Kraj ‘štakorskog kanala’ preko Kamenskog

Autor: Saša Paparella,VLM , 20. svibanj 2012. u 22:00

Vlada RH u dogledno će vrijeme s BiH sklopiti ugovor o izručenju, kojim će se napokon onemogućiti bijeg kriminalaca s dvostrukim državljanstvom u susjednu zemlju

Bio je to loš tjedan za gangstere – prošlog je četvrtka Vlada RH započela postupak za sklapanje ugovora sa BiH o izručenju. Njime će se napokon dokinuti dosadašnja praksa da pravomoćno osuđeni vlasnici obaju državljanstva svoje probleme riješe bježeći ‘štakorskim kanalom’ preko Kamenskog, a pri čemu ne mislimo na upropaštenu tvornicu, nego na istoimeni granični prijelaz između Hrvatske i BiH.

U ugovoru bi se trebalo “pokriti” izručenje vlastitih državljana za teška kaznena djela, dakle i organizirani kriminal, pranja novca i slično, a primjenjivat će se za osobe koje se gone radi kaznenog djela ili se izručenje traži radi izvršenje kazne zatvora. Doduše, ugovor će se odnositi samo na kaznena djela počinjena nakon njegovog potpisivanja. Sudbina pravomoćno osuđenih riješena je već ranije. Niz hrvatskih bjegunaca završilo je u BiH, u kojoj su i rođeni, i tamo su pokušali započeti novi život, zidajući velebne kuće i pokrečući nove biznise. Korumpirani riječki kirurg Ognjen Šimić, koji je nakon sudske presude pobjegao u rodno Sarajevo i tamo otvorio ordinaciju, umro je prije nekoliko dana u sarajevskom zatvoru, u koji je dospio nakon štro mu je bosanski sud prepolovio kaznu. I odbjeglom Miroslavu Kutli – koji je u BiH krenuo s proizvodnjom zdrave hrane – sarajevski je sud (nepravomoćno) potvrdio kaznu od dvije godine i osam mjeseci za pretvorbu Gradskog podruma. Džaba su bježali.

Komentirajte prvi

New Report

Close