktivno i prihvatljivo rješenje jest staviti u postupak projekte i lobirati. Za dio “polemika” može se reći da su ispod razine jer gube iz vida prilike u EU te zaboravljaju da je politika umijeće mogućeg. Takav je niski udarac kritika ministra Grčića da se kao stručnjak zauzimao za druge varijante, pa sebi sada skače u usta. Isto se odnosi i na pet regija iz Plana 21 Kukuriku koalicije.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Stvar je ovakva. Tih 13 milijardi postoji, a samo o nama ovisi koliko ćemo ih povući.

Da se razumijemo Europa Vam neće dati ni 1 EURO ako se projekti ne pripreme kako treba. Druga stvar je ta što će EU provjeravati svaki EURO da li je utrošen namjenski.

Dvije zemlje trenutno nisu u krizi. To je Turska jer nije u EU i ne ovisi o stanju u EU zoni, a druga je Poljska koja svoj rast može zahvaliti baš EU fondovima. Ljudi moji oni su autoceste, infrastrukturu izgradili na osnovu tih fondova, a za to su dobili bespovratna sredstva ili kredite po jako niskim kamatama. Mi smo se za sve to zadužili, a sada bi te ceste dali nekom u koncesije. Može ali onda vozači više ne trebaju plaćati autoceste u cijeni goriva.

Znači ovisi samo o nama, i ako ne povučemo te novce sami smo si krivi.

Naročito puno novaca se može povući što se tiče zaštite okoliša, odgovornim gospodarenjem vodama (rješavanje otpadnih voda) , poljoprivredi, izgradnji cestovnih , željezničkih, riječnih pravaca i zbrinjavanju otpada (ali o tome bi mogao pisati satima).

Da li mi imamo ljude dovoljno stručne da to naprave, stvarno ne znam.
Jedino znam da imamo jako puuuuno agencija predviđenih za to.

LP


Ništa od tih 13 miliardi neće biti .

Na kraju će ispasti da ćemo mi više platiti u fondove EU nego što ćemo dobiti pomoći .

Nakon što su nam EU mangupi oteli ZERP nastavljaju nam čerupati i čerečit Lijepu Našu na dva djela , da nam lakše mogu uzeti Istru , Primorje , Dalmaciju i Dubrovnik.

tužno, ali istinito…naša politčka "elita" prodala je narod i državu i tjera nas da na koljenima ulazimo u tu umjetnu tvorevinu zvanu EU

Ništa od tih 13 miliardi neće biti .

Na kraju će ispasti da ćemo mi više platiti u fondove EU nego što ćemo dobiti pomoći .

Nakon što su nam EU mangupi oteli ZERP nastavljaju nam čerupati i čerečit Lijepu Našu na dva djela , da nam lakše mogu uzeti Istru , Primorje , Dalmaciju i Dubrovnik.

New Report

Close