Kako u reforme bez zamjeranja biračima

Autor: Mirela Klanac , 09. svibanj 2010. u 22:00

Tek će se za dva mjeseca vidjeti je li Vlada doista spremna na radikalne poteze ili će na odluke opet utjecati procjena šansi na sljedećim izborima

Ususret objavi terminskog plana za provedbu reformi premijerka Jadranka Kosor nastojala je upoznati javnost s nekoliko pokazatelja koji sugeriraju kako se Hrvatska odljepljuje od recesijskog dna. Uslijedilo je uvjeravanje Ministarstva financija da se ‘prvi znaci oporavka’ od travnja reflektiranju i na državni proračun kroz poboljšano punjenje, a glavna priprema za promjene koje slijede idućih mjeseci odrađena je na sjednici Vlade.

Premijerka je poručila kako će gotovo milijun i pol građana Hrvatske živjeti bolje kada se njezin plan gospodarskog oporavka počne provoditi. Ako je takav uvod i bio potreban da bi se građanima sugeriralo kako najavom rezova nisu nestali razlozi za optimizam nego, dapače, da se različiti procesi mogu odvijati istodobno, ono što je izostalo u slučaju nekih krupnijih zahvata je tumačenje što će se njima zapravo postići. Premijerka, kao i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker javnosti još nisu rekli kolika je ‘prilagodba’ društva stvarno potrebna ograničenim mogućnostima državnih financija. Objavili su da se zbog njih samo u ovoj godini kreće u promjene sedamdesetak zakona, pregršt pravilnika i donošenje niza odluka. Oko tog zakonodavnog maratona vjerojatno više neće biti kompromisa. Vlada se u ispunjenju zadanih rokova zasigurno neće kompromitirati, ali će sadržaj novih regula još neko vrijeme ostati nepoznanica. Unatoč dojmu da je sve zacrtano, Kosor je sebi i svojoj Vladi ipak ostavila prilično manevarskog prostora za djelovanje i dogovore, kako unutar resora koji i dalje ne djeluju ‘uštimano’, tako i sa interesnim skupinama koje će biti zahvaćene reformama. Tako će se tek unutar iduća dva mjeseca definirati koliko je Vlada spremna stvarno ‘štedjeti na svim razinama’, koliki su kapaciteti ministara i stranaka koje čine Vladu za odgovornije i učinkovitije vođenje politike, a koliko će se u kreiranju odluka povoditi za stanjem na ljestvicama popularnosti ili procjenjivanjem šansi na idućim izborima ako se odluče na radikalnije poteze. U Banskim dvorima itekako se uzima u obzir hoće li se zamjeriti dijelu biračkog tijela kojeg čine zaposlenici u državnim i javnim službama, javnim poduzećima ili korisnici povlaštenih mirovina. Za najavljeno pet postotno smanjenje državne administracije planiraju se pripremne aktivnosti poput izrade registra zaposlenih u državnim i javnim službama uz koji bi se tek moglo krenuti uz razradu planova zbrinjavanja ili otpuštanja. Otvoreno je i koliko će se i kada zahvatiti u povlaštene mirovine. Zato za ozbiljnost cijele priče ne bi bilo loše da premijerka još koji zadani rok ‘privuče’ sadašnjem vremenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close