Komentar: Bulić je bio dobar dok je šutio

Autor: Marija Crnjak , 20. kolovoz 2013. u 15:13
Niko Bulić, Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Niko Bulić mora odgovarati ako je prekršio propise, ali odgovorni su i oni koji su tu situaciju stvorili, direktorica HTZ-a Meri Matešić i ministar turizma koji je ujedno i predsjednik HTZ-a.

Zaratilo se ovih dana između bivšeg direktora i osnivača Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića i aktualne šefice HTZ-a Meri Matešić. Diže se i teško oružje, Bulić svoju nasljednicu optužuje za ignoriranje i mobing, najavljuje tužbe, ona njega proziva za nerad, beskrajna bolovanja. Navodno je direktorica poludjela kad je izjave za javnu televiziju dao baš s bolovanja, i to bez da ju pita za odobrenje. Kažu, baš mu to nije trebalo, i mogao je otići dostojanstveno s pozicije na kojoj je sjedio više od desetljeća.

To vjerojatno misli i Meri Matešić, kojoj je Bulić očito bio dobar sve dok je šutio i nije se petljao, a ona mu za to uredno davala plaću skoro godinu dana. Naime, Bulić je s pozicije direktora smijenjen u listopadu prošle godine, te je imenovan savjetnikom Meri Matešić. To je iznenadilo mnoge u sektoru, koji su znali da nova turistička vlast, na čelu s tadašnjim ministrom Veljkom Ostojićem, Bulića želi u potpunosti eliminirati iz sustava.

I nitko nije zapravo vjerovao da će Bulić u takvom skoro revolucionarnom raspoloženju oko bilo čega savjetovati Meri Matešić, iako je možda sa svojim iskustvom mogao biti koristan. Bulić je smjenu dostojanstveno primio, objeručke prihvativši novu poziciju zajedno s činjenicom da ga tamo nitko ne treba, i da su svi sretniji da ga nema. Od listopada do kolovoza ove godine tako je uredno svaki mjesec primao 15 tisuća kuna plaću neto, a reorganizacijom HTZ-a plaća mu je pala na 10 tisuća jer je imenovan voditeljem Odjela za razvoj ponude.

Iako je imao više no pristojnu plaću, Bulić se u uredu rijetko pojavljivao, svratio bi popiti kavu, ali mnogo više se bavio vlastitom političkom karijerom, te lokalnim izborima koji su ga i doveli na mjesto HDZ-ova predsjednika Gradskog vijeća Dubrovnika. Nova pozicija dala mu je krila, a Matešić povod da se naljuti. Iako direktorica nije raspoložena za velike razgovore na tu temu, iz njenog ureda se čuje da se Bulić ogriješio o zlatno pravilo koje je sam osmislio – da nema javnog istupa bez prethodne konzultacije sa šefom, ovog puta šeficom.

Dakle, Bulić je bio dobar sve dok je šutio. U posljednjih gotovo godinu dana nije bio problem što ga u uredu više nema nego ima, nije se ni znalo gdje je i nitko nije ni pitao za njega, i sam uostalom kaže da je bio izložen ignoriranju. Nije bilo u pitanju što mu se bez ikakve zasluge daje plaća od 15 tisuća neto, dapače bili su sretni što ga nema da "gnjavi". Sad kad je počeo pričati, tih 139 "slobodnih" dana odjednom je postalo problem i predmet istrage. Bez daljnjeg da Bulić mora odgovarati ako je prekršio propise, ali odgovorni su i oni koji ne samo da su takvu situaciju tolerirali, nego su je zapravo i sami stvorili. To su direktorica HTZ-a Meri Matešić, ali i ministar turizma Darko Lorencin koji je ujedno i predsjednik HTZ-a i imao je vremena od svog imenovanja u ožujku promijeniti stvari. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ja osobno nikad nisam shvatio bit tih TZ-a. Znam samo da je u vrijeme Buliceva stolovanja kupljen ogromni luksuzni prostor u Importanne Galeria- Centru u srcu Zagreba. Kad se vec kupovao prostor, zasto ne u Kninu ili Sibeniku ili u nekom selu na moru? Isto tako ne shvacam ulogu Ministra turizma. Jednom sam vidio g. Ostojica, dok je jos bio Ministar, kako se na biciklu voza po sajmu u Münchenu. Ovaj se zadnji pak pojavljuje, kad privatne tvrtke renoviraju neki svoj hotel ili se vere po Paklenici. Trebamo li stvarno zbog toga Ministra turizma? Isto se tako pojavljuje na predtavljanju 1001-e strategije hrvatskog turizma. Vec odavno se u svijetu reklamiraju ciljano regije, a trosak snose oni, koji od toga imaju koristi. A to su hoteli, privatni iznajmljivaci, restauranti, kafici…
Zasto bi se boravisna pristojba koristila/zloupotrebljavala za marketing? Pa to su turisti platili da im se poboljsaju uvjeti, novim sadrzajima. Kao sto su setnice, biciklisticke i trim-staze, osvjetljivanje lunogomara, uljepsavanje parkova…
Medjutim, nase TZ uzmu tih 60 milijuna eura i trose kako je njih volja. Sta ih briga za zelje i potrebe turista!

i što je poanta ovoga članka?

da se autorica potrudila, mogla je toga bulića predočiti kao simbol obijesnog nerada u državnoj upravi, a tako se svakodnevno ponašaju desetine tisuća ljudi, i nitko ni za što ne odgovara dok njihove mecene iz sdp-a divljački gaze ostatke privatnog sektora – u kojemu svatko vrlo konkretno odgovara – kako bi osigurali još koji mjesec plaćenog nerada kasti rođačko-partijsko-kumskih reketara državnih jasli, koji se kolokvijalno nazivaju državnim-županijskim-ooćinskim službenicima.

ovako kad se čita članak, stječa se dojam da je u cijeloj državi problem samo s bulićem.

novinarska autocenzura postaje strašna.

New Report

Close