Kamate rastu, ali svi ostaju na ‘švicarcu’

Autor: Tomislav Pili , 10. svibanj 2010. u 22:00

Prema informacijama hrvatskih banaka, unatoč većim ratama tek su rijetki korisnici kredita koji su vezani uz švicarske franke prešli na euro

Hoće li švicarski franak nastaviti jačati u odnosu na euro pitanje je kojim se ne zamara samo švicarska središnja banka, već i dobar dio hrvatskih građana. Prije nekoliko godina mnogi su uzeli stambene kredite vezane za tu valutu zbog povoljnijih uvjeta. Pri tome su neki, a možda i većina, svjesno ili nesvjesno zanemarili činjenicu kako postoji dobar razlog zašto su krediti u “švicarcima” povoljniji od kredita u eurima.

Naime, franak je dosta volatilna valuta, odnosno njezin se tečaj u samo nekoliko mjeseci može prilično promijeniti. Osim toga HNB primarno brani tečaj kune prema euru. Ova konstatacija najbolje do izražaja dolazi danas. Da biste početkom siječnja kupili 100 franaka, trebalo vam je 493 kune. Sada je za 100 franaka potrebno dati 513 kuna, odnosno 20 kuna više. Na ratu stambenoga kredita od nekih 1000 franaka, to je 200 kuna više. U vremenima kada se pazi na svaku kunu, izdvajanje čak i dodatnih 200 kuna mnogima predstavlja teret. U istom razdoblju euro je sa 731 kune početkom siječnja pao na današnjih 727 kuna. Jačanje franka ima svoju davno poznatu logiku. Naime, čim se u globalnom ekonomskom svijetu dogodi i najmanji poremećaj, švicarski franak, uza zlato, započinje svoj uspon – na užas švicarske središnje banke – jer ga se smatra “sigurnom lukom”. Sigurnom od svih nevera koje haraju globalnim financijskim morima. A te oluje i nevere nikako da se smire. Prvo smo proživjeli financijsku krizu. Pa prvom krizom izazvanu drugu, ekonomsku krizu koja se očituje u recesiji. Sada se iza brda pomalja valjda posljednja i najgora državna dužnička kriza zbog koje Europska unija postaje efikasna kao nikada prije u povijesti, a europske ministre sa zasjedanja iznose na nosilima. Na temelju toga moglo bi se zaključiti kako korisnici kredita u “švicarcima” u posljednje dvije godine s mnogo pozornosti prate vijesti o ekonomskoj krizi, a dobar dio njih već je promijenio vezanost svojih kredita iz franka u euro. No prema informacijama iz banaka, to su učinili tek rijetki. Mnogi i dalje žele imati nižu kamatu, a to što s vremena na vrijeme plaćaju veće rate očito im nije toliko bitno. Jesu li ti ljudi ekonomski neracionalni? Gledano strogo teoretski, vjerojatno jesu. No u državi poput Hrvatske u kojoj je mnogo toga iracionalno i, najblaže rečeno, čudno imati sada kredit u “švicarcima” i nije razlog zbog kojega biste trebali leći na psihijatrijski kauč. Kako se vodi hrvatska ekonomska politika posljednjih 15-ak godina, psihijatrijski kauči rezervirani su za neke druge ljude.

Komentari (3)
Pogledajte sve

a možda mnogi ne prelaze zato što da bi to izveli treba zatvoriti kredit u chf i otvoriti novi u eur, uz sva plaćanja naknada, bilježnika, hipoteka…i još uzimajući u obzir da ako ga plaća 3-4 godine glavnicu još nije ni načeo!!
tako da bi bilo dobro da se autor teksta malo informira o stvarnoj cijeni konverzije kredita prije trabunjanja o budalastim hrvatima.

106 XR, 25.07.2010. u 03:45

No u državi poput Hrvatske u kojoj je mnogo toga iracionalno i, najblaže rečeno, čudno imati sada kredit u "švicarcima" i nije razlog zbog kojega biste trebali leći na psihijatrijski kauč. Kako se vodi hrvatska ekonomska politika posljednjih 15-ak godina, psihijatrijski kauči rezervirani su za neke druge ljude.

[lol]

Rodney: I saw myself more in the capacity of a financial advisor.

Del Boy: A financial advisor ?! Bonjour Trieste ! You are beautiful, you are, Rodney ! Today, I almost clinched a deal to buy these briefcases for £175. When my "financial advisor" stuck his nose in, and advised me to pay £200. Right ? And now, having paid the £200, my "financial advisor" now advises me to chuck the bleedin’ lot in the river ! Now, with financial advisors like that, who needs a bleedin’ RECESSION ?

Prvo te namame a kasnije ti nedaju disati. Pa tko nebi nešto jeftino a i franak je toliko porastao u razmjeru s kunom ali nije u odnosu s Eurom…pogledajt tečajeve prije 2-4 god.

New Report

Close