Koliko je loše raditi u T-HT-u

Autor: Ksenija Puškarić , 23. travanj 2008. u 06:30

Sve što možeš učiniti danas, bolje ostavi za sutra! Moto je to radnika T-Hrvatskog telekoma koji 5. svibnja kreću u ‘bijeli štrajk’. Prema uputama Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) i Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH), radnici pritom ‘moraju’ izbjegavati dodatni angažman i prekovremene sate u izvršavanju obveza, ‘moraju’ koristiti 30-minutni odmor, pridržavati se petodnevnog radnog tjedna i ne smiju odustajati od godišnjih odmora. Sindikalisti tvrtde da velika dobit nije samo zasluga Uprave, već da su tu dobit velikim dijelom ostvarili radnici svojim radom i zalaganjem. Te da je došao trenutak kada svi moraju nadvladati sveopću ravnodušnost provodeći bijeli štrajk. Prosvjeduju zbog plaća. Prema sindikatima, ionako male plaće dodatno će se smanjiti s uvođenjem novog pravilnika o plaćama, dok će Uprava bezbrižno uživati u bonusima, posebice nakon najnovijeg snažnog financijskog rezultata. Plaće radnika T-HT, zavisno o stručnoj spremi, bodovima, prekovremenim satima, budimo iskreni, mnogo su više. Visina prosječne isplaćene plaće u T-HT-u, prema Upravi, iznosi više od 10.000 kuna bruto, a s pravima iz kolektivnog ugovora kao što su regres za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 7000 kuna bruto, prigodna isplata za Božić i Uskrs i drugo, T-HT-ovci uživaju danas iznimne beneficije. A imaju i besplatan godišnji sistematski zdravstveni pregled, subvenciju za učlanjenje u Zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond, a na raspolaganju su im i različite kulturne i sportske aktivnosti koje kompanija financira kako bi poboljšala životni standard svojih zaposlenika, te ne zaboravimo, imali su pravo na povlaštenu kupnju dionica. Naravno, sindikati ističu kako im plaće nisu rasle od 2002., za razliku od inflacije, te da rijetki SSS radnici mjesečno zarađuju više od 4000 kuna. Treba biti iskren i jasno priznati da im ipak nije toliko loše, jer ako je suditi prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj oko 200.000 radnika ima mjesečna primanju do 2200 kuna neto. Radnici u tekstilnoj industriji sigurno neće suosjećati s T-HT-ovcima, dok se pribojavaju odluke Vlade o visini minimalne plaće. Oni znaju da će im sindikalni zahtjev, institucije koja ih treba braniti, neće donijeti dugoročni boljitak, već strahuju za opstanak svog posla. U takvim se okolnostima svaki radnik T-HT-a treba priupitati je li svjestan svoje odgovornosti prema radnicima u drugim, zakinutijim industrijama. A ako treba tražiti krivca za niske plaće, sindikati bi se možda trebali okrenuti sebi. Da su produktivniji u sklapanju kolektivnih ugovora, agilniji u pregovorima sa sektorima poput trgovine, tekstila, prerađivačke industrije, možda bi se ta prava poštovala i ne bi bilo potrebe za zakonskim rješenjem minimalne plaće, a na kraju, ni za bijelim štrajkom u T-HT-u.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Jasno je zašto ja ne idem u veliku firmu – zbog veće plaće. Ono što sam ja htio reći je da ne možeš imati sve. Mnogo njih koji sada rade u velikim firmama ne bi tamo radilo da su plaće u tim firmama veće.

gosparu moj, daj ti ljudima plaću 2000€ (netto) i onda postotak na odrađeno… pa ćeš vidit kako dobri rade čuda… i za tebe i za sebe [lol]
a ti budi sposoban ugovorit poslove za platit najskuplju državu u evropi, radnike i sebe [cool]
a ako nisi, onda lagano katanac na butigu
najlakše se bogatit na bilome roblju [angry]

ljudi moji, kako vam je lijepo tako govoriti napamet ne znajući koje sve troškove firme kod nas plaćaju.. pa mi imamo najskuplju državu u Europi.. plaća od 3000 kn poslodavca košta cca 5000 kn.. a tih 5000 kn treba zaraditi.. moje mišljenje je da plaća treba biti 2000 kn ili manja (neto) i onda postotak na odrađeno.. pa je svima bolje.. tako kod mene funkcionira i loši radnici sami odu… oni dobri rade čuda.. i meni i sebi… ali kad čujem da netko traži veće plaće, pa bili to učitelji, suci, doktori ili radnici HT-a, jeza me hvata.. dobit ? a što je cilj firme ? da nije možda da vlasniku donese dobit ? aaaaa neeeee. kod nas je to da se radnicima više plaće isplati… možda i u brodogradilištima isto ? I netko onda danas od vlasti opet provali da neće radnici u brodogradilištima izgubiti posao ? Niti jedan radnik ? Pa tko je tu lud ?

Slazem se da radnici traze vece place, pogotovo u firmama koje ostvaruju dobit, a to je i zasluga radnika a ne samo menadjera. Sto se tice statistike – nema veze sa vezom, osim sto cesto dobiju krive podatke, tek matematicki tocne, jer se nema vremena uz sve obaveze jos i statistiku tocno popuniti (iako sam ne spadam u tu grupu), a svi ti minimalci dobiju jos i kes. Ne kazem da nema djelatnika koji primaju male place – nazalost ima, ali ipak, nek pokusaju pronaci drugi posao, ili se doskolovati, kao sto sam i sam napravio. isto tako radim za privatnika vec dugo, dugo i u drzavnoj frimi ne bi radio ni dana, a placa mi je oko 17.000 kn neto i nisam menadjer. Ako firma dobro stoji, ostvaruje profit onda nek dio kolaca podjeli i sa djelatnicima, i zasto uvijek gledati slabije i losije place, pa uvijek treba teziti boljem. (pisu mediji da ce se ukinuti nulta stopa pdv-a na kruh i mlijeko jer u Europi nema 0-te stope – e pa nek i place onda usklade sa Europom, ali to niko ne spominje). Ako sam ne zatrazis vecu placu, nece ti je ni direktor ponuditi, i vise te cijene kad se boris a ne pokunjeno kukas kako ti je slabo.[thumbsup]

New Report

Close