Vladimir Nišević

Vladimir Nišević

Kakvi će to biti pregovori, s jedne strane 'vječni' Ribić, a s druge 'neiskusni' Petrov

Ulazak Bože Petrova u pregovore sa sindikatima ukazuje na čistu političku igru - i sindikate odvojene od realne slike stanja u hrvatskom gospodarstvu, koji bi suočeni s realnošću besparice u državnoj blagajni morali popustiti, a razgovori bi brzo bili završeni.

Bliži se istinske test zrelosti nove Vlade. Iza priča i bavljenja svjetonazorskim i kadrovskim pitanjima, sigurnim korakom približavaju se pregovori sa sindikatima javnih službenika i državnih namještenika oko povećanja plaće za 180.000 zaposlenih. Naravno, očekivanja obje strane socijalne krivulje su optimistična.

S jedne strane sindikalni čelnici, koji po tko zna koji put u prvi plan stavljaju Vilima Ribića, kao da se potajno nadaju kako će Vlada morati popustiti i poštivati zakon, a Vlada čiji je pregovarač potpredsjednik Božo Petrov, kao da očekuje bespogovorno razumijevanje za tešku stuaciju u kojoj se država nalazi. I jedni i drugi su u krivu. Sindikati zato što njihovi čelnici već predugo žive izvan realnosti - uljuljkani u dobra nadprosječna primanja i sjedala avionske business klase, poručuju kako smo "dugoročno i onako svi mrtvi", bez da nude konstruktivna rješenja.

Vlada, s druge strane, jer na važne pregovora šalje u takvim razgovorima "neiskusnog" Božu Petrova, čiji bi najveći grijeh mogla biti činjenica kako nije dokraja svjestan s čime će se susresti. Ovaj vrući krumpir bit će u usporedbi s postizborni pregovori istinska teška kategorija. U tom svjetlu zanimljivo je kako se u najavama pregovora nigdje ne spominje aktualni premijer Tihomir Orešković, iako se prije svega dva mjeseca i sam hvalio više nego korektnim odnosima sa sindikatima u Plivi. Može se zaključiti kako potez neuplitanja premijera ukazuje da pregovori sa sindikatim nisu ekonomsko nego političko pitanje. Naime, ekonomski pregovori, u trenutnoj gospodarskoj situaciji kada se država zadužuje da bi refinacirala tekuće obveze, uz Europsku komisiju i prekomjerni deficit za vratom, svakako bi bili brzo gotovi.

Sindikati i njihovi čelnici suočili bi se sa besparicom u kojoj država jest i lošim stanjem u realnoj ekonomiji te odgodili očekivane povišice za bolja vremena. U takvim pregovorima bi osoba poput premijera Oreškovića djelovala ozbiljno i ostavila dobra dojam na takve sindikate jer zajedno bi razgovarali o boljitku budućih generacija, bez obzira hoće li one raditi za državu ili poslodavce u realnom sektoru. Međutim, ulazak Bože Petrova u pregovore ukazuje na čistu političku igru i sindikate javnih službenika po tko zna koji put odvojene od hrvatske realnosti. Razumljivo je kako bi na takve pregovore svatko prije poslao političara i psihijatra nego gospodarstvenika.

Nit vodilja razgovora među socijalnim partnerima prije svega bi trebala biti budućnost, a nikako kratkoročno zadovoljenje potreba. I koliko god to zvučalo grubo možda problem nije u onima koje zastupaju nego u onima koji pregovaraju. Na političkoj pozornici dio glasača je odabrao "treći put" i poručio političkim elitama da očekuje promjene. Taj isti dio birača već sada je pomalo nezadovoljan razvojem situacije u kojem su reforme postale floskula, a ne zacrtani put. U nadolazećim pregovorima Petrov zastupa te birače, pa ima i legimitet odbiti zahtjeve sindikata te upravo na tom polju pokazati ozbiljnost svog programa.

Sindikalni čelnici, oni isti kojima je ovo tko zna koja Vlada s kojom pregovaraju, sigurno ne zastupaju birače Mosta ili bi voljeli da je to tako. Jer ako zastupaju iste one koji su legitimitet dali Boži Petrovu onda bi trebali i prihvatiti što im se nudi. Međutim sindikalni čelnici, barem kada je javna služba u pitanju više ni sami ne znaju koga predstavljaju. Da znaju onda bi nudili konstruktivne prijedloge rješenja situacije, a ne otužne fraze "kako smo dugoročno ionako svi mrtvi". Možda bi posramili vladajuće ekonomskom retorikom, a ne svoje članstvo morbidnim kukanjem. A onda bi možda s njima pregovarao gospodarstvenik, a ne psihijatar.  

Komentari (3)
 • Kirin
  Kirin 15:33 22.3.2016.

  @Tornos - genijalna observacija! Fishermen je intelektualno inferioran, ali ima utakmica u nogama! Vjerujem da Božo ima dijagnozu sugovornika i odgovarajuće rješenje!

 • OGAR
  OGAR 11:54 22.3.2016.

  … pregovori uopće nisu bitni niti itko normalan išta pametno očekuje, dapače, to je samo nastavak igrokaza … koliko god “neiskusan bio” B Petrov, dovoljno je inteligentan čovjek, da zna kako razgovara sa “čelnicima” sindikata, koji su desecima godina opstali na sindikalnom vrhu i dobroj plaći, uspješno pratili nestajanje poduzeća i radnih mjesta a mnogi od njih, sudjelovali u toj prljavoj raboti vrlo aktivno!
  … problem je samo, kako taj mladi čovjek “(ne) vidi” (?)da je bačen u zmijsko gnijezdo, kako bi ga se politički eliminiralo, zajedno sa cijelim Mostobranom, dok Karamarko sa špijunskom mrežom i Kolindom, polako ali sigurno osvaja sve pore života od sudstva, policije, (anti)šijuna pa do državnih poduzeća, kako bi (krade)ze i sateliti, nastavio sa pljačkom, što je naravno moguće uz svesrdnu pomoć kriminalaca u SDP i njegovih satelita !?

 • TORNOS
  TORNOS 7:47 22.3.2016.

  „Neiskusni“ Božo Petrov, stručnjak je za „proučavanje psihičkih procesa i ponašanja, procjenjivanja sposobnosti i osobina pojedinaca i pružanja psihološke pomoći“. Preciznije: za psihičke procese koji se odvijaju „unutar“ čovjeka, kao što su učenje, pamćenje, mišljenje, emocije, osjeti, opažanje, motivacija i dr.“ Njegove stručne sposobnosti „omogućuju čovjeku razumijevanje sebe i svijeta oko sebe“!!!!!
  Ostaje otvoreno pitanje: da li će Božo Petrov pristupiti pregovorima kao Klinički psiholog i/ili kao političar –poslodavac?
  Iz dosada viđenog , Božo Petrov nosi u politici dominantnu notu kliničkog psihologa političara. Pod paradigmom kliničkog psihologa, vidljiv je i njegov politički diskurs i političke diskurzivne prakse. To je prepoznalo 85% birača na prošlim izborima. Kao što vidimo do sada, u to su se uvjerili i oni unutar tih 15% birača, koji su svoj glas dali MOST-u.!!!!
  Bez obzira na „neiskustvo“ Bože Petrova, vjerujem da nasuprot sebe ima itekako respektabilne „iskusne“sugovornike koji su 1981 godine, imali priliku poslušati pjesmu Nece Falk“Klinička psihijatrija“!!!!!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve