Ključan za 2019. godinu je rast investicija

Autor: Vladimir Nišević , 27. prosinac 2018. u 22:00

Poticanje ulagačkog okruženja.

Privlačenje stranih investicija i poticanje već prisutnih investitora na razvitak svog poslovanja ključni su za rast hrvatskog gospodarstva na dugi rok, stoji u Bijeloj knjizi 2017. u izdanju Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC).

Kako zaključuje Udruženje "Strani investitori mogu igrati važnu ulogu u gospodarskom oporavku Hrvatske donoseći svježi kapital, visoku kvalitetu i standarde zaštite okoliša kao i know-how, inovativne tehnologije, otvaranje novih radnih mjesta te programe razvoja za zaposlenike". Republika Hrvatska morala bi raditi na nastavku izgradnje stabilnog i snažnog tržišno orijentiranog gospodarstva, konkurentnog na svjetskom tržištu, stalnom jačanju makroekonomske stabilnosti i nastavku strukturnih reformi u svrhu osiguranja stabilnoga i održivoga gospodarskog razvitka.

U tom kontekstu morao bi biti prepoznat i značaj ulaganja za budući razvitak zemlje kao velik doprinos daljnjem restrukturiranju i modernizaciji gospodarstva, jačanju međunarodne konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta. Sve navedeno opća su mjesta u hrvatskom gospodarstvu koja traže promptno djelovanje od svih struktura jer bez stvaranja stabilnog investicijskog okruženja ne može se napredovati brzinom koja je nama potrebna te se može dogoditi da Hrvatska ostane "osuđena" na jedino rast koji generira turizma.

To se ne smije dogoditi i upravo zbog toga Poslovni dnevnik i Večernji lista odlučili su pokrenuti projekt InvestCro kako bi permanentno (najmanje dva puta mjesečno) na svojim platformama u tiskanom i internetskom izdanju, te kroz više konferencija, ali i izdavanjem posebne knjižice krajem 2019. godine pokušali potaknuti rast investicija u Hrvatskoj te kroz važne teme za taj segment razvoj države društveno odgovorno što i jest jedna od zadaća medija mijenjali budućnost svih na bolje.

Uostalom kako je naglasio u guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u svom novogodišnjem obraćanju "naš je izvoz znatno porastao, a osobna i javna potrošnja nisu toliko kao prije krize, što znači da ne rastemo toliko na potrošnji, nego na zdravijim temeljima, ipak, najviše nedostaje rast investicija". Svjesni toga u Poslovnom dnevniku i Večernjem listu pokušat ćemo kroz 2019. otvoriti to važno pitanje te potaknuti rast investicija ili barem ukazati na pravi put da bi se tako nešto dogodilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close