Kancerogenim tvarima izloženo 20 milijuna radnika u Uniji

Autor: Marianne Thyssen , 15. svibanj 2016. u 22:00

Želim da Europa i dalje postavlja svjetske standarDE za zdrav-lje i sigurnost na radu na temelju dijaloga sa 
socijalnim 
partnerima.

Komisija je prije nešto više od dva mjeseca započela široku raspravu diljem Europe o društvenim vrijednostima i pravima u današnjem kontekstu s ciljem izgradnje europskog stupa socijalnih prava i ostvarivanja najviših društvenih vrijednosti.

Postizanje najbolje ocjene u području društvenih vrijednosti znači poboljšanje svakodnevnog života naših građana, a da se pritom uzimaju u obzir razvojni čimbenici, kao što su globalizacija, promjene u modelima rada i društvo koje stari.

To znači i poboljšanje radnih uvjeta kako bi se radnike bolje zaštitilo od nezgoda ili profesionalnih bolesti. Potrebno je zaštititi zdravlje radnika tijekom čitavog radnog vijeka, a upravo je to cilj mojeg prijedloga o poboljšanju propisa EU-a kojima se smanjuje rizik izloženosti kancerogenim tvarima na radnom mjestu.

Korist za poslodavce

Rak je najveći zdravstveni rizik za radnike u Europskoj uniji. Iako je rak nedvojbeno bolest koja ima složene uzroke, naš bi odgovor trebao biti jednostavan. Potrebno je smanjiti ili spriječiti izloženost radnika tvarima koje uzrokuju bolest.

Zato sam predložila uvođenje novih graničnih vrijednosti za izloženost za 13 kancerogenih tvari na radnom mjestu.

Trenutačno je oko 20 milijuna radnika u EU-u izloženo barem jednoj od tih tvari. Mojim se prijedlogom može spasiti 100.000 života u sljedećih 50 godina, a još je više ljudi moguće zaštiti od patnje i troškova koje uzrokuje rak.

Moj je glavni cilj zaštititi zdravlje i sigurnost europskih radnika.
No taj će prijedlog koristiti i poslodavcima, državama članicama te gospodarstvu u cjelini. 
Poslodavcima će biti od koristi jer će tako moći bolje zaštititi radnike, a vjerujem da im je uistinu stalo do toga. Imat će raspolaganju konkretna mjerila s kojima se mogu uskladiti. Tako će zdrava i kvalificirana radna snaga moći dulje raditi. Države članice imaju koristi jer će se prijedlogom smanjiti zdravstveni troškovi povezani s liječenjem raka i rehabilitacijom.

Gospodstvo će u cjelini imati koristi zbog bolje radne produktivnosti i manjeg opterećenja javnih financija. 
No rizik uvijek postoji, kako u životu tako i na radnom mjestu.
Naša je dužnost raditi na smanjenju rizika i spašavanju života radnika.

Znanstveni dokazi

To je cilj mojeg prijedloga i nastavit ću prioritetno raditi na novim graničnim vrijednostima za izloženost za dodatne tvari. Želim da Europa i dalje postavlja svjetske standarda za zdravlje i sigurnost na radu na temelju znanstvenih dokaza i snažnog dijaloga sa socijalnim partnerima.

Komentirajte prvi

New Report

Close