Kerumov Isus neće nikad biti podignut

Autor: Ivica Profaca, VLM , 07. srpanj 2011. u 22:00

Kerumova najava gradnje divovskoga kipa na Marjanu vjerojatno je potaknuta skorim parlamentarnim izborima, ali, srećom, to ne dopuštaju urbanistički dokumenti

Što je uopće ponukalo splitskoga gradonačelnika Željka Keruma da u kasnim vijestima HTV-a ispali rečenicu o gradnji divovskoga kipa Isusa Krista na Marjanu?

Neki zlobniji će to povezati s kasnim satima kad su vijesti emitirane, neki da je želio zamagliti sve probleme u kojima Split danas grca, a treći da je Isus jednostavno iskorišten kao startni pucanj za jednu od najbizarnijih predizbornih kampanja koju je Hrvatska ikad vidjela, onu Kerumovu na parlamentarnim izborima. Ovi treći su vjerojatno najbliži istini makar je iz svega što je u dvije godine svoga mandata Kerum izrekao ili napravio razvidno da je moguće stvarno svašta, pa i da ideje u njegovoj glavi nastaju mimo svih pravila dokučivih analitičarima. Za Split će najopasnije biti ako se ovo shvati kao štos. Naprotiv, ovo ukazuje da je Split grad u kojem većinu s lakoćom osvaja čovjek koji ne poznaje nijedan jedini element demokratske procedure, koji grad kojim vlada promatra samo kao okoliš svojih nekretnina i “projekata” i koji ne razumije osnovne pojmove političkog života i demokracije poput sukoba interesa ili razlikovanja što je “moje”, a što “naše”. I u parlament će ući, ne sumnjajte. Ne zanosimo se ni da je riječ samo o zamagljivanju važnih pitanja. Ovo jest važno predizborno pitanje kojim se i “velike” stranke trebaju pozabaviti: što su nam to napravili u ovih 20 godina kad smo spremni pristati da nas zastupa čovjek s ovakvim tokovima svijesti?

Kerumov Isus sigurno nikad neće biti podignut jer to ne dopušta nijedan urbanistički dokument. Ono što će biti, međutim, jest spomeničko sveto trojstvo na Rivi i oko nje – papi Ivanu Pavlu II., Herojima domovine i Franji Tuđmanu. Kontroverza koju je to izazvalo neće ništa promijeniti na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, kojoj Kerum neće nazočiti jer je na godišnjem odmoru (?!). Desnica privremeno izlazi iz oporbe i diže ruku za spomenike. Ljevica pak najavljuje napuštanje sjednice jer ne želi sudjelovati u “Kerumovom skupljanju političkih poena”. Pritom se ipak ne usuđuju postaviti pravo pitanje: treba li se spomenikom oduživati čovjeku na čiju vladavinu najjače uspomene u Splitu nose radnici Uzora, Dalmacijavina, Jugoplastike, Jugovinila, Dalme, Jadrantekstila, Mesoprometa, Jadrantransa, Montera, Pomgrada, Salonita i dr.?

Komentari (9)
Pogledajte sve

Gospodin autor ovoga članka neobjektivno i ideološki obojeno završava članak. Ne kažu zadzabe za Tuđmana da bi trebao dobiti Nobelovu nagradu za kemiju s obzirom s kakvim je ljudima uspio stvoriti državu. To je izvan dosega površnog viđenja autora ovoga članka.

Kolega kala, potpisujem.

I to je MOJ gradonačenik kao i @Juditin , samo ja nisam iz Ogorja Gornjeg , nisam željna poduzetničkog bogaćenja i naraFski, da nisam glasala. Prema tome, moje ambicije za boljitak Splita nisu osujećene, ali je osujećen grad Split , moja djeca i njihova budućnost. A Veliki Isus mi ne koristi ni u kakvom pogledu . Njemu možda i treba da spere sve poslovne i privatne grijehe koje ja NEMAM

Drago mi je da je bar nekome smiješno…

New Report

Close