Kako su nam ukrali ICT božićnicu?

Autor: Bernard Ivezić , 26. studeni 2012. u 22:00

Domena .hr dostupna je samo poslovnjacima, koji je pak ne smiju dalje prodavati. Da nije birokracije, koristi bi od nje mogli imati svi građani.

Svake godine hrvatska birokracija ukrade građanima po 625 kuna. Ukupno je ta birokratska krađa teška, dakle, 2,68 milijardi kuna godišnje. Riječ je o tome da domena .hr stoji 625 kuna, no dostupna je samo poslovnjacima, koji je pak ne smiju dalje prodavati.

Da je drukčije, građanima bi to bila dodatna imovina koju bi mogli prodavati na domaćem i stranom tržištu. Teško je procijeniti koliko bi tako zaradili, ali najskuplje internetske domene kupovale su se i za vrtoglavih 16 milijuna dolara. Da interesa za .hr domenom ima, pokazuje jedan od 15 najboljih kanadskih start-upova koji se promovira preko hrvatske domene Cream.hr.

Poduzetniji građani ne bi morali prodati domenu nego na njoj držati privatni e-mail, vlastiti blog ili razvijati svoj internetski biznis, što bi pak potaknulo ne samo razvoj praćete ICT industrije nego i prosječna Hrvata uključilo u razvoj informacijskoga društva kojem teži Europa 2020. Vladu to ne stoji ništa, jer sav novac od prodaje .hr domena izravan je prihod proračuna. Birokrati su, međutim, sve to učinili protuzakonitim. Hoće li Vlada napokon, nakon apela internetskih poduzetnika, spriječiti birokraciju u krađi vaše informacijske 'božićnice'?

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za .hr domenu bi mogle biti zainteresirane samo ‘Human Resources’ tvrtke, ostale baš i ne. Kako hrvatska birokracija krade novce kad svaka firma, obrt, udruga i ostali pravni subjekti mogu besplatno dobiti .hr domenu? Gdje u svijetu je to moguće? Činjenica je da neke stvari s hrvatskim domenama nisu najbolje rješene, ali da je to kočnica internetskom biznisu je obična glupost. Osim toga, bilo tko (pa i naši poduzetnici) može kupiti .me domenu i poslije zaraditi njezinom preprodajom.

New Report

Close