Marija Crnjak

Marija Crnjak

Koncesije utopljene u proračunu?

Bit će zanimljivo vidjeti što će izglednom promjenom Zakona o turističkom zemljištu biti s navodno odvojenim računom fonda koji ne postoji

Hoće li se dogoditi ono čega su se pribojavali hotelijeri u vrijeme donošenja Zakona o turističkom zemljištu, da se pod egidom fonda za razvoj turizma isisava novac iz turističkog sektora za popunjavanje rupa u državnom proračunu ili nekih drugih rupa? Pitanje je posve legitimno kad se vidi na koji se način provode spomenuti zakon i prateće uredbe.

Već je poznato da primjena zakona kasni mjesecima, možda zbog njegove nedorečenosti koja stvar komplicira na više razina, možda malo i zbog predizborne godine. Tako na vrijeme nije donesen ni zakon, ili barem uredba, o famoznom fondu za razvoj turizma koji bi se punio novcem od koncesija, i to vrlo izdašno jer je predviđeno da 60 posto uplaćenog novca ide u fond, a ostatak jedinicama lokalne uprave. Kako bi se izbjegle malverzacije i sustav učinio što transparentnijim, svima je bilo vrlo važno da se jasno definira raspolaganje novcem, definira koja će se turistička infrastruktura financirati iz fonda te utvrde kriteriji za njegovu raspodjelu. Fonda, dakle, nema (iako prijedlog njegova osnivanja već mjesecima čeka Vladin blagoslov), ali se novac za njegovo punjenje već prikuplja. Hotelske su tvrtke i turistička naselja, naime, prve račune za koncesije od lokalnih jedinica dobili još ljetos. Iako u Ministarstvu turizma kažu kako se utržak od koncesija stavlja na poseban račun čije je trošenje namjensko, činjenica je da službeni dokumenti to ne naznačuju. U tumačenju Ministarstva turizma navodi se kako će se novac s jednog računa u Fini automatski razvrstavati, i to 40 posto lokalnim jedinicama, a 60 posto u državni proračun. Nema tu ni spomena o odvojenom računu, a nema ni datuma osnivanja fonda, kako bi tvrtke znale kad i kako mogu očekivati da im se kroz izgradnju turističke infrastrukture vrati uloženo. Istodobno, Zakon o turističkom zemljištu navodno je i u drugim stavkama teško provediv i gotovo sigurno pretrpjet će promjene u slučaju smjene vlasti. Bit će zanimljivo vidjeti što će u tom slučaju biti s navodno odvojenim računom fonda koji ne postoji, hoće li i navedeni račun te njegovi kreatori biti predmetom istrage policije, i hoće li oni koji su uredno podmirili račune za koncesiju ikad doznati kamo je otišao njihov novac.

Komentari (3)
 • Pero7
  Pero7 19:56 15.11.2011.

  @ vatreni ,

  zar se ti ne voziš po autocesti ?

 • vatreni
  vatreni 9:51 15.11.2011.

  I Crkva se uključila u trku….

 • Pero7
  Pero7 8:04 15.11.2011.

  Pero7


  Pino D.


  Nisam našao prikladnu temu za ovo, pa evo ovdje.
  "Uspon Radimira Čačića"
  http://online-press.hr/uspon_radimira_cacica_90ih.html [online-press.hr]


  Večernji list
  citiram:

  “ ČAČIĆEV PLAN
  DA BI KONCESIJA NA AUTOCESTE UOPĆE
  BILA ISPLATIVA ,
  CESTARINA MORA BITI
  DVOSTRUKO SKUPLJA ”

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!