Kompleksi su duboko u nama

Autor: Alan Žepec , 20. veljača 2014. u 12:48

Imate li kao lider neki kompleks? Ako je odgovor da, dio ste normalnog ljudskog roda.

Imate li kao lider neki kompleks? Ako je odgovor da, dio ste normalnog ljudskog roda. Ako je odgovor ne, razmislite još jednom. Naime, kompleksa se ne trebamo sramiti jer su oni sastavni dio naše osobnosti. Pojam kompleksa u psihologiju je uveo poznati psiholog Karl Jung. Samim time što smo dio ovog svijeta, što imamo djetinjstvo te više ili manje zahtjevna životna iskustva imamo i komplekse.

Većina onoga što u nama izaziva jaču emotivnu reakciju od normalne, bilo da je riječ o situaciji ili osobi ima veze s kompleksom. Jer to je znak naše podsvijesti da unutar naše osobnosti imamo nešto što nije posloženo, umireno i prihvaćeno. Kompleksi mogu biti u vezi ljubavi, novaca, statusa, inteligencije, moći, hrane, izgleda… Zašto su nam kao liderima kompleksi važni? Ako imam svjesnost da sam godinama menadžer u firmi, da imam visoku plaću, a da nemam novaca niti imovine, vjerojatno imam kompleks u vezi novaca i onda mi novac „curi” iz ruku. Ako stalno imam problema s autoritetima, s onima koji su „iznad” u hijerarhiji, trebao bih znati da imam posla s kompleksom „figure oca”. Imajući svjesnost da taj problem ima veze i sa mnom, neću upirati prstom u šefove već ću se pozabaviti samim sobom i to riješiti. To ne znači da su ti šefovi dobri, već da je moja emotivna reakcija na njih znak da se trebam prvo okrenuti sebi. Poznati kompleks je npr. Napoleonov kompleks gdje neki muškarci manji rastom taj kompleks nadomještaju pretjeranom agresijom ili kupovinom cipela s potplatom umjesto da se suoče sa svojim kompleksom i pronađu mir. Ako imam kompleks "mogu sve sam”, vjerojatno ću se pretvoriti u usamljenu, ambicioznu, „uspješnu” osobu koja polako, ali sigurno u nekom trenutku počinje „pucati po šavovima”.

Kompleksi mogu imati i svoj pozitivni aspekt, ali za ovaj tekst su važniji ovi „drugi”. Nerješavanje i nesuočavanje s vlastitim kompleksima može dovesti do dugotrajnih emotivnih i fizičkih naprezanja, kroničnih bolesti i smrti. Suočavanje sa sobom može biti jako bolno i izuzetno zahtjevno, ali nagrada koja se dobije oslobođenjem, mirom i unutarnjim zadovoljstvom je neprocjenjiva. Što nas sprečava da krenemo u susret kompleksima? Strah. Najčešće mislimo da ćemo sa suočavanjem pronaći nešto s čime nećemo moći vladati. Iz mog iskustva, za to nema potrebe. Jer sa suočavanjem kompleksi pucaju kao baloni od pjene i nakon nekog vremena to istraživanje počinje biti i zabavno. Drugi aspekt je strah od gubitka izgrađenog ego identiteta. Međutim, jednom kad se počnemo oslobađati tereta ego identiteta, nastaje ogromno olakšanje i osjećaj slobode. Dakle, nađite si coacha ili terapeuta, upišite se na tečaj ili školu osobnog razvoja i krenite raditi na sebi. Kao lideru to vam je obaveza, a ne opcija.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close